Industria europeană a serviciilor creşte puternic

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 martie 2006

Solicitările pentru prestatorii de servicii nu mai vin doar din partea companiilor, ci şi a consumatorilor individuali

Companiile europene prestatoare de servicii şi-au extins activităţile semnificativ în luna februarie, ritmul fiind cel mai rapid din ultimii cinci ani. Aceasta este consecinţa creşterii economiei din regiune.

Indicele calculat de "NTC Research" Plc Marea Britanie pentru "Royal Bank of Scotland Group" Plc, în baza răspunsurilor unui eşantion de 2.000 de manageri din companiile pres-tatoare de servicii din zona euro, a crescut la 58,2 puncte în februarie, atingînd astfel cel mai ridicat nivel de după septembrie 2000. Economiştii aşteptau ca indicele să crească pînă la 57,3 în februarie, după ce, în ianuarie, acesta a însumat 57 de puncte.

"Cifrele confirmă tendinţa ascendentă generală din economia euro", consideră Wolfgang Leim, economist la "Dresdner Bank" din Frankfurt. Leim precizează că, dacă pînă acum, companiile de servicii beneficiau de pe urma solicitărilor corporaţiilor, acum sectorul de servicii cîştigă datorită cheltuielilor de consum (realizate de consumatorii individuali). Astfel, în vreme ce companiile îşi reinves-tesc profiturile în noi echipamente, economia internă dă semne de redresare. Industria serviciilor reprezintă o treime din economia de 9.000 de miliarde de dolari a zonei euro.

Expansiunea economică este, încă, determinată de exporturi. Acestea sînt tot mai solicitate întrucît euro a pierdut 13 procente în raport cu dolarul anul trecut. "Semnele de redresare sînt multiple", declară Luigi Speranza, economist la "BNP Paribas" SA sucursala din Londra. Acesta subliniază, la rîndul său, că industria serviciilor este mai mult legată de cererea internă.

Economia zonei euro va cunoaşte, în primele nouă luni, cea mai mare creştere de după 2000

Economia celor 12 state europene care împart moneda unică va creşte, în primele trei trimestre din 2006, în cel mai rapid ritm de după 2000, potrivit estimărilor Comisiei Europene. Produsul Intern Brut al regiunii va creşte cu aproape 0,7% în primul trimestru faţă de perioada similară a anului 2005, ritm ce se va menţine şi în următoarele două trimestre, potrivit autorităţilor de la Bruxelles. Creşterea economică a regiunii nu a mai depăşit 0,7 procente vreme de trei trimestre consecutiv din perioada aprilie-iunie 2000.

Creşterea accelerată a determinat Banca Centrală Europeană să-şi majoreze dobînda de referinţă. Măsura a fost luată săptămîna trecută, astfel că dobînda de referinţă a BCE este acum cu 0,25% mai mare, adică de 2,50%. Investitorii pariază că, la finele anului în curs, dobînda BCE va ajunge la 3%.

Specialiştii avertizează, însă, că există şi unele potenţiale riscuri la adresa redresării economice, mai precis creşterea preţului petrolului şi încetinirea expansiunii PIB-ului SUA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb