INSPECŢIA MUNCII CĂTRE UNTRR:  Pentru acordarea diurnei, locul de muncă trebuie modificat prin delegare

Elena Deacu
Companii #Transporturi / 2 aprilie 2015

Inspecţia Muncii a răspuns solicitării Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), privind regimul diurnelor acordate şoferilor profesionişti de către firmele de transport rutier locale, argumentând faptul că pentru acordarea diurnei, locul de muncă trebuie modificat prin delegare.

În luna februarie, UNTRR a trimis o adresă către domnul Danteş Nicolae Bratu, Inspector General de Stat la Inspecţia Muncii, cerând clarificări din partea instituţiei cu privire la definirea termenului de "diurnă", a locului de muncă al conducătorului auto, certificarea dreptului la diurnă a conducătorilor auto şi că aceasta reprezintă o sumă neimpozabilă, acordată de angajator persoanei aflate în delegare, pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare care compensează costul sporit al vieţii în afara localităţii de domiciliu.

Inspecţia muncii arată că lucrătorul mobil este orice angajat al unei întreprinderi care efectuează transporturi rutiere publice şi/sau în cont propriu şi face parte din personalul implicat efectiv în operaţiuni de transport rutier şi că locul de muncă al lucrătorului mobil/conducătorului auto independent este locul de la sediul principal al întreprinderii sau de la sediile secundare ale acesteia, unde lucrătorul mobil/conducătorul auto independent îşi îndeplineşte atribuţiile, ori vehiculul pe care îl utilizează în exercitarea atribuţiilor sale sau orice alt loc unde acesta desfăşoară activităţi de transport.

"Din coroborarea dispoziţiilor H.G. nr. 518/1995 şi H.G. nr. 1860/2006, modificate şi completate rezultă că diurna reprezintă o indemnizaţie care se acordă în vederea acoperirii cheltuielilor de hrană, a celor mărunte uzuale etc. pentru salariaţii care se deplasează în ţară sau în străinătate, în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu. De menţionat că, nivelurile de diurnă stabilite prin H.G. nr.518/1995, respectiv H.G. nr. 1860/2006, modificate şi completate sunt niveluri aplicabile pentru salariaţii instituţiilor publice şi agenţilor economici cu capital de stat, astfel că angajatorii privaţi pot acorda diurna la nivelul negociat cu salariaţii prin contractele individuale de muncă / contractele colective de muncă aplicabile", conform răspunsului Inspecţiei Muncii.

Instituţia menţionează că Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a trimis un punct de vedere către Ministerul Finanţelor Publice prin care arată că delegarea reprezintă exercitarea temporară, din dispoziţia angajatorului, de către salariat, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuţiilor de serviciu în afara locului său de muncă. Delegarea poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegării nu poate constitui motiv pentru sancţionarea disciplinară a acestuia. Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de delegare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.

"Luând în considerare prevederile legale menţionate mai sus, potrivit cărora delegarea reprezintă exercitarea temporară de către salariat, din dispoziţia angajatorului, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuţiilor de serviciu în afara locului său de muncă, exprimăm opinia potrivit căreia pentru şoferii care desfăşoară activităţi de transport internaţional de mărfuri se va aprecia dacă aceştia sunt în delegare prin raportare la locul muncii menţionat în contractual individual de muncă", se arată în răspunsul MMFPSPV către Ministerul Finanţelor Publice.

"Faţă de cele precizate de MMFPSPV, înţelegem că, dacă locul muncii nu este modificat prin delegare, salariatului nu i se poate acorda diurna", a indicat Inspecţia Muncii.

UNTRR - Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizaţie profesională şi patronală neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează şi apară interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare până în prezent peste 13.000 de membri - operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb