Preţurile de consum la mărfurile alimentare au scăzut în ţara noastră în luna iunie cu 0,24% raportat la mai, însă au urcat cu 3,86% faţă de cele înregistrate în iunie 2017, cele mai mari ieftiniri fiind la cartofi (5,9%), ouă (3,82%) şi fructe proaspete (3,41%).
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), preţuri mai mici regăsim în luna iunie, faţă de mai, şi la categoriile legume şi conserve de legume, cu 1,56%, fructe şi conserve din fructe, cu 1,32%, dar şi la zahăr (0,53%), mălai (0,14%), produse de morărit (0,04%), carne de porc (0,04%) şi ulei (0,03%).
Cele mai mari scumpiri s-au consemnat în iunie, comparativ cu luna precedentă, la citrice şi alte fructe meridionale, cu 1,42%, miere de albine, cu 0,48%, produse de franzelărie, cu 0,39%, şi la carne de bovine, cu 0,32%. Creşteri mici de preţuri au mai fost înregistrate la unt (0,28%), peşte proaspăt şi conserve din peşte (0,26%), pâine (0,21%), telemea de vacă (0,15%), cacao şi cafea (0,15%).
• România: Printre cele mai mici preţuri la alimente din Uniunea Europeană
Preţurile la bunurile şi serviciile de consum variau semnificativ în Uniunea Europeană (UE), în anul 2017, în condiţiile în care în Danemarca şi Luxemburg preţurile se situau la 142%, respectiv 127% faţă de media din UE, la polul opus fiind Bulgaria (48%) şi România, unde preţurile se situau la 52% faţă de media din UE, arată datele publicate de Eurostat.
Pe categorii de produse, în 2017 preţul unui coş comparabil de produse alimentare şi băuturi non-alcoolice varia între 62% din media UE în România şi 65% în Polonia, până la 150% din media UE în Danemarca şi 126% în Suedia. Cu alte cuvinte, alimentele şi băuturile non-alcoolice sunt de două ori mai scumpe în Danemarca decât în România.
Băuturile alcoolice şi ţigările sunt cele mai ieftine în Bulgaria (56% din media UE) şi România (69%) şi cele mai scumpe în Irlanda şi Marea Britanie, 174% respectiv 157% din media UE. Eurostat subliniază că aceste diferenţe mari de preţuri se explică şi prin regimul diferit de taxare a acestor produse în rândul statelor membre.
Restaurantele şi hotelurile sunt o altă categorie unde se înregistrează mari diferenţe de preţuri în rândul statelor membre. Preţurile variază de la 45% din media UE în Bulgaria şi 53% în România, până la 151% din media UE în Danemarca şi 146% în Suedia. Cu alte cuvinte, restaurantele şi hotelurile sunt de trei ori mai scumpe în Danemarca decât în Bulgaria.