Industria IT autohtonă, în top la nivel european

O.D.
Ziarul BURSA #Companii / 20 iunie 2018

Industria IT autohtonă, în top la nivel european

Dezvoltarea industriei IT autohtone este una accelerată. Ţara noastră se situează pe locul 6 în topul destinaţiilor de pe piaţa centrelor de date din Europa, în timp ce ţările nordice şi Olanda ocupă primele locuri, potrivit noului index Savills-Data Centre Investment Index, care a analizat în cadrul unui studiu 20 de ţări.

Numărul de centre de date se înmulţeşte pentru a se adapta la cererea crescândă de stocare a datelor. Necesitatea de a avea construcţii locale de dimensiuni mai mici pentru a respecta legile privind datele şi confidenţialitatea este preconizată să genereze o creştere a activităţii investiţionale în întreaga Europă, se arată în studiul citat de Agerpres. Companiile chiriaşe de centre de date încheie contracte de închiriere pe o perioadă de cel puţin 10 ani şi există un număr din ce în ce mai mare de oferte de vânzare şi leaseback. Astfel, sectorul oferă investitorilor o propunere tentantă, iar centrele de date au devenit o categorie de produse de investiţii acceptate de investitori instituţionali precum AXA şi CBRE Global Investors, iar disponibilitatea capitalului pe piaţă a redus semnificativ randamentele în ultimii doi ani la 5-7%.

Majoritatea centrelor de date din lume se află în prezent în SUA, dar şi în Marea Britanie, Germania, Franţa şi Olanda. Cu toate acestea, distribuţia geografică s-ar putea schimba în curând, se arată în studiul Savills. Centrele de date nu mai trebuie să fie amplasate aproape de clienţii lor, dar pot fi localizate în ţări în care energia curată este abundentă şi ieftină, atât timp cât conectivitatea este sigură şi rapidă.

Indicele de investiţii în centrele de date al Savills (Data Centre Investment Index) supune analizei 20 de ţări prin prisma a 12 indicatori esenţiali pentru dezvoltarea centrelor de date. Indicatorii au fost clasificaţi şi calculaţi în Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia şi Ungaria.

Având în vedere faptul că centrele de date necesită energie şi apă, pentru a menţine serverele reci (3-4% din energia globală este folosită de centrele de date), există o mare îngrijorare în ceea ce priveşte amprenta lor de carbon, similară industriei aeronautice. Prin urmare, există preocuparea de a utiliza tehnologii ecologice în centrele de date de mari dimensiuni, construite în principal de companii-gigant, furnizoare de servicii de internet şi tehnologii tip cloud precum Google, Facebook, Apple, Amazon şi Rackspace. În consecinţă, a apărut o nouă clasă de active la începutul secolului 21 şi o nouă piaţă de investiţii, cu randamente atractive (între 5% şi 7%); în Europa, rentabilitatea medie în 2017 a fost de 28,43%), în comparaţie cu alte tipuri de active. Această piaţă necesită un grad ridicat de specializare, care explică grupul limitat de investitori, dar din perspectiva chiriaşului, sectorul înfloreşte iar cererea de stocare a datelor este preconizată să înregistreze o creştere dramatică în următorii cinci ani.

În 2017, s-au investit 450 milioane euro în centrele de date din Europa, Marea Britanie reprezentând 41% din toate tranzacţiile derulate între 2007 şi 2017, conform Savills, însă activitatea investiţională începe să se intensifice şi în Europa continentală, pe măsură ce investitorii devin mai familiarizaţi cu sectorul. Datorită popularităţii din ce în ce mai măre a infrastructurilor bazate pe cloud, nevoia de centre hyperscale, de peste 50.000 mp, de stocare a datelor din Europa a crescut exponenţial în ultimii cinci ani, iar Cisco estimează că traficul de date din centrele cu arhitecturi tip hyperscale va creşte de cinci ori în următorii cinci ani.

Studiul arată că centrele noi de date se concentrează din ce în ce mai mult în zonele suburbane sau rurale din ţările care oferă cele mai bune oportunităţi în ceea ce priveşte mediul natural, securitatea, energia şi conectivitatea, ţările nordice fiind destinaţiile preferate pentru construcţii de mari dimensiuni. Dar există în continuare nevoia de centre mici şi mijlocii, locale, pentru a atenua orice latenţă potenţială şi, de asemenea, pentru a evita problemele juridice legate de suveranitatea datelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb