INTEL "SHOW AND TELL" PREZINTĂ 70 PROIECTE

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 13 iunie 2008

La "Muzeul de Istorie a Computerului", Intel Corporation a prezentat peste 70 de proiecte şi concepte futuriste aflate în derulare în laboratoarele sale, în domenii precum: mediu, sănătate, computing vizual, mobilitate wireless şi multe altele, toate reflectând zone în care compania investeşte pentru cercetare o parte din bugetul său anual de 6 miliarde.

Justin Rattner, Chief Technology Officer şi Senior Fellow, a subliniat modalităţile prin care investiţiile în cercetare din present vor avea un impact asupra tehnologiei din următorii 5 ani, remodelând maniera în care oamenii interacţionează cu computerele şi îmbunătăţind calitatea mediului.

Rattner a declarat că prioritatea companiei de a investi în cercetare ajută produsele Intel şi industria, în ansamblu. De exemplu, apariţia procesorului Intel Atom s-a bazat pe un mic proiect din interiorul laboratoarelor Intel, numit "Snocone", care explora fezabilitatea conceperii unui procesor cu consum de energie ultraredus, bazat pe arhitectura Intel. Mai multe tehnologii ce constituie tehnologia de procesor Intel vPro, pentru platforme business, au apărut în aceste laboratoare. De exemplu, cercetările derulate în anii "90 au contribuit la crearea conexiunii Universal Serial Bus (USB) pentru music playere, tastaturi, camere video şi multe altele.

"Sute de cercetători din cadrul Intel, precum şi colaborarea noastră apropiată cu alte companii din domeniul tehnologiei, oameni de ştiinţă, universităţi şi guverne, vor produce schimbări revoluţionare în următorii 5 ani," a declarat Rattner. "Prezentarea proiectelor de aici şi dublarea investiţiilor noastre în cercetare şi dezvoltare din ultimii 10 ani vor accelera descoperirile ştiinţifice, vor îmbunătăţi serviciile dedicate îngrijirii sănătăţii, vor proteja mai bine mediul, vor asigura progresul dispozitivelor de calcul şi vor oferi o bogată experienţă de Internet wireless, la îndemâna utilizatorului, pe dispozitivele alese de acesta şi derulată în orice punct din lume."

Computing-ul vizual şi numărul crescut de nuclee de procesare vor revoluţiona definitiv computerele

Cum viitoarele cipuri Intel oferă de la două la foarte multe nuclee de procesare, trecerea către activităţi de calcul mainstream paralel, în care mai multe task-uri sunt realizate simultan de computer, va genera o adevărată explozie a capabilităţilor de computing vizual, incluzând medii realiste 3-D, analiză reală de secvenţe video şi modalităţi mai naturale prin care oamenii să interacţioneze cu dispozitivele lor.

Intel, în colaborare cu Neusoft, a testat o viitoare aplicaţie pentru automobile, în care camere video sunt utilizate pe post de "ochi", iar computere cu procesoare multi-core joacă rolul creierului. Automobilele viitorului vor fi capabile să identifice cu mai multă acurateţe alte vehicule sau pietonii care se apropie prea mult, alertând şoferii sau luând propriile măsuri de siguranţă, pentru a preveni producerea accidentelor.

Acest tip de computing vizual necesită computere mult mai puternice şi ridică provocări legate de programarea paralelă (cerinţe de operaţiuni multiple adresate simultan procesorului). Testele cu acest tip de automobil au avut de câştigat datorită cercetărilor derulate de Intel asupra programării în Ct, o extensie de limbaj C/C++ creată în laboratoarele Intel, care permite programului să treacă fără probleme de la 2 la 8 nuclee de procesare pentru a derula acţiunile de prevenire a accidentelor fără compilatoare şi fără să scrie coduri adiţionale de software.

Tehnologia care protejează mediul

Cercetătorii caută modalităţi de a îmbunătăţi semnificativ calitatea mediului şi eficienţa energetică a produselor şi sistemelor bazate pe tehnologii Intel, având planuri pentru a continua să îmbunătăţească performanţa computerelor, dar şi pentru a reduce nivelul consumului de energie şi necesarul de electricitate. Cercetătorii Intel explorează o nouă tehnnică de gestionare a consumului de energie, care ar putea să redefinească atât comportamentul, cât şi necesităţile de gestionare a energiei pentru viitoarele computere bazate pe tehnologii Intel.

Tehnologiile utilizate de această tehnică, denumite colectiv "Platform Power Management" (Gestionarea Consumului Energetic al Platformei), operează prin monitorizarea permanentă a modificărilor din operarea unui computer şi prin reducerea inteligentă a consumului de energie sau chiar deconectarea unor porţiuni întregi din sistem care nu sunt utilizate, precum port-urile USB sau radioul. Primele teste au demonstrat că se realizează o economie de energie de peste 30 % atunci când un sistem are timpi morţi sau este mai puţin activ. În următorii câţiva ani, cercetătorii Intel anticipează că vor extinde aceste progrese şi vor demonstra realizarea unor reduceri de 50 % în consumul de energie, indiferent că un computer are timpi morţi sau lucrează intens. Gestionarea consumului energetic al platformei ar putea beneficia într-o bună zi de întreaga serie de produse Intel, de la dispozitive mobile de acces la Internet (MID) până la servere de înaltă performanţă.

Conectând oamenii, sănătatea şi serviciile de îngrijire a sănătăţii

Timp de aproape 10 ani, Intel s-a concentrat asupra cercetărilor ce privesc oamenii, care conduc spre obţinerea unor tehnologii inovatoare, care să îmbunătăţească serviciile de îngrijire la domiciliu a sănătăţii persoanelor în vârstă sau suferind de boli cronice. Tehnologii personalizate bazate pe aceste cercetări pot contribui la modificarea costurilor tot mai mari generate de bolile cronice şi de suportul pentru populaţia îmbătrânită, permiţând însă în acelaşi timp oamenilor să se implice mai activ în gestionarea propriei sănătăţi.

Un exemplu al preocupării Intel pentru cercetările multidisciplinare este implicarea companiei în Centrul de Cercetări asupra Tehnologiilor pentru un Stil de Viaţă Independent (TRIL), o colaborare revoluţionară în domeniul cercetării, iniţiată de Intel Corporation şi Guvernul Irlandei, pentru a explora tehnologii care vor permite persoanelor de orice vârstă să ducă o viaţă independentă. Una dintre inovaţiile recente ale Centrului TRIL este BioMOBIUS, o platformă de computing pentru cercetare, cu cost scăzut, care poate fi adaptată cu uşurinţă pentru conceperea rapidă a unui instrument de cercetare, într-o manieră simplă, de către persoane cu cunoştinţe tehnice limitate.

De asemenea, printre soluţiile Intel impulsionate de cercetare şi prezentate, se numără un sistem de analiză a pasului care dezvăluie factori esenţiali în tipul de pas al unei persoane (stilul sau ritmul mişcării, în mersul pe jos) şi stabileşte riscul producerii unei căderi. Deşi în prezent încă se află în stadiul de cercetare, concepte de acest tip ar îmbunătăţi calitatea vieţii şi ar reduce încărcătura sistemului naţional de îngrijire a sănătăţii.

Lumea wireless - dimensiuni din ce în ce mai reduse şi viteze din ce în ce mai mari; recunoaşterea vorbirii

În timp ce procesoarele şi dispozitivele mobile Intel continuă să îşi reducă dimensiunile, cererea continuă pentru niveluri de performanţă şi experienţe de Internet demne de notebook-uri sau desktop-uri mai mari, complet dotate, este în continuă creştere. Cercetătorii Intel studiază acum tehnologii care vor permite unor dispozitive mobile de acces la internet de dimensiuni reduse să recunoască mediul înconjurător şi să interacţioneze cu acesta, astfel încât experienţa consumatorului să nu fie limitată de dimensiunile dispozitivului.

Interfeţele pentru limbaj/comenzi verbale, de exemplu, sunt în mod deosebit potrivite pentru micile dispozitive mobile, datorită limitării canalelor fizice de intrare şi ieşire. Cercetătorii Intel au prezentat o interfaţă de limbaj care controlează misiunea de a crea conexiuni între două dispozitive mobile şi un afişaj wireless, cu scopul de a utiliza în comun resursele şi serviciile. De exemplu, consumatorii pot să formuleze comenzi rostindu-le în mod natural, pentru a-şi sincroniza dispozitivul mobil cu un ecran mare de televizor, astfel încât, de exemplu, fotografiile recente ale copiilor să poată fi vizionate împreună cu bunicii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb