Îngrijorări faţă de creşterea preţurilor cerealelor

Nataşa Negru
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 16 iunie 2008

În plin prag de recoltare a orzului şi a grâului, oficialităţile îşi fac tot mai multe griji faţă de creşterea preţurilor materiilor prime pentru industria alimentară şi, implicit, a alimentelor. Pentru calmarea spiritelor şi a evoluţiilor de pe piaţa agro-alimentară, în sesiunea plenară din luna mai de la Strasbourg, Parlamentul European a solicitat statelor membre UE adoptarea unor măsuri de prevenire a unor eventuale crize alimentare în ţările din Uniune, prin crearea de stocuri alimentare. Aceas­tă solicitare s-a materializat prin suspendarea tarifelor la importurile de cereale.

La finele săptămânii trecute, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Mariann Fischer Boel, a anunţat că decizia de suspendare a tarifelor va rămâne în vigoare până la 30 iunie 2009, cu excepţia cazului în care condiţiile pieţei justifică reintroducerea acestor tarife înaintea acestei date.

Eurodeputaţii subliniau în rezoluţia adoptată la acea vreme că "stocurile actuale de cereale ale UE ar fi suficiente pentru cel mult 30 de zile", cerând Comisiei Europene să elaboreze "strategii care să vizeze crearea de stocuri alimentare în vederea prevenirii unor crize viitoare".

Pe acest fond, şi oficialităţile din ţara noastră se arată îngrijorate de creşterea preţurilor cerealelor. Astfel, reprezentanţii asociaţiilor producătorilor agricoli, din diferite zone ale ţării au avut întâlniri şi negocieri succesive cu reprezentanţii comercianţilor, depozitarilor şi procesatorilor pentru stabilirea unor relaţii comerciale corecte, bazate pe principiul profitabilităţii pentru toţi cei implicaţi, informează într-un comunicat de presă Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR).

În urma discuţiilor organizate de Asociaţia Producătorilor de Cereale şi Plante tehnice Timiş cu cei implicaţi pe filiera cerealelor s-au stabilit anumite preţuri de comercializare în ţară: pentru orz - 0,65 lei/kg; pentru grâu - 0,68 lei/kg, iar pentru orzoaică - 0,7 lei/kg.

Potrivit reprezentanţilor FNPAR, nivelul preţurilor este unul echilibrat, având în vedere consumul aflat în permanentă creştere, mai ales cel de pe piaţa comunitară.

În stabilirea preţurilor, producătorii au ţinut cont de costul inputurilor şi serviciilor agricole, de raportul dintre ofertă şi cererea zonală, de nevoia de a acoperi partea de cofinanţare a proiectelor agricultorilor aflate în derulare.

Ca urmare, FNPAR recomandă producătorilor agricoli o mai mare prudenţă în valorificarea cerealelor, iar Ministerului Agriculturii, activarea mecanismelor de susţinere a producătorilor agricoli pentru a evita distorsionarea pieţei şi scăderea veniturilor agricultorilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb