India s-a alăturat Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi a devenit al 69-lea acţionar, ceea ce deschide calea pentru mai multe investiţii în comun cu companiile din India în regiunea de activitate a BERD, a informat miercuri instituţia financiară internaţională într-un comunicat de presă, transmite Reuters, conform Agerpres.
Guvernul de la New Delhi a depus cererea de a deveni ţară membră BERD în luna decembrie 2017, iar Consiliul guvernatorilor BERD, instanţa care îi reprezintă pe toţi acţionarii băncii, a votat în unanimitate în favoarea acestei cereri în luna martie 2018.
Chiar dacă a devenit acţionar la BERD, India nu va beneficia de finanţare de la BERD. În schimb, economia asiatică ar putea beneficia indirect, prin intermediul proiectelor derulate de BERD, sau dacă firmele din India vor face investiţi alături de BERD.
BERD cooperează deja cu mai multe firme din India precum Tata, SREI, Mahindra şi Jindal la o serie de proiecte comune, în valoare de aproape un miliard de euro.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. În prezent BERD investeşte în peste 35 de ţări, printre care şi Mongolia, Turcia, Maroc, Egipt, Tunisia şi Iordania, precum şi în Grecia şi Cipru, ţări din zona euro afectate însă de criza datoriilor.
BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituţionali din România, cu investiţii de 8 miliarde euro în peste 400 de proiecte.