Reporter: Cum a evoluat piaţa de pariuri anul trecut?
Alexandru Debrezeni: În 2014, piaţa a cunoscut o extindere consistentă, atât în zona organizatorilor consacraţi, cât şi prin intrarea pe piaţă a unor noi actori. Se pare însă că optimismul noilor veniţi a fost peste potenţialul de absorbţie al pieţei, drept pentru care se poate observa un anumit nivel de suprasaturare. Este foarte probabil ca o parte din noile apariţii pe piaţă să aibă legătură cu iminenta publicare a legislaţiei, care permite deschiderea efectivă a pieţei online, dat fiind că business-ul tradiţional constituie, cu siguranţă, un vector important şi pentru promovarea celui la distanţă, online.
Reporter: La ce valoare se ridică piaţa pariurilor?
Alexandru Debrezeni: Indicatorii cu cea mai mare acurateţe pe care ne bazăm în acest moment sunt cei cuprinşi în studiul făcut public anul trecut de PricewaterhouseCoopers România. Astfel, la nivelul anului 2012, piaţa pariurilor în cotă fixă se situa la aproximativ 110 milioane euro. E prea devreme pentru a avea pentru 2014 o astfel de evaluare, spre a oferi cifre exacte.
Reporter: Cât la sută din aceasta reprezinta piaţa neagră?
Alexandru Debrezeni: Este greu de apreciat, pentru că aici intervine volumul pariurilor efectuate online. Nefiind reglementată această piaţă până la impunerea noii legislaţii, respectiv intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă 92/2014, putem considera că toţi operatorii online cu oferte adresate pariorilor din România au intrat până acum în ceea ce numiţi "piaţa neagră".
Neexistând date despre volumul operaţiunilor din online, nu avem, deci, cum să apreciem la cât se ridică piaţa neagră. Abia de acum înainte, cu aplicarea noii legislaţii, sperăm să reiasă şi date concludente în acest sens.
Reporter: Au avut loc exituri, insolvenţe, falimente sau noi investiţii în domeniul pariurilor, în ultimul an?
Alexandru Debrezeni: Unele afaceri din domeniu suferă în acest moment, în timp ce în piaţă au apărut în cursul anului trecut câţiva operatori noi. Aceştia au însă, deocamdată, un caracter regional, dezvoltând un număr de agenţii nesemnificativ în comparaţie cu actorii importanţi din piaţă. Nu voi oferi nume, dat fiind că Romanian Bookmakers îşi propune să acţioneze spre a proteja într-un mod echilibrat întreaga piaţă, nu doar interesele membrilor săi.
Reporter: Ce estimări aveţi legate de evoluţia pieţei în acest an?
Alexandru Debrezeni: În mod cert, începutul lui 2015 stă sub semnul modificărilor legislative care vor influenţa în mod direct activitatea operatorilor de pariuri în cotă fixă.
Mă refer în principal la noua modalitate şi noile cote de impunere pe veniturile persoanei care câştigă pariind sau practicând diverse alte jocuri de noroc. De aici, un mare semn de întrebare în legătură cu proiecţia pieţei pe acest an sau următorul. Începe o etapă greu de anticipat ca evoluţie a pieţei.
Reporter: Ce lipsuri are domeniul pe care îl reprezentaţi?
Alexandru Debrezeni: Dorim, înainte de orice, un tratament definit în mod egal în legislaţie în raport cu pariurile organizate online. Noua legislaţie reglementează acest aspect, dar credem că este încă perfectibilă din acest punct de vedere. Credem că este în avantajul statului român principiul de a proteja o piaţă, cea a pariurilor "land based" (n.r. în agenţii), în condiţiile în care aceasta asigură o contribuţie bugetară de circa 80 milioane euro anual şi peste 11.000 locuri de muncă!
Apoi, aş mai adăuga că ne confruntăm cu probleme de percepţie a activităţii noastre. De pildă, se invocă mult exagerat impactul negativ de ordin social. Jocul patologic, prezentat adesea de mass-media sau de către unii dintre politicieni drept un adevărat armaghedon social este, într-adevăr, un efect de nedorit al industriei jocurilor de noroc. Nu este însă nici pe departe de dimensiunile în care îl zugrăvesc unii. Iar noi nu suntem nici pe departe atât de iresponsabili.
Romanian Bookmakers derulează, alături de o altă organizaţie patronală din zona jocurilor de noroc, Romslot, programul "Joc Responsabil". Afirm cu toată responsabilitatea, pe această cale, că este de la distanţă cel mai eficient program de tratare a jocului patologic dintre cele derulate în prezent în România!
Este, de asemenea, necesară elaborarea unor standarde minime pentru agenţiile de pariuri, atât din punctul de vedere al confortului pentru client, cât şi din cel al semnalizării acestora. Coroborate cu măsurile pentru promovarea jocului responsabil şi protecţiei clienţilor aceastea vor contribui cu siguranţă la îmbunătăţirea percepţiei clienţilor faţă de piaţa pariurilor.
Reporter: Ce soluţii ar trebui adoptate pentru remedierea acestor lipsuri??
Alexandru Debrezeni: În legătură cu tratarea nediscriminatorie a operatorilor "land based" faţă de cei online, ne declarăm optimişti, în condiţiile în care, repet, noua legislaţie înseamnă un pas înainte din această perspectivă.
Pentru problema de percepţie asupra industriei noastre invităm la obiectivitate şi la un studiu mai detaliat asupra activităţii noastre. Transparenţa o asigurăm noi.
Reporter: Cum vedeţi noile reglementări din domeniu?
Alexandru Debrezeni: Sunt multe de dezbătut. Un aspect extrem de important cuprins în noua ordonanţă este reprezentat de reconsiderarea definiţiei venitului operatorului ca bază pentru stabilirea taxei de autorizare.
Astfel, se ia în calcul, drept venit al operatorului, diferenţa dintre totalul sumelor încasate de la clienţi, cu titlu de taxă de participare în urma desfăşurării jocului şi premiile acordate (inclusiv jackpot-urile). Este foarte importantă această prevedere, deoarece aplicarea impozitării pe acest indicator respectă specificul activităţii.
Vorbim, în sfârşit de GGR (gross gaming revenue) şi în România. Acest indicator este folosit pe scară largă la nivel modial pentru definirea venitului real al unui operator de jocuri de noroc. Nu l-au inventat românii, ci a fost preluat din practica economică şi legislativă a unor ţări cu o impresionantă tradiţie privind gambling-ul. De pildă, în Marea Britanie, taxarea şi impozitarea aplicate prin raportare la GGR s-au dovedit a reprezenta o reglementare sustenabilă şi o determinantă fundamentală a unui regim fiscal adecvat, cu beneficii tripartite: clienţi, buget de stat şi organizatori.
Această modalitate de definire a venitului din jocurile de noroc este un important pas înainte în ideea obţinerii unui cadru legislativ funcţional şi coerent, deopotrivă pentru industrie cât şi pentru statul român.
Pe de altă parte, OUG 92/ 2014 prezerva, din păcate, unele aspecte anticoncurenţiale care s-au propagat de-a lungul timpului în favoarea Loteriei Române. În acest sens s-a exprimat şi Consiliul Concurenţei, care a apreciat corect că VLT-urile (videoloterie) şi slot-machines sunt pe aceeaşi piaţă relevantă, fapt pentru care ar trebui să facă subiectul aceluiaşi tratament de licenţiere/autorizare.
Este foarte important, de asemenea, ca normele de aplicare să determine clarificările necesare implementării OUG 92/ 2014 şi să contribuie la asigurarea unui tratament echitabil organizatorilor de jocuri de noroc, indiferent de mediul în care activează, online sau tradiţional. Autorităţile trebuie să înţeleagă că, deşi este necesară licenţierea online-ului în România şi, implicit, aducerea de venituri către bugetul de stat, acest lucru nu trebuie să se întâmple în detrimental pieţei tradiţionale, piaţă care are o contribuiţie mult mai consistentă la bugetul de stat şi cel al asigurărilor sociale raportat la cifra de afaceri prin prisma investiţiilor pe care le angajează şi pentru care nu poate deduce TVA, al multitudinii de spaţii comerciale pe care le închiriază şi a miilor de angajaţi activi în această piaţă.
Reporter: Ce efecte vor avea acestea în piaţa de profil?
Alexandru Debrezeni: În condiţiile în care piaţa va rămâne stabilă, anticipăm o creştere a contribuţiilor bugetare prin aplicarea noilor reglementări.
Reporter: Ce aşteptări are asociaţia în urma implementării noii legi?
Alexandru Debrezeni: Am răspuns indirect mai devreme: stabilitatea pieţei şi proiecţia în timp realistă şi echilibrată a afacerilor operatorilor noştri credem că sunt principalele aspecte de dorit.
De asemenea, marea majoritate a organizatorilor "land based" nu au activat în piaţa online întrucât, până acum, acest lucru a constituit o ilegalitate. În acest sens, aceştia pornesc la drum cu un handicap faţă de firmele care au activat deja online în România. Acest handicap poate fi în parte surmontat prin adoptarea prin normele de aplicare a modelului de business care permite administrarea conturilor deschise de jucători pe platformele online prin punctele de lucru ale organizatorilor. În felul acesta, clienţii vor putea să alimenteze sau retragă fonduri din conturile online proprii într-un mod facil, extrem de uşor controlabil.
Reporter: Cum va ajuta noua legislaţie la prevenirea dependenţei? Ce atribute vor avea companiile din piaţa în acest sens?
Alexandru Debrezeni: În ordonanţa 92/2014 este menţionat faptul că se va înfiinţa o fundaţie de interes public din care vor face parte, la cerere, membrii Consiliului Consultativ de pe lângă ONJN, al cărui obiectiv principal va fi respectarea măsurilor privind jocurile de noroc responsabile social, adoptate de Comitetul European pentru Standardizare.
Aşteptăm, cu interes, publicarea normelor pentru a înţelege mai bine modul de organizare şi tipurile de activităţi derulate în sensul promovării jocului responsabil social şi protecţiei jucătorilor. Vom susţine neîndoios acest demers.
Altfel, după cum vă spuneam mai devreme, Romanian Bookmakers, alături de Romslot, derulează programul "Joc Responsabil". Este o iniţiativă 100% privată, la care au aderat fără rezerve absolut toţi membrii celor două patronate.
Se poate afirma că, prin Romanian Bookmakers, peste 70% din piaţa pariurilor sportive este direct implicată în promovarea jocului responsabil şi consilierea celor care se confruntă cu probleme de joc. Derulăm acţiuni concrete în acest sens, oferind atât jucătorilor, cât şi familiilor acestora, consiliere psihologică prin intermediul unui Tel Verde gratuit, posibilitate de autotestare pe site-ul programului - www.jocresponsabil.ro, precum şi consiliere gratuită în cabinete specializate din Bucureşti, Cluj şi Iaşi.
Reporter: Mulţumesc!