Incertidudine cu privire la cine va guverna: Dreapta în frunte după alegerile legislative din Italia

Mihaela Dan
Internaţional / 5 martie 2018

Incertidudine cu privire la cine va guverna: Dreapta în frunte după alegerile legislative din Italia

În urma alegerilor legislative ce au avut loc duminică în Italia, colaiţia de dreapta se află pe primul loc. Scorurile istorice obţinute de populiştii de la Mişcarea Cinci Stele (M5S) şi extrema dreaptă a lui Matteo Salini complică însă lucrurile şi aruncă ţara în incertitudine politică, relatează AFP.

Duminică seară, Marine Le Pen, preşedintele Frontului Naţional (FN, extremă dreaptă), a comentat pe Twitter: "Uniunea Europeană (UE) va petrece o seară proastă

De fapt, coaliţia formată de Forza Italia a lui Silvio Berlusconi, Liga şi micul partid Fratelli d'Italia obţine aproximativ 35% din voturile exprimate, potrivit proiecţiilor difuzate de televiziunile italiene.

De-a lungul campaniei, Liga a avut un discurs antimigraţie şi sfidător la adresa Bruxellesului, care, se pare că a atras, într-o ţară care a găzduit 690.000 de migranţi începând cu anul 2013 şi în care euroscepticismul este în plină ascensiune.

Silvio Berlusconi, care s-a prezentat la Bruxelles drept singurul bastion împotriva populiştilor şi forţelor antieuro este foarte aproape de a-şi fi pierdut pariul.

M5S - antisistem - îşi confirmă ascensiunea, devenind primul partid din Italia, cu un scor de peste 32%, după victoria Brexitului în Marea Britanie şi a lui Donald Trump în Statele Unite.

Această mişcare, fondată de actorul de comedie Beppe Grillo în 2009, a provocat deja o surpriză obţinând 25% din voturi în ultimele alegeri legislative, în 2013, şi îşi asigură o poziţie centrală în viitorul Parlament, în cazul în care scorul său va fi confirmat.

Partidul Democrat (PD, centru-stânga) al lui Matteo Renzi a confirmat la urne rezultatul prost anticipat de sondaje, cu un scor de aproximativ 20% potrivit estimărilor, adică jumătate din cel obţinut în alegerile europene din 2014.

Rezultatul scrutinului este învăluit în incertitudine, în contextul în care dominaţia forţelor antisistem deschide calea tuturor scenariilor posibile - majoritate de dreapta sau mare coaliţie a moderaţilor de centru-stânga şi de centru-dreapta, deşi aceasta pare să se îndepărteze potrivit comentatorilor italieni, ori chiar o alianţă între populiştii de la M5S şi Liga de extrema dreaptă, cu toate că liderii lor au negat-o.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb