Managerii estimează o relativă stabilitate a activităţii în industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi în servicii, scăderea moderată a numărului de salariaţi în construcţii şi creşterea preţurilor în industria prelucrătoare şi în construcţii, până în februarie, conform INS.
"Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă", arată INS.
Industrie prelucrătoare
În cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie 2023, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -5%).
Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -3%.
Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +17%).
Construcţii
Potrivit estimărilor din luna decembrie 2023, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -21%).
Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -10%).
În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere a acestora (sold conjunctural +30%).
Comerţ cu amănuntul
În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +3%).
Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +11%).
Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +15%).
Managerii societăţilor comerciale estimează creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +43%).
Servicii
Conform estimărilor din luna decembrie 2023, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural 0%).
Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -1%).
Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +12%).
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.12.2023, 10:38)
preturile la constructii? pfoai. in ultima luna in arad, s-au marit pretul la terenurile de constructii cu 20%.
daca la inceputuol anului gaseai teren de construit de pe la 20.000 pana pe la 100.000 , acum am vazut ca se cere minim 40.000 pe orice gioarsa, in camp la marginea orasului.
va ajunge luxul suprem o casa noua. doar un vis, pt majoritatea.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.12.2023, 12:17)
In orasele mari asa este deja....
In alta ordine de idei, managerii vad doar profituri mai mari si cum se fac acestea?
Crescand pretul.
Romanul vrea sa se imboteasca intr-o secunda, nu sanatos, pe termen lung.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.12.2023, 13:04)
o, da. si speculantii. plus agentiile. ca terenurile ce sunt azi listate la pret dublu decat in primavara au fost multe cumparate si scoase din nou la vanzare.
a fost un teren, s-a cerut initial 25.000 anul trecut. s-a vandut, apoi a reaparut la vanzare asta primavara cu 35000. acum nu stiu daca s-a mai vandut sau nu, dar cere 56.000. pam pam! mai ceva ca-n 2006-2008
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.12.2023, 13:05)
PPIul a preconizat de mult....
asteptam doar propagarea in trepte in piata fara sa omoare consumul... si ceva stimulente gov ca sa atenueze pe moment socurile... dupa ce se consuma visteria odihna si pace.
PPIul din germaniuta a pus pe butuci industrii si mici afaceri...
s c c r e t