Întărirea legislaţiei privind circulaţia medicamentelor de uz veterinar şi promovarea utilizării rezonabile şi responsabile a antimicrobienelor la animale reprezintă priorităţi ale preşedintelui Autorităţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Robert Viorel Chioveanu, informează Agerpres.
"Antibioticul de uz veterinar trebuie să fie prescris şi administrat doar de entitatea profesională care prin lege este abilitată să utilizeze şi să manipuleze aceste medicamente şi care trebuie să fie garantul consumului de către populaţie al alimentelor sigure, respectiv medicul veterinar. ANSVSA se va implica activ prin modificarea legislaţiei cu scopul de a limita la maximum riscul de apariţie a fenomenului de antibiorezistenţă la oameni consecutiv consumului de alimente. Acesta va fi unul din principalele mele obiective la conducerea ANSVSA", a declarat Robert Chioveanu.
Preşedintele ANSVSA şi ministrul Agriculturii, Adrian Oros, au participat vineri la evenimentul internaţional "Rolul unei agende strategice comune de cercetare şi inovare la nivel global pentru controlul rezistenţei la agenţi antimicrobieni", organizat de către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino şi JPIAMR - programul Uniunii Europene pentru combaterea rezistenţei antimicrobiene.
Evenimentul, care a reunit cercetători europeni în domeniul antibiorezistenţei, medici umani şi medici veterinari, vine pe fondul creşterii numărului de cazuri de persoane care dezvoltă bacterii cu rezistenţă la antibiotice.
Potrivit datelor furnizate de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC, organismul Uniunii Europene care monitorizează fenomenul de antibiorezistenţă în rândul populaţiei umane), România este pe locul 3 în Europa în ceea ce priveşte consumul nejustificat de antibiotic de uz uman.