INSOLVENTA/TRIBUNALUL A DECIS: "Hidroelectrica" este în insolvenţă

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 iunie 2012

"Hidroelectrica" este în insolvenţă

Hidroelectrica este în insolvenţă, după ce Tribunalul Bucureşti a admis, ieri, deschiderea acestei proceduri. Avocatul Remus Borza a precizat că decizia este executorie, urmând să fie pusă imediat în aplicare, dar că poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit lui lui Remus Borza, instanţa a numit firma "Euro Insol" SPRL, pe care o deţine, ca administrator judiciar în cazul procedurii de insolvenţă a producătorului de energie.

Surse din "Hidroelectrica" ne-au declarat că, în cursul zilei de luni, Remus Borza a intrat în societate în calitate de şef al Corpului de Control al primului ministru Ponta. Sursele noastre susţin că, după efectuarea controlului, Borza nu a mai trimis şi raportul, aşa cum se procedează în mod obişnuit. Domnul Borza a negat toate aceste informaţii.

Borza este un avocat din Baia Mare care a absolvit Facultatea de Drept din Bucureşti, în anul 1995, fiind coleg de generaţie cu premierul Victor Ponta.

Potrivit lui Borza, insolvenţa "Hidroelectrica" este cât se poate de corectă, având în vedere că societatea are circa 1 miliard de euro datorii şi profit de doar 1 milion de euro, la o cifră de afaceri de peste 700 milioane de euro: "Este o stare de normalitate, trebuie văzute şi beneficiile insolvenţei".

Remus Borza nu s-a pronunţat exact dacă vor fi disponibilizaţi sau nu din cei peste 5000 de salariaţi ai "Hidroelectrica", care au un salariu mediu lunar de circa 1.500 de euro, potrivit domniei sale, precizând că este devreme să se pronunţe dacă vor avea loc disponibilizări. În aceste condiţii, nu a exclus posibilitatea unei redimensionări a organigramei şi a unor ajustări salariale.

Borza: Contractele "Hidroelectrica", inclusiv cele cu "băieţii deştepţi", vor fi anulate dacă aduc prejudicii companiei

Contractele încheiate de "Hidroelectrica" vor fi analizate temeinic, inclusiv cele cu "băieţii deştepţi", iar acolo unde se va constata că aduc prejudicii companiei înţelegerile vor fi anulate, a declarat Remus Borza, citat de Mediafax: "Avem mandat nelimitat. Putem face orice ne permite legea. Vom lua orice decizie doar după o analiză temeinică, obiectivă şi fără presiuni. Nu pot să mă pronunţ acum despre contractele încheiate de «Hidroelectrica», dar prin lege administratorul judiciar poate să denunţe toate contractele păguboase pentru companie. Pot anula orice contract păgubos, şi pe cele cu «băieţii deştepţi», şi altele, dacă aduc prejudicii companiei".

Administratorul judiciar a precizat, după decizia Tribunalului, că toate contractele comerciale vor fi menţinute, în condiţii de legalitate şi transparenţă: "Toate contractele comerciale, fie că vorbim pe relaţia furnizor - clienţi, fie că vorbim pe instituţii financiare, vor fi menţinute, dacă la momentul încheierii s-au încheiat în condiţii de legalitate, de eficienţă, de transparenţă şi toate contractele vor fi menţinute în măsura în care se asigură resurse financiare pentru creşterea capacităţilor de producţie şi exploatarea lor judicioasă, în condiţiile în care, la momentul acesta, se exploatează doar 49% din potenţialul hidroenergetic al României, deci este loc de creştere, în condiţiile în care se asigură resursele pentru plata celor 5.218 de salariaţi şi în condiţiile în care se poate restructura şi se poate maximiza profitul societăţii, pentru că este evident că este anormal ca la o cifră de afaceri de 700 de milioane de euro să ai doar un profit de 0,2%. Şi acesta este un profit scriptic, contabil, pentru că, dacă s-ar fi provizionat cheltuielile cu anumite creanţe incerte, practic, şi bilanţul pe 2011 arăta altfel".

Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, administratorul judiciar va putea decide anularea contractelor directe de vânzare a energiei dacă va exista suspiciunea de fraudă. Domnia sa a spus că legea insolvenţei prevede că pot intra sub incidenţa suspiciunii de fraudă contractele şi actele adiţionale la contracte încheiate în ultimii trei ani.

Remus Borza ne-a declarat că reorganizarea societăţii presupune şi vânzarea de active, pe lângă restructurarea contractelor neavantajoase. Domnia sa ne-a precizat că sub nicio formă nu vor fi înstrăinate hidrocentralele care asigură buna funcţionare a societăţii. Administratorul judiciar va analiza doar valorificarea acelor active care nu ţin de domeniul principal de activitate al "Hidroelectrica", precum imobile sau terenuri.

Insolvenţa "Hidroelectrica" va dura circa un an şi jumătate

Remus Borza a precizat că la masa credală participă toţi creditorii care figurează cu creanţe scadente la momentul deschiderii procedurii, inclusiv furnizorii: "Sunt datorii către furnizori de 200 de milioane de lei, sunt datorii faţă de acţionarii Hidroelectrica - Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi Fondul Proprietatea - de vreo 260 de milioane, sunt datorii către bănci. În total, sunt aproape un miliard de euro datorii".

Procedura de insolvenţă, în cazul de faţă, este estimată că va dura în jur de un an şi jumătate. Potrivit notificării "Hidroelectrica", termenul limită pentru depunerea cererii de admitere a creanţei este 4 august 2012, termenul de verificare a creanţelor, întocmire, afişare şi comunicare a tabelului preliminar - 24 august 2012, termenul de definitivarea tabelului creanţelor - 8 septembrie, termenul pentru soluţionarea contestaţiilor la tabelul preliminar - 24 august, iar locul şi data primei şedinţe a adunarii generale a creditorilor - 29 august.

Administratorul judiciar va întocmi, în termen de 20 de zile de la desemnare, un raport de activitate prin care va propune fie intrarea în procedura simplificată, fie continuarea perioadei de observaţie de 50 de zile, prevazută de lege. În termen de 40 de zile de la desemnare, administratorul judiciar va întocmi un raport amănunţit asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia stării de insolvenţă.

Toate creanţele vor fi supuse procedurii de verificarte, cu excepţia creanţelor constatate prin titluri executorii, respectiv a creanţelor bugetare din titluri executorii necontestate în termenele prevăzute de legi speciale, pentru a se stabili legitimitatea, valoarea exactă şi prioritatea fiecărei creanţe.

Cererea de intervenţie a "Hidrosind" împotriva solicitării de intrare în insolvenţă a "Hidroelectrica" a fost respinsă

În şedinţa de ieri de la Tribunalul Bucureşti, "Hidrosind", în calitate de acţionar indirect al "Hidroelectrica", prin acţiunile deţinute la Fondul Proprietatea, a depus cerere de intervenţie împotriva cererii de intrare în insolvenţă a societăţii. Solicitarea "Hidrosind" a fost respinsă pe motiv că nu poate fi formulată pe procedură necontencioasă, fără a pune, însă cererea în discuţia părţilor, conform procedurii, au precizat, într-un comunicat, reprezentanţii "Hidrosind". Potrivit acestora, a fost depusă o cerere de recuzare a judecătorului care a respins cererea "Hidrosind", pentru ante-pronunţare, şi plangere la Preşedintele Tribunalului, pentru încălcarea drepturilor procedurale.

Comunicatul mai precizează: "Judecătorul a ridicat şedinţa fără a da posibilitate părţilor să-şi susţină cererile şi fără să permita «Hidrosind» susţinerea motivelor pentru care noi considerăm că societatea nu este în insolvenţă. Susţinem în continuare că situaţia «Hidroelectrica» nu reclama intrarea în insolvenţă, deoarece creanţele invocate în cererea formulată de Consiliul de Administraţie nu sunt de natură să inducă această stare".

Potrivit "Hidrosind", compania "Hidroelectrica" are datorii neplătite către Administraţia Naţională Apele Române în valoare de 200 milioane lei, datorii neplătite către Complexul Energetic Turceni în valoare de circa 30 milioane lei, datorii neplătite către "Nuclearelectrica" în valoare de 28 milioane lei şi dividende pentru profitul din 2010 neplătite la stat în valoare de 206 milioane lei.

"Hidrosind" a cerut demisia minis-trului economiei şi a Consiliului de Administratie al "Hidroelectrica", pentru gravele prejudicii aduse societăţii şi economiei ţării.

Videanu: Nu m-am implicat, în 2009, în decizia de renegociere a contractelor cu "băieţii deştepţi"

Adriean Videanu, fost ministru al economiei, a afirmat, ieri, legat de contractul de export de energie pe care l-a avizat în 2010, că acesta "nu are nicio legătură cu «Hidroelectrica»": "Contractul pe care eu l-am avizat ca excepţie de la Ordinul 445, pe care tot eu l-am semnat, şi era în responsabilitatea mea de a da o excepţie, a fost dat în favoarea «Electrica» SA şi era companie 100% de stat pentru a efectua un export de energie în condiţii speciale în care se afla România în august 2010".

Explicaţiile au venit ca urmare a faptului că, marţi, primul-ministru Victor Ponta a prezentat două documente semnate de Adriean Videanu, referitoare la exportul de energie electrică la preţuri mai mici decât cele ale pieţei.

Fostul ministru al Economiei a declarat, ieri, că toate contractele "Hidroelectrica" cu "băieţii deştepţi" au fost semnate în 2003 şi 2004, când Victor Ponta era şeful Corpului de Control şi că va sesiza organele abilitate ale statului în legătură cu atribuţiile acestuia de atunci.

Adriean Videanu a mai spus că el nu s-a implicat în 2009 în decizia managementului de renegociere a contractelelor cu "băieţii deştepţi", dar că prin renegociere "Hidroelectrica" a fost salvată de la faliment. Potrivit lui Videanu, două dintre firme nu au acceptat renegocierea, "Hidroelectrica" fiind nevoită să livreze energie la preţul vechi.

Totodată, Adriean Videanu a declarat că insolvenţa "Hidroelectrica" este o "gravă eroare de management care va aduce prejudicii incalificabile", arătând că pe primele cinci luni ale acestui an "Hidroelectrica" are un profit de 20 milioane de lei.

MECMA a luat act de decizia Tribunalului de intrare în insolvenţă a "Hidroelectrica" şi precizează, într-un comunicat, că "nu se are în vedere şi nu va fi promovată nicio acţiune de înstrăinare a unor active dedicate Sistemului Energetic National; nu se are în vedere şi nu va fi promovat niciun mecanism de scădere a capacităţilor de producţie a energiei electrice; nu se are în vedere şi nu va fi promovat niciun mecanism de vânzare a acţiunilor deţinute de statul român la acest operator economic".

Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) Rodin Traicu a declarat, ieri, că din punct de vedere tehnic, al locurilor de muncă şi al programului de dezvoltare a companiei, la "Hidroelectrica" "totul este sub control şi în ordine".

Consiliul de Administraţie (CA) al companiei a decis să solicite intrarea în insolvenţă a "Hidroelctrica" din cauza indicatorilor economico-financiari ai companiei, după cum a anunţat Remus Vulpescu, într-un comunicat: "Datorită secetei prelungite de la sfârşitul anului 2011 şi începutul anului 2012, care a avut ca efect diminuarea în 2011 a cifrei de afaceri a societăţii Hidrolectrica cu 10%, a pierderilor rezultate în urma diferenţelor de curs valutar şi a deprecierii monedei naţionale, a reducerii fluxurilor de numerar cu peste 27% în anul 2012, a creşterii datoriilor cu termen scadent de plată mai mare de 90 de zile la 470 milioane de lei, a pierderii financiare înregistrate (în 2011 de 121 milioane de lei şi pe primele cinci luni din 2012 de 112 milioane de lei) Hidroelctrica SA a hotărât în şedinţa Consiliului de Administraţie din 15 iunie 2012 să înainteze Tribunalului Bucureşti cererea de intrare în procedura generală a insolvenţei, în scopul reorganizării activităţii conform unui plan de reorganizare ce va fi aprobat în condiţiile Legii 85/2006, la finalizarea căruia societate să iasă din procedura insolvenţei şi să îşi continue activitatea comercială fără supravegherea autorităţii judecătoreşti".

Potrivit bilanţului companiei, profitul net a scăzut anul trecut de 45 de ori, de la 292,3 milioane lei, la 6,4 milioane lei, în condiţiile în care veniturile totale au coborât de la 3,41 miliarde lei la 3,18 miliarde lei, iar cheltuielile au urcat de la 3,02 la 3,14 miliarde lei.

Hidroelectrica a livrat în 2011 "băieţilor deştepţi" energie de 1,52 miliarde lei (360 milioane de euro), reprezentând jumătate din vânzările companiei de stat din anul trecut.

Datoriile pe termen scurt au urcat cu 900 de milioane lei, în 2011, de la 1,7 miliarde lei la 2,6 miliarde lei, din care cu 400 de milioane la bănci (total 1,1 miliarde lei), şi cu 250 milioane lei către furnizori (total 1,12 miliarde lei).

Datoriile pe termen lung au cunoscut, de asemenea, o majorare de peste 200 de milioane lei, la 1,5 miliarde lei, din care 1,42 miliarde lei reprezintă obligaţii către bănci.

Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), a declarat, ieri, la FOREN, că speră ca intrarea în insolvenţă a "Hidroelectrica" şi reorganizarea acestei companii să se facă în condiţii transparente, să nu perturbe piaţa de energie. Domnia sa a subliniat că insolvenţa "Hidroelectrica" nu va avea impact imediat pe piaţa de energie, pentru că, deocamdată, contractele existente sunt în derulare. Domnul Lungu a ţinut să menţioneze că furnizorii de energie au nevoie de o comunicare corectă din partea administratorului judiciar, cu privire la procesul de reorganizare.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. apoi, sa fie data baietilor destepti in contul presupuselor datorii,

    care baieti destepti ulterior vor marii pretul la energie electrica asfel incat videanu destept sa-si mai construiasca un castel tiganesc la snagov sau sa-si cumpere un cartier in monaco,

    pentru ca asa e economia de piata 

    1. Cred ca intentia a fost sa-i amputeze mina lui Videanu si pe baietii destepteti, dar, da, chestia e complicata, e cu dus si-ntors.

    dl. Remus Borza chiar este seful corpului de control al pm ?

    Daca este asa aici este un caz de incompatibilitate. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb