Actualizare 12:22 Eurostat: Suntem pe locul al treilea în UE la creşterea preţurilor producţiei industriale
Grecia, Suedia şi România s-au plasat în iunie pe primele locuri în Uniunea Europeană la creşterea preţurilor producţiei industriale, comparativ cu perioada similară din 2013, în condiţiile în care indicatorul a scăzut cu 0,8% în zona euro şi în UE, informează Oficiul european de statistică (Eurostat).
Cele mai mari creşteri de preţuri la producţia industrială au fost înregistrate în Grecia (1,6%), Suedia (0,7%) şi România (0,6%) iar cele mai importante scăderi au fost consemnate în Estonia (6,6%), Lituania (4,7%) şi Belgia (4,5%).
Preţurile producţiei industriale au crescut în iunie cu 0,1% în Uniunea Europeană (UE28) şi în zona euro (EA18), comparativ cu luna precedentă.
Cele mai mari creşteri de preţuri la producţia industrială au fost înregistrate în Spania (0,9%), Letonia (0,6%), Grecia şi Ungaria (ambele cu 0,4%), iar cele mai semnificative diminuări au avut loc în Lituania (0,9%), Estonia (0,8%), Danemarca (0,4%) şi România (0,3%), se mai arată în comunicatul Eurostat.
---
Preţurile producţiei industriale din România au scăzut per total cu 0,3% în perioada mai-iunie, informează Institutul Naţional de Statistică (INS), precizând că diminuări de preţuri s-au înregistrat atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă, cu câte 0,3%.
Pe de altă parte, faţă de luna iunie 2013, preţurile producţiei industriale per total au fost mai mari cu 0,3%, pe piaţa internă au crescut cu 0,6%, iar cele pe piaţa externă au scăzut cu 0,3%.
Comparativ cu luna precedentă, preţurile producţiei industriale au înregistrat creşteri în industria bunurilor de uz curent (cu 0,3%). Scăderi de preţuri s-au constatat în industria energetică (0,6%), industria bunurilor intermediare (0,5%) şi cea a bunurilor de capital (0,2%).
În iunie 2014, comparativ cu aceeaşi lună din anul precedent, preţurile producţiei industriale au crescut semnificativ în industria bunurilor de uz curent cu 1,8%, la produsele energetice cu 1,8% şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată cu 0,6%.
Scăderi de preţuri s-au înregistrat în industria bunurilor intermediare (cu 2,4%), se mai arată în comunicatul INS.