ÎNSEMNĂRI DIN ROŞIA MONTANĂ (X) După ce RMGC a început achiziţiile în Roşia Montană, preţurile au sărit în aer

VIVIANI MIRICĂ
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 18 iunie 2012

Case construite în zona Cetate

Case construite în zona Cetate

Ziarul BURSA a iniţiat o excursie de documentare la Roşia Montană, din care au rezultat o serie de articole ce relatează poveşti ale oamenilor de acolo, stări de lucruri consemnate la faţa locului.

În ediţia din 15 iunie 2012, am publicat interviul cu Cătălin Hosu, purtătorul de cuvând al companiei Roşia Montană Gold Corporation , care ne-a explicat ce planuri are RMGC pentru conservarea patrimoniului cultural din localitate, respectiv beneficiile proiectului minier pentru comunitate.

Articolul a lămurit, totodată, ce obiective sunt ameninţate cu dispariţia, dacă începe exploatarea minieră.

Astăzi vorbim despre specula imobiliară din Roşia Montană şi din împrejurimi, iscată după ce compania a început să achiziţioneze proprietăţile localnicilor, în speranţa că va începe proiectul minier.

În episodul următor, vom explica modul în care legea i-a transformat pe roşieni din proprietari de mine, în simpli localnici, dar şi poveşti cu vâlve -spirite ale aurului- şi legende transmise din moşi strămoşi.

Frumuseţea peisajului de la Roşia Montană este izbitoare.

Masivele Cârnic şi Orlea, care intră în aria de exploatare prevăzută de RMGC, sunt clasate drept monumente istorice.

Exploatarea la suprafaţă, propusă de companie, ar conduce la dispariţia masivelor, ar avea loc o modificare de relief.

Aşa cum este astăzi concepută afacerea, ne obligă să alegem între peisaj şi aurul de dedesubt. Este nefiresc, iar alternativa impusă poate fi, de fapt, evitată.

Cel mai normal ar fi să vrem aurul, păstrând frumuseţea peisajului.

Nu ar trebui să alegem ori una, ori alta.

Le putem avea pe ambele.

Tehnologia modernă este suficient de dezvoltată, astfel încât să asigure acest obiectiv.

Dacă nu este, o putem crea.

Muntele poate fi sfredelit, fără să fie distrus.

Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a început să cumpere proprietăţile roşienilor în anul 2002, pentru a face loc proiectului minier. Cătălin Hosu, purtătorul de cuvânt al companiei, ne-a explicat că achiziţiile RMGC s-au derulat în două perioade: 2002-2004 şi 2006-2008.

"În aceste două perioade, am achiziţionat aproximativ 80% din totalul proprietăţilor rezidenţiale, de care este nevoie pentru începerea proiectului minier", spune Cătălin Hosu.

În prezent, RMGC a sistat achiziţiile.

Reprezentantul companiei adaugă: "Din 2008 şi până astăzi, nu există zi în care localnicii să nu vină să întrebe când va începe RMGC să cumpere din nou. Sperăm să reluăm cât mai repede achiziţia de proprietăţi, după ce vom primi unele avize".

Printre cei care au refuzat să-şi vâdă casele şi terenurile se numără nu atât opozanţi ai proiectului minier, cât persoane care au ţinut de preţ, în speranţa că vor obţine, mai târzu, bani mai mulţi de la companie, mai spune Cătălin Hosu.

Un lucru este cert: roşienii au învăţat să scoată apă din piatră seacă, după ce şi-au dat seama că RMGC, fără proprietăţile lor, nu poate începe mineritul.

Un localnic mi-a explicat: "Un vecin a cumpărat 4000 de metri pe nimic, acum 5 ani. După ce a plantat 175 de nuci şi 50 de cireşti, şi a făcut şi o fântână, a vândut, după 4 luni, cu circa 1,4 miliarde de lei vechi tot terenul. Majoritatea au plantat pomi, pentru care Goldul plătea, fie că rodeau, fie că nu. Fiecare pom de minim un metru înălţime era plătit. Pentru un nuc, Goldul dădea 5 milioane lei vechi, iar pentru un prun, puţin peste un milion. După ce compania şi-a dat seama că oamenii plantează copaci ca să obţină mai mulţi bani, pentru pomii care nu rodeau, a mai plătit doar 50.000 lei vechi".

Altă "şmecherie" pe care mi-a semnalat-o roşianul: oamenii şi-au adus sau construit cabane pe terenurile sterpe, care, împreună cu pomii proaspăt plantaţi, le-au adus profituri uriaşe.

Dar "fiecare naş îşi are naşul".

Preţul terenurilor din împrejurimi a sărit în aer.

O localnică m-a lămurit: "După ce s-au mutat zece familii în Recea (cartier în Alba Iulia, construit special de RMGC pentru roşieni, ca să se mute acolo cu banii primiţi pe casele din Roşia Montană-n.r.), preţurile au urcat considerabil. Roşienii s-au bătut cu pumnii în piept, < cine mi-s eu! >. Când puteai să iei o casă cu 700 de milioane lei vechi în Miceşti, ai luat-o, apoi, cu un miliard şi ceva. Totul s-a întâmplat în câteva zile. Până şi tarifele la stomatolog au fost majorate, după ce s-a aflat că roşienii au luat bani cu sacul.

Pe clădiri nu a fost negociabil preţul. Pe terenuri, da. Dacă ai cerut 100 de milioane în plus, Goldul a zis "Nu". Negocierea a însemnat o întrebare: < Vă mutaţi sau nu vă mutaţi? > În orice caz, preţurile oferite de companie au fost foarte bune".

Ion Dumitraş, pe care l-am prezentat într-unul din episoadele anterioare ale rubricii, spune că a primit de la Gold 300.000 de euro în schimbul proprietăţilor vândute companiei, datorită finisajelor din cireş şi brad pe care le-au avut casele sale, construite împreună cu ginerele său. Cu toate că acum are două case în Recea, a decis să se întoarcă în Roşia Montană, să aibă grijă de mama sa bolnavă. Aici, şi-a cumpărat un teren de 120 metri pătraţi pe care şi-a construit o cabană. Recunoscător faţă de Gold, care l-a ajutat "să-şi rezolve toate problemele în viaţă", bărbatul este dispus să cedeze gratuit companiei terenul şi cabana în care locuieşte acum, dacă începe exploatarea minieră.

Speculatorii imobiliari au ridicat construcţii fără autorizaţie în Roşia Montană

O altă practică întâlnită în Roşia Montană: achiziţia de terenuri pentru ridicarea de construcţii, menite să crească preţul proprietăţilor.

Printre cei care au cumpărat pământ se numără poliţişti, "oameni cu relaţii, pile", îmi spune un roşian.

Imobilele au fost, însă, ridicate ilegal, în contextul în care autorităţile locale nu mai acordau autorizaţii de construcţii.

Însuşi primarul din Roşia Montană, Eugen Furdui, a fost reclamat că şi-a ridicat un garaj în curte. "Cineva al dracului l-o reclamat şi a primit amenzi foarte mari de la Consiliul judeţean", mi-a spus un localnic.

Unul dintre "dezvoltatorii" de la Roşia Montană este Nicolae Bara, care a construit mai multe cabane pe un teren moştenit, în zona Cetate (pe care RMGC o propune pentru exploatarea minieră). Localnicul mi-a explicat: "Pe terenul acesta am construit 10 cabane. Terenul este lotizat în suprafeţe de 200 metri pătraţi. Goldul a încercat să-mi cumpere terenul, dar la preţ prea mic. Mi-a oferit un euro pe metrul pătrat".

Nicolae Bara este dispus să vândă o cabană, cu teren aferent de 200 mp, cu 7000 de euro persoanelor fizice. Dacă RMGC va dori să cumpere, va cere "bani mulţi", mi-a explicat bărbatul, supărat, încă, pe companie, pentru preţul mic oferit iniţial.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. tot un "localnic" mi-a spus si mie ca iar ai scris ceva propaganda pro rmgc.

    cat ai luat pe scris si postat acest nimic de articol. 

    lasati Rosia Montana motilor si duceti-va la voi sa beti cianura. 

    1. Ti se pare ca articolul face propaganda pentru RMGC? Expune doar o realitate, fie ca te deranjeaza sau nu. Am urmarit articolele scrise de Mirica despre Rosia Montana si am observat ca expune si pareri pro, si contra. Asta inseamna sa fi obiectiv.

    se intampla ca cea mai mare parte dintre rosieni vor ca proiectul minier sa inceapa. oamenii astia au fost mineri din tata in fiu, iar acum nu au locuri de munca desi proiectul este gata sa inceapa. chiar credeti ca lor le convine situatia?

    fara proiectul asta nu vad ce s-ar putea face la Rosia Montana. acum sincer. economia se pune in miscare cu niste investitii.

    Multa tevatura si la politici si la localnici si la "Mirici", cand treaba ar putea fi transata simplu: vreti exploatare in Romania (in curtea mea)? atunci conditiile mela sunt simple si nediscutabile - veniti cu tehnologie, sfredeliti in adancime si lasati suprafata asa cum este.

    Simplu ca buna ziua, dar ca la noi la nimeni..... 

    ... si toti cei implicati in vanzarea studiilor si cercetarilor despre bogatiile din apuseni (ce judecati zic, spanzurati) nu va fi pace sub maslini.

    tarnacopul nu are cianura, asa ca lasati-ne si fuuugitiii .... 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb