Încrederea mediului de afaceri german se deteriorează şi în octombrie

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 octombrie 2021

Încrederea mediului de afaceri german se deteriorează şi în octombrie

Indicele Ifo al climatului de afaceri din economia germană, cel mai urmărit indicator din Germania, a scăzut pentru a patra lună consecutiv în octombrie, după ce în iunie a atins un maximum al ultimilor doi ani şi jumătate pe fondul redeschiderii economiei germane şi europene. Scăderile din lunile anterioare au venit pe fondul unei noi deteriorări a componentei de aşteptări a indicelui Ifo, în timp ce componenta condiţiilor curente a cunoscut doar o scădere minoră în octombrie.

Astfel, indicele Ifo din Germania a scăzut cu 1,2 puncte în octombrie, la 97,7 puncte de la o valoare de 98,9 puncte înregistrată în luna septembrie. În luna iunie, indicele Ifo a înregistrat o valoare de 101,7 puncte. Estimarea dintr-un sondaj Reuters era de 97,9 puncte pentru luna octombrie. Declinul a venit în mare parte pe fondul problemelor de pe lanţurile de aprovizionare, în special ca urmare a penuriei de semiconductori. Germania este o economie manufacturieră, bazată pe export şi pe puternica sa industrie auto, ceea ce o face vulnerabilă în contextul problemelor actuale de pe lanţurile de aprovizionare.

Potrivit sondajului realizat de institutul Ifo, o incertitudine suplimentară se resimte din discuţiile de înfăptuire a unei coaliţii guvernamentale în urma alegerilor generale din luna septembrie. Social-democraţii, verzii şi liberalii încearcă de câteva săptămână să pună la punct un program de guvernare, iar întrebarea fără răspuns este cât de prietenos va fi guvernul cu mediul de afaceri german.

"Problemele cu aprovizionarea au bătăi de cap companiilor. Capacitatea de utilizare în industria manufacturieră scade (...) iar revenirea economiei germane este îngreunată", a afirmat Clemens Fuest, preşedintele Ifo, într-un comunicat citat de Bloomberg.

Principalele institute economice şi-au redus deja estimările de creştere pentru Germania argumentând că problemele cu aprovizionarea împing finalizarea redresării în 2022. Totodată, Bundesbank, banca centrală a Germaniei, a comunicat ieri că se aşteaptă ca dinamica economiei să încetinească şi mai mult în trimestrul al patrulea pe fondul problemelor de pe lanţurile de aprovizionare şi a unei evoluţii slabe a cererii în zona sectorului de servicii.

Indicatorii PMI calculaţi de IHS Markit şi publicaţi vineri au arătat şi ei o decelerare a ritmului de creştere a economiei zonei euro în luna octombrie, statistici despre care unii analişti spun totuşi că confirmă consolidarea procesului de relansare, neexistând pericolul unei noi recesiuni în ciuda distorsiunilor din sfera lanţurilor mondiale de producţie. Sondajul Ifo chestionează lunar circa 9.000 de firme din sectorul manufacturier, de servicii, de export şi din construcţii.

Per total, componenta condiţiilor curente a indicelui Ifo a cunoscut o deteriorare însă una mai modestă decât se anticipa, în timp ce indicele aşteptărilor a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimele cinci luni. Mai precis, indicele condiţiilor curente a scăzut la 100,1 puncte de la o valoare de 100,4 în septembrie şi 100,7 în iulie, în timp ce indicele aşteptărilor a coborât la 95,4 puncte de la o valoare de 97,4 puncte în septembrie, 97,5 puncte în august şi 101 puncte în iulie.

Estimările erau de 99,4 puncte pe componenta condiţiilor curente şi de 96,4 puncte pe componenta aşteptărilor de afaceri.

În ultimele luni circa 45% din companiile germane spuneau că se confruntă cu întârzieri foarte mari în furnizarea unor produse necesare continuării producţiei proprii. Blocaje erau atât pe zona semiconductorilor, cât şi pe alte multe alte produse.

De notat că mare parte din semiconductori sunt produşi în Asia, iar deficitul de producţie de la vârful pandemiei şi comenzile subdimensionate ale companiilor se resimt acum când cererea de produse tehnologice a explodat - o situaţie similară precum cea din piaţa europeană a gazelor, unde cererea şi preţurile au explodat din cauza ofertei deficitare din Rusia. De asemenea, industria de transport maritim comercial se confruntă cu o problemă pe partea de containere, în timp ce costurile de transport maritim par să fi atins un maximum în finalul verii de unde au început să scadă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Capitalul nominal German a inceput de mult migratia in Romania!! - acest proces urmeaza sa se accelereze!

    semnat comenturi “cretine” 

    dupa ce se vede falimentul firmelor private mici si mijlocii prin lockdown ul guvernantilor avizi de bani....platiti de BIG TECH sa ruineze afacerile fizice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb