Infrastructura de transport pentru Ford, în atenţia lui Ponta

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Transporturi / 17 iulie 2012

Infrastructura de transport pentru Ford, în atenţia lui Ponta

Premierul Victor Ponta a discutat, ieri, cu reprezentanţii companiei "Ford", precum şi cu autorităţile din Dolj şi cu ministrul transporturilor pe marginea identificării de soluţii pentru dezvoltarea infrastructurii de transport rutier, feroviar şi fluvial a fabricii de la Craiova.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, principalele proiecte în derulare sunt finalizarea Centurii Craiovei şi dezvoltarea legăturii rutiere Craiova-Piteşti.

La întâlnirea de la Guvern au fost prezenţi Wolfgang Schneider, vicepreşedinte "Ford" Europa, Jan Gijsen, preşedintele "Ford" Romania, Ovidiu Silaghi, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Lia-Olguţa Vasilescu, primarul Municipiului Craiova şi Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Primul-ministru i-a asigurat pe reprezentanţii companiei că se pot baza pe sprijinul autorităţilor la nivel local şi naţional, apreciind că prezenţa "Ford" în ţara noastră este foarte importantă, atât pentru economia României, cât şi pentru comunitatea locală.

Ministrul Transporturilor Ovidiu Silaghi a declarat, recent, că prioritatea ministerului pentru regiunea Oltenia o reprezintă finalizarea lucrărilor la drumul care ar urma să lege şoseaua de centură a municipiului de zona fabricii Ford: "Trebuie să vedem cum reuşim să închidem cei 6,7 kilometri de centură ocolitoare. Avem finanţare pentru acest proiect, avem vreme bună şi sperăm ca până la sfârşitul verii să finalizăm. Cu celelalte proiecte mai mari trebuie să găsim o modalitate de prioritizare a lor şi le vom lua pe rând, în funcţie de importanţă. Fordul este un important creditor la bugetul statului, atât prin angajaţii săi, dar şi prin industria pe orizontală pe care o produce".

Grupul american "Ford" a preluat, în anul 2007, de la statul român, compania "Automobile Craiova", iar, conform contractului de privatizare, avea obligaţia să realizeze, până la 19 martie 2012, inves­tiţii tehnologice şi de mediu în valoare de 675 milioane euro, precum şi un volum de autovehicule de aproximativ 250.000 unităţi.

La finele lunii iunie a.c., producătorul auto a anunţat că noul B-MAX va fi pus în vânzare în Europa spre sfârşitul acestui an şi că va fi lider de clasă la consumul de combustibil şi emisii CO2 în ambele versiuni de motorizare pe motorină şi benzină.

B-MAX se numără printre maşinile mici cele mai avansate din punct de vedere tehnologic din Europa.

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a cumpărat primul model Ford B-MAX, lansat la Craiova. Traian Băsescu a spus, la acea vreme, că vrea să fie primul român care cumpără această maşină: "Am convingerea că proiectul va fi un succes şi pentru că nu poţi proba altfel decât prin fapte credinţa ta, vreau să vă spun că vreau să fiu cel care cumpără prima maşină produsă la Ford".

El a mai spus că şi-ar dori ca şi Ford să dezvolte la Craiova un centru de excelenţă la fel ca acela dezvoltat de Dacia Renault, având în vedere performanţa învăţământului tehnic şi a tradiţiei industriale de la Craiova. Traian Băsescu a fost şi primul cumpărător al SUV-ului Dacia Duster lansat în 2010.

Ford estimează că va produce în acest an la Craiova 60.000 de maşini B-Max, iar anul viitor 105.000 de unităţi, modelul fiind destinat în principal pieţelor externe.

Ford a confirmat, în iunie, începerea construcţiei unui al doilea motor la Craiova, motorul de 1,5 litri pe benzină, ce va intra în producţie de serie la începutul anului viitor.

Lia Olguţa Vasilescu a declarat, în urmă cu câteva săptămâni, după o întâlnire cu Traian Băsescu, că aces­ta a sunat-o pentru a o întreba dacă municipalitatea şi-a respectat angajamentele faţă de Ford. Primarul Craiovei a mai spus că l-a asigurat pe Băsescu că, în următoarele două luni (n.r. începând din 25 iunie 2012), municipalitatea craioveană va organiza licitaţiile, va pregăti documentaţia şi tot ceea ce mai este necesar pentru ca Ford să îşi trans­porte linia de producţie.

În data de 21 mai 2012, Senatul României a adoptat un proiect de lege ce reduce ajutorul de stat la SC "Automobile Craiova" SA de la 143 milioane euro la 72 milioane euro.

Noua fabrică de producţie a vehiculelor de la Craiova este rezultatul unei investiţii de peste 500 de milioane de euro (aproape 650 milioane USD) efectuate de "Ford". În total, Ford investeşte peste 675 milioane euro (aproape 875 milioane USD) în producţia de motoare şi vehicule în ţara noastră.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb