Încrederea în economia Germaniei creşte uşor în luna mai, pe fondul aşteptărilor mai optimiste

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 mai 2022

Încrederea în economia Germaniei creşte uşor în luna mai, pe fondul aşteptărilor mai optimiste

Indicele ZEW al încrederii investitorilor în economia Germaniei a crescut uşor în debutul lunii mai, după o scădere puternică în martie şi aprilie venită ca urmare a războiului Rusiei în Ucraina. Potrivit sondajului realizat de Institutul ZEW, investitorii sunt ceva mai optimişti cu privire la dinamica economiei zonei euro şi economiei germane în următoarele 6 luni, însă situaţia curentă este privită ca fiind în deteriorare.

Economiştii anticipau o deteriorare uşoară indicelui ZEW, aşteptarea fiind pentru un declin la -42 de puncte pentru indicele agregat. În schimb, indicele ZEW a înregistrat o creştere lunară de 6,7 puncte, la -34,3 de puncte de la -41 puncte în aprilie, în contextul avansului mai mare al componentei aşteptărilor. Componenta condiţiilor curente a înregistrat o nouă scădere în luna mai, la -36,5 puncte de la -30,8 puncte în luna aprilie. Aşteptarea pentru sub-indicele ce urmăreşte condiţiile curente era de -35,0 puncte.

Ambele componente rămân însă în zona negativă, ceea ce arată că investitorii sunt conştienţi cu privire la riscurile de intrare în recesiune a economiei zonei euro şi economiei germane.

Încrederea în economia europeană şi cea germană sunt pe o traiectorie descendentă încă din finalul lunii februarie, impact scos în evidenţă de declinul indicelui ZEW din martie 2022 de la +54,3 puncte (februarie) la -39,3 puncte.

Potrivit comunicatului transmis de Institutul ZEW, "restricţiile anti-Covid din China contribuie la deteriorarea situaţiei economice de acolo", iar acest lucru "este o povară grea pentru creştere economică viitoare din Germania".

O largă majoritate dintre experţii chestionaţi anticipează de asemenea o creştere a dobânzilor din partea Băncii Centrale Europene (BCE) în următoarele şase luni, în condiţiile inflaţiei record din zona euro.

"Comparativ cu luna anterioară, perspectiva este mai puţin pesimistă în ceea ce priveşte situaţia economică din Germania. Experţii încă se aşteaptă la o deteriorare (a situaţiei economice), însă intensitatea va fi mai redusă. (...) Experţii se aşteaptă ca rata inflaţiei să scadă de la nivelurile curente extrem de ridicate", se mai arată în comunicatul Institutului Zew.

Indicele agregat ZEW a înregistrat în iunie 2021 o valoare de circa 80 de puncte pe fondul startului campaniei de vaccinare şi a eliminării restricţiilor în primăvară şi vară în Germania şi Europa de Vest, nivel de la care a început să scadă treptat pe fondul problemelor de pe lanţurile de aprovizionare, a celor din sectorul auto german şi ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina (vezi grafic).

De menţionat că principalul partener comercial al Germaniei, China, continuă să aibă în lockdown câteva din cele mai mari oraşe ale sale, în special Shanghai, al treilea cel mai mare oraş (port de asemenea) din lume cu peste 26 milioane de locuitori, iar riscurile la adresa economiei chineze, europene şi globale încep să se adune.

Economia germană stagnează deja de câteva trimestre şi este probabil să intre în recesiune în a doua jumătate a acestui an, în timp ce rata anuală a inflaţiei este aşteptată să se modereze în condiţiile unui efect de bază favorabil. În Germania, inflaţia a accelerat în martie la o rată anuală record pentru ultimele 4 decenii de 7,6%.

În acelaşi timp, indicatorul ZEW pentru încrederea în economia zonei euro a crescut în luna mai cu 13,5 puncte la -29,5 puncte, de la -43 puncte în aprilie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb