INCIDENT GRAV LA UN TERMINAL DE GAZE DIN AUSTRIA Analiştii: "Explozia de la Baumgarten poate duce la creşterea preţului gazelor şi în România"
V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 decembrie 2017
• Cotaţiile gazelor naturale - în cel mai mare avans din ultimii opt ani, în Marea Britanie
• Gas Connect Austria, filială deţinută de OMV: "Explozia a provocat pagube importante"
• Gazprom a redirecţionat fluxul de gaze spre Europa
• Italia declară stare de urgenţă
Actualizare 10:04 Transportul gazelor prin hub-ul care a explodat ieri în Austria, a fost reluat.
Toate magistralele hub-ului de gaze deţinut de OMV la Baumgarten au fost repuse în funcţiune înainte de miezul nopţii, după explozia de ieri, care a dus la închiderea facilităţii, a anunţat Harald Stindl, unul dintre şefii companiei Gas Connect Austria, care gestionează acest terminal de gaze, transmite Reuters.
"Pot raporta că am repus în funcţiune toate conductele de tranzit ieri, înainte de miezul nopţii, şi toate aceste conducte lucrează la capacitate deplină", a afirmat astăzi Harald Stindl la postul de radio ORF, potrivit Agerpres.
Compania anunţase anterior că incendiul de la terminalul de gaze de la Baumgarten a fost complet stins ieri după-amiază în jurul orei locale 14:33.
(C.A)
--------
Pieţele energetice din Europa au fost afectate, ieri, de explozia survenită la terminalul de gaze din estul Austriei Baumgarten, iar, pe termen mediu, acest incident grav poate afecta şi preţul gazelor din ţara noastră, consideră analiştii.
Cotaţiile futures la gaze naturale au înregistrat ieri cea mai mare creştere din ultimii opt ani în Marea Britanie, iar Italia a declarat stare de urgenţă.
• Dumitraşcu: "M-aş bucura să fie doar un incident tehnic, întâmplător"
Gabriel Dumitraşcu, fostul şef al privatizătilor din Energie, ne-a spus că, în primă instanţă, România nu ar trebui să fie afectată foarte mult, în urma exploziei, pentru că nu importăm prin Baumgarten, ci direct prin Ucraina. Domnia sa a continuat: "Desigur că poate să apară o criză temporară în Europa, care va afecta în primul rând siguranţa alimentării cu gaze a consumatorilor, ceea ce ar duce la o creştere a preţului de gaze, cel puţin în Europa Centrală, pe o perioadă pe care nu o putem estima acum, până nu avem evaluate efectele exploziei".
Potrivit domniei sale, incidentul ridică mai multe semne de întrebare: "M-aş bucura să fie doar un incident tehnic, întâmplător. Terminalul de la Baumgarten a fost construit şi supervizat pentru a asigura funcţionalitatea ca hub".
Conform domniei sale, pare puţin probabil să fi fost o eroare umană, având în vedere perimetrul afectat.
• Dumitru Chisăliţă: "Mă întreb cum ar fi reacţionat România la un astfel de incident"
Dumitru Chisăliţă, specialist în domeniul gazelor, a scris, pe Facebook, că poziţia Italiei, de a declara situaţie de urgenţă, indică o gravitate ridicată a situaţiei care va determina o explozie a preţului pe toate pieţele SPOT din Europa: "Aceasta poate atrage pe termen mediu (următoarele luni) repercusiuni şi asupre preţului gazelor pe piaţă din România. Mă întreb cum ar fi reacţionat România la un astfel de incident având în vedere că Planul de Urgenţă este abia în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Energiei".
Domnia sa a precizat că staţia de comprimare Baumgarten, construită în 1959 ca element principal în transportul gazelor naturale către Vestul Europei, a fost scoasă din funcţiune împreună cu Nodul tehnologic cu acelaşi nume. Acest nod tehnologic este tranzitat anual de 40 miliarde mc (din care doar 7 miliarde rămân în Austria), cu destinaţia Germania şi Italia, conform analistului, care adaugă: "Oprirea livrării gazelor către Italia şi Germania a determinat o explozie a preţului gazelor naturale, acesta crescând în 5 ore cu 22,75% pe bursa din Viena. În funcţie de gravitatea situaţiei şi stabilirea dacă compresoarele au fost sau nu au fost afectate, se va stabili momentul de reluare a activităţii de transport gaze şi capacitatea de livrare".
Ovidiu Dumitrescu, Tradeville: "Explozia nu va avea un impact direct foarte mare asupra cotaţiilor Petrom şi Romgaz"
Pe piaţa noastră de capital, acţiunile SNP Petrom şi Romgaz (SNG) au înregistrat, ieri, scăderi uşoare. Titlurile SNP au coborât cu 0,36%, la 0,28 lei/unitate, iar cele SNG, cu 1,11%, la 31,15 lei/unitate.
Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct "Tradeville" nu crede că explozia din Austria va avea un impact direct foarte mare asupra cotaţiilor Petrom şi Romgaz. "În principiu, producţia de gaze a SNP şi SNG se adresează consumului intern", ne-a transmis brokerul citat.
• Preţurile de pe pieţele energetice din Europa urcă puternic
Preţurile gazelor naturale şi energiei electrice au crescut puternic ieri, în Europa, în urma exploziei ce a avut loc la terminalul din Austria, care este un punct nodal major pentru transportul gazelor naturale de pe continent.
Explozia de ieri dimineaţă de la terminalul de gaze din Baumgarten, din estul Austriei s-a soldat cu un mort şi rănirea mai multor persoane. Explozia, ale cărei cauze nu au fost identificate până la închiderea ediţiei, s-a produs la ora locală 08.45 şi a fost urmată de un incendiu.
Terminalul din Austria transportă echivalentul a 10% din cererea de gaze naturale a Europei. În acest context, cotaţiile futures ale gazelor naturale au înregistrat cea mai mare creştere din ultimii opt ani în Marea Britanie, ţară care se confruntă deja cu impactul închiderii unei conducte petroliere din Marea Nordului, potrivit Bloomberg. Marea Britanie a resimţit cel mai acut majorarea preţurilor din cauză că nu are facilităţi de stocare şi interconexiuni cu pieţele din Europa continentală. Cotaţia futures a gazelor a crescut cu până la 23% în Marea Britanie, la 73,7 pence pentru 100.000 de BTU, acesta fiind cel mai ridicat nivel înregistrat după decembrie 2013.
"Este cel mai prost moment posibil pentru un hub de gaze naturale să explodeze, având în vedere că este nevoie de capacitate în perioada de iarnă şi schimbă estimările referitoare la cantitatea de gaze care va fi disponibilă. Dacă vremea se răceşte, iar capacitatea nu este disponibilă, cu siguranţă preţurile vor creşte", a declarat Arne Bergvik, analist şef la compania suedeză de utilităţi Jamtkraft AB.
Totodată, cotaţia energiei electrice a atins, în Germania, cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, după ce a consemnat o creştere de 3,8% la bursa EEX din Leipzig. Preţul cărbunelui a crescut cu 2% la ICE Futures Europe, ajungând la 90,75 dolari tona - cel mai ridicat nivel de după luna mai 2013.
"Pentru moment, această situaţie va face producţia de electricitate pe bază de cărbune puţin mai profitabilă", a declarat Konstantin Lenz, director la firma germană Lenz Energy.
Cotaţia petrolului american WTI cu livrare în ianuarie a urcat ieri dimineaţă, însă ulterior a urmat un curs negativ. La ora locală 10.23, preţul petrolului era de 57,69 dolari barilul la Nymex, în declin cu 0,5%. Şi petrolul Brent cu livrare în februarie, care, în prima parte a zilei depăşise 65 de dolari/baril pentru prima oară după 2015, a scăzut cu 0,4%, la 64,46 dolari.
• Terminalul de la Baumgarten, principal centru de distribuţie a gazelor naturale care vin din Rusia şi Norvegia
Terminalul de la Baumgarten este unul dintre principalele centre de distribuţie în Europa a gazelor naturale care vin din Rusia şi Norvegia în Austria. În afară de Italia şi Croaţia, acesta deserveşte o parte a vestului continentului, prin Germania.
Explozia a provocat "pagube importante", a declarat, pentru AFP, un purtător de cuvânt al exploatatorului instalaţiei, Gas Connect Austria, o filială deţinută în proporţie de 51% de grupul energetic austriac OMV. Cea mai mare companie industrială listată din Austria, are în proprietate 51,01% din acţiunile OMV Petrom din ţara noastră.
"Am auzit o explozie enormă şi am crezut mai întâi că este un accident de avion. Apoi am văzut flăcări imense", a declarat fotograful Thomas Hulik.
Instalaţia, la care muncesc 50 de persoane, dar şi prestatari externi, a fost evacuată.
Gas Connect Austria a informat: "Cauza accidentului nu este clară, dar presupunem că este vorba despre o problemă tehnică. Tranzitul gazelor prin Austria spre regiunile din sud şi sud-est este afectat în mod negativ. Operatorii de conducte din ţările vecine au fost informaţi imediat, astfel încât să poată lua la timp măsuri".
La rândul său directorul general al OMV, Rainer Seele, a declarat: "În numele consiliului executiv şi al tuturor angajaţilor OMV, ne exprimăm compasiunea şi regretul pentru acest incident".
Incendiul de la terminalul de gaze a fost stins complet ieri după-amiază, în jurul orei locale 14.33, conform Gas Connect Austria.
Cu o capacitate anuală de 40 de miliarde de metri cubi, terminalul de la Baumgarten, inaugurat în 1959, este unul dintre principalele hub-uri gazifere din Europa şi tratează şase milioane de metri cubi de gaze naturale pe oră în această perioadă a anului, potrivit Gas Connect.
Subsidiara care se ocupă de exportul gazelor naturale de la gigantul rus Gazprom a anunţat, ieri, că lucra la redirecţionarea fluxului de gaze, afectat de explozie, conform Agerpres.
"Gazprom Export este la curent cu incidentul de la Baumgarten. În prezent, compania face tot ce este posibil pentru asigurarea fără întreruperi a gazelor naturale livrate clienţilor", se arată într-un comunicat al firmei ruse.
Hub-ul de gaze Baumgarten se află la aproximativ 50 de kilometri de Viena. În 2014, OMV a semnat un acord cu Gazprom pentru a întări pe termen lung rolul hub-ului Baumgarten pe piaţa energiei din Europa.
Tot din cauza exploziei, principala rută de tranzit a gazelor din Slovacia către Austria a fost suspendată, a anunţat Eustream, operatorul sistemului slovac de transport al gazelor naturale.
"Ca rezultat al evenimentelor din Austria, ne-am ajustat regimul de tranzit al reţelei noastre pentru a asigura securitatea şi a suspenda tranzitul către Baumgarten. Nu există un impact imediat asupra livrărilor de gaze în Slovacia", a precizat un purtător de cuvânt al Eustream.
Tot în urma exploziei, Italia a anunţat că declară stare de urgenţă cu privire la livrările de energie. Ministrul italian al Industriei, Carlo Calenda, a spus că incidentul din Austria a scos în evidenţă faptul că Italia "are o serioasă problemă de aprovizionare", precum şi necesitatea de a dezvolta gazoductul Trans Adriatic Pipeline (TAP). Acest proiect i-ar oferi Italiei o nouă sursă de aprovizionare cu gaze naturale, dar până acum a fost întârziat de protestele activităţilor de mediu.
"Dacă am fi avut TAP, nu am fi fost nevoiţi să declarăm stare de urgenţă", a subliniat Calenda.
Titlurile grupului OMV AG erau cotate la 52,37 euro pe piaţa din Austria, în jurul orei locale 16.30, în scădere cu 2,6% faţă de ziua precedentă. Volumul transferurilor cu acţiuni OMV era, la acel moment, de 184.875.
Compania are o capitalizare de piaţă de circa 17,33 miliarde de euro, iar, în ultimul an, titlurile OMV s-au apreciat cu aproape 68%.
•
Marea Britanie este mai vulnerabilă decât de obicei în iarna aceasta pentru că Centrica Plc a decis să închidă cea mai mare facilitate de stocare din Marea Britanie, după 30 de ani de activitate. Agravând şi mai mult problemele de aprovizionare, compania care gestionează reţeaua de gazoducte din Norvegia a anunţat, ieri, că livrările de la zăcământul Troll, cel mai mare câmp gazifer offshore din Europa, vor fi diminuate din cauza unor întreruperi neprogramate care afectează şi alte locaţii din Norvegia, principalul furnizor extern de gaze al Marii Britanii, conform Agerpres.
În mod normal, o navă care transportă LNG are nevoie de două săptămâni pentru a ajunge din Qatar în Marea Britanie însă luna aceasta doar o singură navă de acest tip este programată să ajungă în Marea Britanie.
•
• Virgil Popescu, PNL: "Comisia Europeană va declanşa o procedură de infringement în sectorul energetic împotriva României"
• Ministrul Economiei, Gheorghe Şimon, a declarat că susţine existenţa a două burse de energie
• Gheorghe Şimon a precizat că doreşte ca OPCOM să nu mai fie filială a Transelectrica
Comisia Europeană va declanşa în maximum o săptămână o procedură de infringement împotriva României în sectorul energetic, a afirmat, ieri, deputatul PNL Virgil Popescu, vicepreşedinte al Comisiei de industrii şi servicii, în cadrul discuţiilor din comisiile reunite de specialitate din Parlament pentru avizarea bugetului Ministerului Economiei pentru 2018.
Declaraţia a venit în contextul în care, anterior, în aceeaşi şedinţă, ministrul Economiei, Gheorghe Şimon, declarase că susţine existenţa a două burse de energie, în timp ce preşedintele Comisiei de industrii, Iulian Iancu, militează pentru o singură bursă, respectiv OPCOM.
Virgil Popescu a spus, potrivit Agerpres: "Domnule ministru, apreciez viziunea dumneavoastră liberală cu privire la existenţa a două burse de gaze. Eu mă chinui în Comisia de industrii să îl conving pe domnul Iancu că aşa trebuie să fie. Nu am reuşit să îl conving, dar vreau să vă dau o veste în premieră pentru toată lumea. Sursele mele de la Bruxelles spun că în maximum o săptămână va veni un infringement în sectorul energetic, vizavi de OPCOM, că are monopol".
Răspunsul lui Iulian Iancu la această afirmaţie a fost: "Ştiu, dar nu se justifică".
Virgil Popescu a continuat, adresându-se ministrului Economiei: "Eu vă spun în premieră că veţi avea o problemă mare în interiorul Ministerului Economiei. Probabil în următoarea săptămână informaţia va fi publică".
La rândul său, Gheorghe Şimon a precizat că doreşte ca OPCOM să nu mai fie filială a Transelectrica, aşa cum este în prezent, ci să fie în subordinea directă a ministerului.
"Doresc ca OPCOM să fie transparent, să fie extras de sub Transelectrica. Nu este intenţia de a avea o bursă a Ministerului Economiei, dar trebuie să o transparentizezi, apoi 10 puncte să fie listate la bursă", a spus ministrul.
Scoaterea OPCOM din subordinea Transelectrica şi listarea la bursă sunt subiecte care au mai fost dezbătute de-a lungul timpului, dar nu au fost concretizate.