Cel mai cunoscut jucător de loto al lumii s-a născut în 1934 în România. Ştefan Mandel, contabil şi un fanatic al cifrelor, a lucrat ani de zile la un sistem matematic care să-l ajute să devină un constant câştigător al jocurilor de tip loto. Prima lovitură a dat-o la 30 de ani, când a reuşit să câştige premiul cel mare al Loteriei Române, 78.783 de lei, după mulţi ani recunoscând că a atunci a fost mai mult o chestiune de noroc decât una de calcul matematic. Doi ani mai târziu, folosindu-se de banii câştigaţi, Mandel a fugit din ţară şi după 4 ani de peregrinări prin Europa se stabileşte în Aus-tralia. Cu ajutorul unui calculator şi-a perfecţionat formula matematică, reuşind, într-o primă fază, să reducă numărul variantelor de câştig de la 8 milioane la 3 milioane. Folosindu-se de oportunităţile locului de muncă, a încheiat poliţe de asigurare, a convins tot mai mulţi clienţi să joace la loto combinaţiile sale. Primul mare câştig îl obţine la loteria din Sydney, 1.400.000 de dolari. Apoi, înfiinţează Fondul Internaţional de Loto, unde se înscriu mii de membri dornici să câştige cât mai mulţi bani de la loteriile din întreaga lume. Schema funcţionează şi membrii fondului, conduşi de Mandel, dau lovitură după lovitură câştigând marile premii la 14 loterii din întreaga lume, câştigând peste 40 de milioane de dolari. Din cauza contabilului român, autorităţile australiene au fost nevoite să schimbe de două ori sistemul de organizare al loteriei. Simţindu-se vânat, Mandel se mută în Statele Unite ale Americii, unde câştigă, în 1992, 27 de milioane de dolari, marele premiu al loteriei din statul Virginia, fiind acuzat de autorităţile americane că întreaga operaţiune nu a avut nicio legătură cu norocul. De altfel aceasta a fost ultima mare lovitură, numerele norocoase fiind 8 - 11 - 13 - 15 - 19 - 20.
"Formula magică" descoperită de Mandel îi oferă jucătorului posibilitatea de a şti exact numărul minim de bilete pe care trebuie să le cumpere pentru a fi convins că a acoperit toate posibilităţile de câştig. Uneori cheltuielile necesare achiziţionării numărului total de bilete depăşesc posibilul câştig, caz în care se renunţă la respectivul joc. Pentru a câştiga premiul cel mare, Mandel trebuia să acopere un total de 8.145.000 de combinaţii. Toate aces-te câştiguri i-au adus numeroase probleme cu autorităţile din mai multe ţări ale lumii. În ultimii ani a locuit în Vanuatu, dar nu a renunţat complet la schemele sale legate de jocurile loto.
În luna iulie 1994, ziaristul Florian Goldstein (MAKE) a discutat cu Ştefan Mandel, fiind primul şi singurul interviu din presa româneas-că. Redăm mai jos câteva din declaraţiile lui Ştefan Mandel despre jocul la loterie.
Ştefan Mandel: Dintotdeauna am fost acuzat de cei apropiaţi că sunt visător. Timp de 30 de ani am făcut studii în matematică pentru a descoperi modele noi din şirul lui Leonardo Fibonacci (matematician din secolul al XIII-lea) şi pentru a formula conceptul de "condensare combinatorică". Din când în când cineva mă întreabă: "N-ai mai terminat odată?"
În momentul cînd am ajuns la rezultate, am demonstrat tuturor că acestea sunt concrete şi nu visuri: am anunţat că voi lua premiul cel mare la loteria de la Sydney, în 1987. Toată lumea - şi ziarele şi cunoscuţii - mi-au zis: "Nu se poate, n-ai să reuşeşti!". Mi s-a mai spus: "Domnule Mandel, dacă aşa ceva ar fi posibil, altcineva ar fi făcut-o, deja!". M-am înfuriat; în acel an am spart loteria de la Sydney şi apoi am mai câştigat, consecutiv, de 13 ori marele premiu, şi 400 de mii de premii mai mici. Deţin "recordul mondial" în acest top; pe locul doi se află un elveţian care a câştigat doar de 3 ori, din noroc. Acum, vocile care, lung timp, au susţinut că sunt un visător, au amuţit.
Reporter: Ce valoare acordaţi hazardului în filozofia dumneavoastră?
Ştefan Mandel: Hazardul nu-mi place. Îl consider o discontinuitate în organizarea socială dar are un rol benefic dacă este menţinut la un nivel moderat. Jocurile pe marginea hazardului, cum sunt loteriile, au apărut cu mii de ani în urmă ca o metodă de autotaxare (taxare voluntară). Inventatorii loteriilor sunt amerindienii care îşi dobândeau femeile prin tragere la sorţi. În Evul Mediu se organizau loterii ale căror fonduri erau gestionate astfel: jumătate erau oferite câştigătorului şi jumătate erau destinate construirii de poduri, drumuri sau alte lucruri de acest gen.
Reporter: Sunt convins că cititorii noştri doresc să cunoască formula dumneavoastră de câştig la loterie pentru a o aplica. Vă rog, dezvăluiţi-o!
Ştefan Mandel: Nu există această formulă, singura cale de câştig cert stă în acoperirea tuturor posibilităţilor. Nu toate loteriile sunt rentabile din punctul de vedere al jucătorului. Dar cea de la Sydney mi-a dat posibilitatea să inves-tesc 7 milioane de dolari şi să câştig 27 milioane. Un fapt pe care l-am putut prevedea prin calcul matematic. În ultimă ins-tanţă, teoria rămâne doar teorie, faptele vorbesc!
Filosofia lui Ştefan Mandel: "Şi când îmi tund barba e o loterie. Există întotdeauna posibilitatea să mă tai, să fac o infecţie în sânge şi să mor. Dar o fac oricum, pentru că şansele sunt în favoarea mea. Profesia mea este aceea a unui om care îşi asumă riscuri, dar într-un mod calculat".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.04.2014, 16:05)
mincinoslor
2. jalnic sarac milionar:)
(mesaj trimis de spanu în data de 16.09.2018, 00:03)
si cand te gandesti ca dupa atatea laude "maretul Ștefan Mandel traieste astazi intr-o insula din Oceania ,retineti o insula de lumea a 3-a unde nici macar nu exista si este "bogat"..ca doar no sa traiasca in saraca Europa:):):):insula se numeste Vanuatu iar sus numitul milonar este doar un coate goale:):);
Citeste mai mult: adev.ro/pbc6ib
3. solicitud
(mesaj trimis de lina în data de 09.10.2018, 04:28)
Por favor me puede ayudar para yo ganar el baloto en colombia, es una loteria de 6 números que van las 5 primeras del 1 al 43 y la 6 balota es del 1 al 16. Necesito ayudar a mi familia a mi y deseo recoger a muchos ancianos que están sufriendo. Tengo dos seres queridos enfermos y yo no tengo empleo. Por favor. Gracias