INDUSTRIA DE APĂRARE, ÎNTRE MINISTERUL DE RESORT ŞI MINISTERUL ECONOMIEI Ping-pong cu înzestrarea armatei

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 29 aprilie 2020

Ping-pong cu înzestrarea armatei

Constantin Bucuroiu, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare: "Ministrului Nicolae Ciucă nu îi mai place industria românească de apărare" Liderul sindical afirmă că, dacă Guvernul nu aprobă organigrama de avarie şi finanţarea aferentă, 60% din angajaţii din industria de apărare vor fi disponibilizaţi începând cu 1 iunie

Uzinele şi fabricile de armament din ţara noastră se confruntă cu o situaţie financiară precară cauzată de scăderea drastică a activităţii în urma crizei economice generată de pandemia Covid-19. Deşi la nivel guvernamental se afirmă că investiţiile, chiar şi cele din domeniul militar, au toate resursele financiare alocate pentru anul în curs, atât timp cât proiectele nu au fost demarate sau sunt blocate în instanţele de contencios administrativ lucrurile stagnează. Situaţia actuală are un impact negativ asupra industriei naţionale de apărare, care ar trebui să se revigoreze prin prisma clauzelor offset, care au devenit obligatorii în toate contractele de înzestrare a Armatei, conform unui act normativ adoptat de Guvern şi iniţiat de Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

În legătură cu actuala stare de fapt, Constantin Bucuroiu, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare a declarat pentru Ziarul BURSA: "Nu vreau să fiu apocaliptic, dar vom ajunge la disponibilizări masive în industria de apărare şi în cea aeronautică, dacă nu se vor aplica urgent următoarele măsuri reale: 30% din totalul comenzilor să fie făcute către fabricile de armament de către Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne; realizarea offsetului în proporţie de 100%; finanţare începând cu data de 01.06.2020, conform Legii nr 232/2016, privind organigrama de avarie; dezvoltarea unui centru de cercetare şi profitul companiilor publice din domeniu să rămână la acestea pentru realizarea de investiţii. Pe lângă toate acestea, este nevoie de investiţii de maximum 350 milioane euro în următorii zece ani şi de o politică agresivă de export pentru recucerirea pieţelor pe care industria naţională de apărare a fost activă în trecut".

Liderul sindical a precizat că va susţine aceste puncte şi la întâlnirea pe care o va avea, în cursul lunii mai, cu Virgil Popescu, ministrul Economiei, despre care afirmă că este bine intenţionat, chiar dacă nu stăpâneşte foarte bine ceea ce se întâmplă în industria naţională de apărare.

Bucuroiu a spus: "Eu simt că ministrul Virgil Popescu vrea să facă ceva bun pentru acest domeniu al economiei naţionale, dar este minţit şi dus în eroare de cei din jurul lui. Cred în bunele sale intenţii şi sper ca dorinţele noastre să fie luate în considerare la întâlnirea de luna viitoare".

În schimb, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare, deşi se declară mulţumit de modul în care colaborează cu funcţionarii Ministerului Apărării Naţionale (MApN), este dezamăgit de faptul că ministrul Nicolae Ciucă pare să nu mai ia în considerare industria de profil din ţara noastră.

Constantin Bucuroiu ne-a spus: "Ministrului Nicolae Ciucă nu îi mai place industria românească de apărare. Amprenta lui în factorul politic este mult mai puternică decât credeam iniţial. Generalul şi ministrul Ciucă nu mai este acelaşi personaj cu colonelul Nicolae Ciucă pe care l-am cunoscut în teatrele de operaţiuni din Afghanistan şi care era dedicat valorilor naţionale. Probabil că a văzut multe lucruri în teatrele de operaţiuni, a învăţat ce trebuie să înveţe de acolo şi consideră acum că industria naţională de apărare este prăfuită sau perimată".

Liderul sindical susţine că, în acest moment, situaţia din industria de apărare este una dramatică şi că este nevoie acută de finanţare pentru a fi menţinute locurile de muncă pentru cei 7800 de angajaţi din companiile publice şi private care deservesc acest sector de activitate.

Conform lui Constantin Bucuroiu, sunt trei mari industrii pe care Guvernul trebuie să le sprijine: industria de apărare, industria metalurgică şi industria chimică, deoarece acestea sunt complementare.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Virgil Popescu anunța cu surle, trâmbițe și mândrie că la Romarm se produc maști de pus la gura in pandemie.

    În rest eu nu știu să existe vreun acord de offset in derulare in industria de armament romaneasca, în afara de contractul Iveco și nici acolo nu se știe clar ce vor fabrica de fapt romanii.

    1. Dacă știi numai de Iveco, ești slab informat. Mai caută.

    Păi ministrul Ciuca face jocul celor care l-au pus acolo...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb