INS: ANUL TRECUT, Cheltuielile lunare ale unei familii, aproape la acelaşi nivel cu media veniturilor totale lunare

V.B.
Macroeconomie / 5 iunie 2014

Veniturile totale, ca medie lunară, ale unei familii din ţara noastră s-au cifrat, anul trecut, la 2.559 lei, în timp ce cheltuielile s-au ridicat la 2.317,4 lei, cea mai mare parte având ca destinaţie plata facturilor, taxelor şi impozitelor, precum şi consumul de bunuri alimentare, informează Institutul Naţional de Statistică (INS).

Anul trecut, veniturile totale ale populaţiei, medii lunare pe o gospodărie au fost de 2.559,1 lei, veniturile băneşti medii au reprezentat 83,5% din total, iar cheltuielile totale au fost, în medie, de 2.317,4 lei lunar/gospodărie, cheltuielile de consum medii constituind 72% din total.

Conform anchetei bugetelor de familie, în anul 2013, veniturile totale medii lunare au reprezentat, în termeni nominali, 895,9 lei/persoană, în timp ce veniturile băneşti au fost, în medie, de 2.137,5 lei/lunar/gospodărie (748,3 lei/persoană). Veniturile în natură s-au cifrat la 421,6 lei lunar/gospodărie (147,6 lei/persoană).

Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri, având ponderea cea mai mare în veniturile totale ale gospodăriilor (51,2%), în creştere faţă de anul 2012, cu 1,1 puncte procentuale.

În plus, la formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit veniturile din prestaţii sociale (22,8%), din agricultură (3,3%), din activităţi neagricole independente (2,8%) şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (1,6%).

O pondere importantă deţin şi veniturile în natură (16,5%), în principal contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (14,7%).

În funcţie de mediul de rezidenţă, veniturile totale medii pe o gospodărie din mediul urban au fost anul trecut cu 32,1% mai mari decât cele ale gospodăriilor din mediul rural şi cu 11,7% mai mari în raport cu ansamblul gospodăriilor.

În mediul urban, veniturile gospodăriilor au provenit în proporţie de 64% din salarii, de 22% din prestaţii sociale, veniturile în natură reprezentând 7,8% din total.

În schimb, în zona rurală, principala sursă a veniturilor gospodăriilor a reprezentat-o producţia agricolă, care a asigurat 38,4% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (30,3% din totalul veniturilor) a fost formată de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile băneşti din agricultură asigurând 8,1% din veniturile totale ale gospodăriilor din mediul rural. O contribuţie importantă la formarea veniturilor gospodăriilor rurale a revenit şi veniturilor salariale (29%), precum şi celor din prestaţii sociale (24,1%).

La nivel de cheltuieli ale populaţiei, valoarea totală a fost, în anul anterior, în medie, de 2.317,4 lei lunar/gospodărie (811,3 lei/persoană) şi au reprezentat 90,6% din nivelul veniturilor totale, în scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de anul 2012.

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării au fost: consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc).

Cheltuielile pentru investiţii destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc deţin o pondere de numai 0,6% în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei.

INS mai transmite că, în ceea ce priveşte mărimea şi structura cheltuielilor totale de consum, nivelul mediu lunar pe o gospodărie este mai mare în urban faţă de rural cu 478,2 lei, iar cel pentru consumul alimentar este mai mare cu doar 43,4 lei.

Din clasificarea standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), reiese faptul că produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, anul trecut, în medie, 41,4% din consumul gospodăriilor. De asemenea, o componentă a consumului, cu pondere relativ mare în cheltuieli, este legată de locuinţă (apă, energie electrică şi termică, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea şi întreţinerea locuinţei), cu 20,6% din cheltuielile totale de consum. În componenţa cheltuielilor cu locuinţa, cea mai mare pondere au deţinut-o cele necesare funcţionării şi încălzirii locuinţei (16,7%). La polul opus, s-au situat cheltuielile efectuate de gospodării pentru hoteluri, cafenele şi restaurante (1,5%) şi cele pentru educaţie (0,5%).

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb