INS: Rata anuală a inflaţiei - 4,3%, în ianuarie

E.O.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 februarie 2018

INS: Rata anuală a inflaţiei - 4,3%, în ianuarie

BNR indică o creştere a inflaţiei la 4,9%, în primul trimestru din acest an şi la 5,1% în cel de-al doilea trimestru

Rata anuală a inflaţiei a fost de 4,3%, în luna ianuarie 2018, conform cifrelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Preţurile de consum au crescut cu 0,8%, în prima lună a acestui an comparativ cu ultima lună din 2017. Rata medie a inflaţiei, în ultimele 12 luni (februarie 2017 - ianuarie 2018) faţă de anul precedent (februarie 2016 - ianuarie 2017), a fost de 1,7%.

Creşterea inflaţiei este unul din factorii care influenţează evoluţia dobânzilor, ne-au spus, în mai multe ocazii, analiştii economici. Aceştia susţin că dobânzile la credite se vor majora în concordanţă cu evoluţia inflaţiei.

Indicele ROBOR la 3 luni, în func­ţie de care sunt calculate majoritatea dobânzilor la împrumuturile în lei a ajuns la nivelul de 2,06%.

În acelaşi timp, dobânzile aferente depozitelor nu înregistrează aceeaşi tendinţă de creştere. Mai mult decât atât, dobânzile la depozite încep să fie real negative, având în vedere că aşteptările de inflaţie pentru vara care urmează sunt de 4-5%, iar nivelul dobânzilor nu depăşeşte 1%, este de părere economistul Dragoş Cabat. Domnia sa consideră că, dacă băncile au şi comisioane de administrare sau alte tipuri de comisi­oane, care, de obicei, sunt mai mari decât dobânda în sine, "atunci clientul nu mai ia nimic în plus la banii pe care îi păstrează în depozitul bancar, ci dimpotrivă, încasează o sumă mai mică". În mod normal, atât timp cât inflaţia creşte, ar trebui ca şi dobânzile să fie de 2-3%, ne-a precizat, recent, Dragoş Cabat. Specialistul a menţionat că, în general, dobânda la depozite creşte mai târziu decât cea la credite.

În acest context, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu le-a cerut băncilor comerciale să dea dobânzi mai mari la depozitele populaţiei şi să înăsprească condiţiile de acordare a creditelor.

Banca Naţională a României a revizuit în creştere, de la 3,2% la 3,5%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an.

Pentru finele lui 2019, BNR estimează o rată a inflaţiei de 3,1%.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 3,32% în luna decembrie 2017, adică la cel mai înalt nivel de după august 2013, când atingea 3,67%, în condiţiile în care ouăle s-au scumpit cu 43,2% anul trecut, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Guvernatorul BNR a afirmat că principalii factori care au pus presiune pe inflaţie, la finele lui 2017, au fost majorarea tarifului energiei electrice, a accizei la combustibil, excedentul de cerere, respectiv creşterea consumului. "Cifrele nu arată bine deloc", a spus Guvernatorul în ultima conferinţă pe tema inflaţiei, precizând: "Avem majorarea tarifului la energie electrică şi majorarea accizei la combustibil, creşterea peste aşteptări a preţurilor combustibililor pe fondul majorării cotaţiei petrolului, deci avem şi factori externi. A mai fost un deficit temporar de ofertă la nivel european al unor produse alimentare - criza în producţia de ouă, de exemplu. La acestea se adaugă factori interni pe care nu i-am semnalat. Erau temperaţi, contrabalansaţi de tendinţe până acum nu atât de rele pe plan extern".

Raportul BNR asupra inflaţiei arată o creştere a inflaţiei la 4,9% în primul trimestru din acest an şi apoi la 5,1% în al doilea trimestru din 2018.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb