ING BANK ŞI AHA MOMENTS: Top 20% dintre români generează 95% din investiţiile de pe piaţă

D.T.
Companii / 22 februarie 2023

Top 20% dintre români generează 95% din investiţiile de pe piaţă

20% din publicul comercial din România, cu vârste între 18-65 de ani, a generat 95% din totalul investiţiilor de pe piaţă în 2022, arată cel mai recent studiu despre "Populaţia Pareto", realizat de firma de marketing Brandelier şi compania de cercetare de piaţă AHA Moments, în parteneriat cu ING Bank România. 35% dintre aceştia preferă să investească în imobiliare, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit comunicatului, 92% dintre românii Pareto consideră că este mai bine să deţină propria locuinţă, chiar dacă acest lucru presupune să facă un credit, decât să plătească chirie. Mai mult, aproape jumătate dintre aceştia plănuiesc să îşi cumpere o locuinţă sau un teren în următorii 3 ani.

"Studiul confirmă interesul românilor de a deţine o casă, pentru că le oferă siguranţă, mai mult confort şi un sentiment de apartenenţă. Suntem mândri că o reuşită recentă importantă a fost lansarea pre-aprobării financiare a unui credit ipotecar 100% online, direct din Home'Bank, prin care persoanele interesate de achiziţia unei locuinţe pot afla pe loc suma maximă pe care o pot împrumuta în funcţie de situaţia lor", este de părere Roxana Cristea, Lending Tribe Lead, în cadrul ING Bank România.

"Deşi au crescut constant în ultimii ani, datele oficiale arată că preţurile proprietăţilor rezidenţiale din România au avansat mai încet decât cele din ţările membre ale Uniunii Europene. Conform datelor Eurostat, creşterea cumulată a preţurilor pe ultimii zece ani este sub 50% în România, următoarea fiind Polonia cu peste 60%, în timp ce Ungaria se apropie de 200%. În consecinţă, indicatorul preţ/ venit arată că timpul necesar achiziţionării unei locuinţe este în general mai scăzut în România, în comparaţie cu ţările vecine", completează Valentin Tătaru, economist-şef în ING Bank România.

Românii Pareto au un nivel ridicat de educaţie şi au mai multe surse de venit. În medie, câştigul pe gospodărie este de aproximativ 12.000 de lei pe lună, dar poate ajunge şi la peste 17.000 de lei pe lună în randul a top 35% dintre ei. Ei sunt cei care adoptă primii noi produse şi servicii, setează tendinţele pe piaţă, investesc şi economisesc. Printre interesele acestora, se numără cumpărăturile din magazinele online, investiţiile în imobiliare şi călătoriile. În acelaşi timp, pun accent pe dezvoltare personală, educaţie, stil de viaţă şi sănătate, adaugă comunicatul.

Deşi pare că sunt mai cheltuitori, şase din zece români Pareto sunt preocupaţi de economisire şi au bani puşi deoparte. Mai mult, aproape 40% dintre ei au un plan riguros de economisire şi au mai mult de două salarii puse deoparte pentru cheltuieli neprevăzute. Totodată, aceştia economisesc pentru pensie (54%) şi viitoarea educaţie a copiilor (46%). În acelasi timp, 65% din total donaţii în România sunt realizate de românii din segmentul Pareto.

"În ING, sănătatea financiară reprezintă una dintre cele mai importante componente ale strategiei de sustenabilitate, aşadar ne bucurăm să vedem şi un interes sporit pentru gestionarea eficientă a banilor şi zona de economisire. Prin toate produsele şi serviciile noastre, dorim să ne sprijinim clienţii să îşi atingă obiectivele propuse şi să aibă o viaţă financiară echilibrată. Conceptul nostru de lifestyle banking înseamnă să le oferim timpul şi libertatea de a-şi trăi viaţa, inclusiv cea financiară, aşa cum îşi doresc", spune Roxana Cristea, Lending Tribe Lead, în cadrul ING Bank România.

Potrivit studiului, 30% dintre respondenţi îşi monitorizează cheltuielile direct în aplicaţia de Internet banking, 17% dintre aceştia şi le notează într-un tabel excel, în telefonul mobil sau în agendă, în timp ce 12% au aplicaţii pentru administrarea bugetului care generează automat rapoarte.

Românii Pareto sunt mai înclinaţi spre antreprenoriat şi au mai multe surse de venit. Pe lângă salariu, aceştia mai obţin venituri din închirierea de spaţii, apartamente sau case, depozite bancare, investiţii sau dividende din afaceri. Mai exact, în ultimii trei ani, 20% dintre aceştia au investit într-o afacere, iar 30% au investit la bursă, în fonduri sau titluri de stat.

Nouă din zece români Pareto folosesc aplicaţia de Internet banking, iar o parte dintre ei o accesează chiar şi în fiecare zi. Aceştia se simt cel mai confortabil când o folosesc pentru a-şi plăti utilităţile (90%), a transfera bani (87%), a genera extrase de cont (84%), a efectua schimburi valutare (70%), a deschide un cont de economii (65%) şi a accesa un credit de nevoi personale (40%), mai informează comunicatul.

Totodată, aceştia îşi doresc ca digitalizarea să nu aibă un efect de bumerang şi să nu devină greu accesibilă, întrucât vor să poată lua legătura cu banca oricând au nevoie.

Tinerii din generaţia Z îşi doresc mai multă îndrumare umană, cei cu vârste între 25-34 ani pun accent pe transparenţă, claritate şi personalizare, iar cei din segmentul de peste 55 ani sunt interesaţí de partea de consiliere, pentru a învăţa să devină mai digitali.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb