Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a crescut cu 9,9 puncte în luna februarie

S.B.
Macroeconomie / 24 martie 2023

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a crescut cu 9,9 puncte în luna februarie

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut în luna februarie (cu 9,9 puncte) la valoarea de 53,2 puncte, potrivit unui comunicat al asociaţiei, remis astăzi redacţiei.

Această situaţie s-a datorat pe de o parte majorării cu 9,1 puncte a componenţei de condiţii curente, iar pe de altă parte a creşterii, cu 10,2 puncte a componenţei de anticipaţii. Rată anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni s-a redus în continuare, ajungând la o valoare medie de 8,62%.

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, 81% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni a rămas sub valoarea de 5 lei pentru un euro fiind de 4,9815 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0390 lei pentru un euro.

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 52% dintre participanţi anticipează o stabilitate a acestora în timp ce 43% dintre participaţi anticipează o scădere în următoarele 12 luni. De asemenea 62% consideră că preturle actuale sunt supraevaluate iar 33% că sunt corect evaluate.

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an: valoarea medie a anticipaţiilor a crescut la 5,1%. Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creştere a PIB real a crescut faţă de exerciţiul anterior la 2,4%. Datoria publică în PIB este anticipată să se majoreze la 57% în următoarele 12 luni.

"Pe fondul ştirilor pozitive de reducere a preţurilor diverselor tipuri de energie, şi revizuirea în sens crescător a proiecţiilor de creştere economică atât în economiile dezvoltate cât şi în ţările emergente, Indicatorul de Încredere al CFA România şi-a conţinut creşterea. În luna februarie, Indicatorul a marcat o creştere semnificativă a ambelor sale componente. Un alt impact al scăderii preţurilor energiei este reducerea anticipaţiilor inflaţioniste la minimul ultimelor 10 luni" declară Adrian Codirlaşu, Vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. In februarie toate sistemele bancare spueau ca nu sunt nici un fel de probleme, ca toate bancile au fost verificare si sunt foarte solide. Acum , in martie, daca ii intrebi, spun ca se refereau la starea sediilor(constructiilor)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb