Indicele încrederii în economie, CONFIDEX, a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii trei ani

S.B.
Macroeconomie / 23 mai 2023

Indicele încrederii în economie, CONFIDEX, a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii trei ani

Impetum Group a făcut publice astăzi concluziile celui de-al 8-lea studiu CONFIDEX care măsoară încrederea managerilor români în economie în primul semestru al anului 2023.

După pandemie, conflictul din Ucraina, crizele din energie şi cea a materiilor prime, deşi există încă multă incertitudine în economie, managerii se declară din ce în ce mai optimişti şi mai relaxaţi, semn al unei maturităţi şi al unor lecţii învăţate din experienţele ultimilor 3 ani. Indicele CONFIDEX a atins cel mai mare nivel de până acum, respectiv 50,2. În mod special se îmbunătăţeşte starea de spirit a managerilor companiilor care au cifra de afaceri peste 5 mil euro (indicele CONFIDEX pe acest segment este 51). Indicele CONFIDEX e construit din agregarea a 29 de itemi şi măsoară pe o scară de la 0 la 100 de puncte încrederea în economie a managerilor şi antreprenorilor români.

"Optimismul managerilor români ar putea indica o schimbare de trend în economie: "astăzi CONFIDEX confirmă prognozele de intensificare a creşterii economice a României pentru perioada următoare. Prin acest optimism cred că managerii contribuie direct la un viitor mai bun, economic vorbind, pentru România: investesc mai mult, angajează mai mult şi în cele din urmă aceste comportamente ale lor produc PIB" a declarat Andrei Cionca, CEO Impetum Group.

De unde vine optimismul?

Optimismul managerilor are la bază rezilienţa şi maturitatea dezvoltate în ultimii ani:

managerii sunt îngrijoraţi despre lucrurile care se întâmplă astăzi, dar optimişti în legătură cu viitorul şi au mai multă încredere în forţele proprii. Pentru prima oară, CONFIDEX reliefează orientarea managerilor români spre export şi pieţe externe.

Creşte, de asemenea, încrederea în piaţa de capital: de trei ori mai mulţi manageri români cred că bursa va creşte. Mai mult de jumătate din cei care credeau în 2022 că va scădea, s-au răzgândit.

În următoarea perioadă de două ori mai mulţi manageri mizează pe o creştere a investiţiilor publice (41% vs 24% dintre manageri în 2022) şi private (28% vs 12% dintre manageri în 2022) În acelaşi timp doar 21% dintre manageri (faţă de 43% în 2022) mai cred că PIB-ul va scădea.

Ce îngrijorări au managerii români?

Studiul CONFIDEX scoate la lumină şi unii indicatori de risc de recesiune. În medie, cifra de afaceri a celor ce au răspuns la CONFIDEX a crescut sub inflaţie şi e în continuare preconizată să crească sub inflaţie. Mai mult, profitul companiilor evoluează negativ de 3 ani de când Impetum Group derulează CONFIDEX.

Accesul la creditare şi situaţia capitalului de lucru se înrăutăţesc pentru aproximativ o treime dintre manageri iar tranzacţiile de tipul fuziuni şi achiziţii au stagnat în această perioadă.

74% dintre manageri considera că o criză a forţei de muncă este mai probabilă decât o accentuare a inflaţiei (62% dintre manageri) iar potenţialul unei crize energetice (vazut de 48% dintre manageri) este depăşit de cel al unei crize de finanţare (60% dintre manageri) sau imobiliare (57%manageri).

"Criza forţei de muncă vine din două zone: Avem o lipsă acută de forţă de muncă calificată şi

avem joburi pe care românii nu le vor şi pe care nu are cine sa le facă. Cele două crize se suprapun, aşa cum se întâmpla acum multi ani în Vest şi pun presiune pe managerii români.

O primă nevoie a mediului de business românesc este de sprijin real din partea autorităţilor pentru a gestiona această criză a forţei de muncă. Putem face asta atât prin resurse interne, crescând procentul din populaţia care este activă în câmpul muncii, pentru a ajunge la media europeană (69% România vs 75% UE) cât şi prin relaxarea procedurilor de imigraţie pentru profesiile care nu sunt atractive pentru români (de la 100.000 permise de muncă anual la cel puţin 300.000)." a concluzionat Andrei Cionca, CEO Impetum Group.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb