Grupul Interagro, controlat de Ioan Niculae, are în construcţie patru centrale în cogenerare la Bacău, Slobozia, Săvineşti şi Făgăraş, cu o valoare totală investiţională de 55 milioane de euro. Interagro a finalizat două centrale în cogenerare la Zimnicea şi Turnu Măgurele.
Potrivit unui comunicat remis redacţiei, centrala de cogenerare de la Bacău, cu o putere totală de 13,5 MW/h, reprezintă o investiţie de 12 milioane euro fără TVA şi va fi gata în trimes-trul II al acestui an.
În trimestrul III al anului curent, Interagro va finaliza şi centrala de cogenerare de la Slobozia, cu o putere totală de 13,5 MW/h. Această investiţie este de 11 milioane euro fără TVA. Unitatea de cogenerare de la Săvineşti, cu o putere de 22,5 MW/h, are o valoare investiţională de 21 milioane euro fără TVA şi va fi finalizată în primul trimestru al anului viitor. În cel de-al doilea trimestru din 2014, va fi gata şi centrala de cogenerare de la Făgăraş, cu o putere totală de 13,5 MW/h. Investiţia se ridică la 11 milioane euro.
La finele săptămânii trecute, Inter-agro a inaugurat centrala de cogenerare de la Turnu Măgurele, din incinta combinatului Donau Chem. Centrala reprezintă o investiţie de 21 milioane de euro fără TVA, realizată în perioada 2008-2012. Unitatea dispune de 3 grupuri energetice fiecare de 6,75 MW/h (putere totală de 20,25 MW).
Prima centrală construită de Interagro este la Zimnicea şi valorează 12 milioane euro fără TVA. Ea asigură necesarul de energie electrică şi termică pentru fabrica de bioetanol, dar şi pentru alţi consumatori de pe platforma industrială Zimnicea edificată de Interagro: moara de cereale, silozul de cereale, fabrica de biscuiţi şi portul Zimnicea. Centrala are 6 unităţi de cogenerare, cu o putere totală de 12 MW/h.
Interagro a anunţat că va continua politica de dezvoltare în domeniul energiei prin demararea investiţiilor la centrala de 450 MW de la Făgăraş. Studiile, documentarea şi crearea consorţiului de dezvoltare sunt în fază avansată de finalizare. Conducerea Interagro susţine că această centrală cu ciclu combinat va avea un randament de 57-59%, faţă de randamentul capacităţilor existente în unităţile vechi.