Inflaţia anuală s-a accentuat în noiembrie la 4,65%, peste aşteptări

N.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 decembrie 2009

Inflaţia anuală s-a accentuat în noiembrie la 4,65%, peste aşteptări

Rata anuală a inflaţiei a urcat în noiembrie la 4,65%, după ce preţurile de consum au crescut cu 0,67% faţă de octombrie, peste aşteptările analiştilor, în special ca urmare a majorării preţurilor la mărfurile nealimentare şi la produsele alimentare, arată datele publicate, vineri, de Statistică.

Analiştii consultaţi de NewsIn se aşteptau ca inflaţia anuală să se plaseze în noiembrie în intervalul 4,3-4,5%, iar preţurile de consum să urce în medie cu 0,3-0,5%, în principal pe fondul presiunii din partea preţurilor la tutun. Aceştia au apreciat că BNR are şanse să se încadreze în intervalul ţintei de inflaţie la finalul acestui an, principalul risc fiind evoluţia cursului de schimb.

În octombrie, rata anuală a inflaţiei a fost de 4,3%.

Preţurile de consum au crescut în noiembrie cu 0,67% faţă de cele din octombrie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 1,11%, bunurile alimentare, cu 0,41%, iar tarifele la servicii au urcat, în medie, cu 0,14%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

De la începutul acestui an, în coşul de consum al românilor, pe baza căruia INS calculează inflaţia, alimentele au o pondere de 37,58%, mărfurile nealimentare de 44,05%, iar serviciile cântăresc 18,37%.

Cele mai mari creşteri de preţuri au fost înregistrate în a unsprezecea lună a anului la ouă (7,46%), tutun şi ţigări (5,48%), fructe proaspete (2,34%) şi alte legume şi conserve de legume (1,96%). Combustibilii s-au scumpit în noiembrie cu 1,66%.

În general, în noiembrie, alimentele s-au scumpit uşor, dar au existat şi excepţii. Astfel, citricele şi alte fructe meridionale s-au ieftinit cu 1,78%, cartofii, cu 0,78%, uleiul a costat cu 0,52% mai puţin, mălaiul, cu 0,1%, iar făina, cu 0,06%.

Pe partea de mărfuri nealimentare, în afară de tutun şi ţigări şi de combustibili, s-a mai scumpit semnificativ încălţămintea din piele, cu 0,76%. Preţurile la energie electrică, gaze şi încălzire centrală au stagnat la nivelul din luna anterioară, potrivit Statisticii. Singurele care s-au ieftinit uşor au fost medicamentele, 0,12%.

La servicii, chiriile au scăzut uşor în noiembrie, cu 0,01%, dar pe întregul an acestea au crescut cu 2,65%. Transportul urban s-a scumpit cu 0,32%, iar alte servicii, cu 0,48%.

Creşterea medie a preţurilor de consum din intervalul decembrie 2008 - noiembrie 2009 faţă de precedentele 12 luni - indicator care contează în criteriile nominale de convergenţă la zona euro - a coborât în noiembrie la 5,7%, de la 5,9% în octombrie, iar inflaţia determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a coborât tot la 5,7%, de la 5,9%.

Banca Naţională a României (BNR) are pentru finalul acestui an o ţintă de inflaţie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), iar în ultima sa prognoză şi-a modificat estimarea privind nivelul inflaţiei la finalul lui 2009 la 4,5% de la 4,3% în proiecţia anterioară, ca urmare a influenţei mai mari a accizelor la tutun şi a preţurilor administrate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb