• DDGS este alternativa economică a furajelor tradiţionale
Biofuel Energy, companie parte din cel mai prosper grup de afaceri cu capital românesc din ţara noastră - InterAgro, produce pe platforma din Zimnicea furajul DDGS (Dried Distillers Grains with Solubles), produs care promite eficientizarea costurilor de nutriţie. Concret, conţinutul de proteină al unui kilogram de DDGS echivalează cu volumul de proteină din trei kilograme de porumb, potrivit oficialilor companiei.
Produsul este obţinut în premieră pe piaţa din ţara noastră de Biofuel Energy şi încă nu a înregistrat succesul sperat, circa 85% din producţia de la Zimnicea mergând către export, unde furajul este folosit de câţiva zeci de ani. Produsul a fost patentat în Statele Unite ale Americii (SUA) şi este folosit în hrana animalelor, fiind obţinut ca rezultat firesc al procesului de obţinere a bioetanolului.
Materia primă pentru obţinerea DDGS-ului este porumbul, triticalele (hibrid obţinut din grâu şi secară) şi grăul cu secară. Acest produs poate asigura cu succes furajarea suinelor, bovinelor, ovinelor, galinaceelor, cabalinelor, dar şi a altor specii de animale.
Octavian Stănculeţ, director general Biofuel Energy, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă: "Nu am dorit să aducem pe piaţa furajelor din România un produs scump şi inaccesibil ca preţ, ci un produs competitiv atât din punct de vedere al preţului cât şi al modului în care acesta îmbunătăţeşte calitatea hranei animalelor. Anul acesta, comparativ cu anul 2011, preţul porumbului achiziţionat de firma noastră a crescut cu circa 40%, şi este în creştere. În aceste condiţii, dorim şi facem toate eforturile pentru a oferi pieţei un produs al cărui raport calitate-preţ să fie unul corect".
Grupul InterAgro a investit în 2009, din fonduri proprii, 80 de milioane de euro pentru construirea fabricii Biofuel Energy, construcţia reprezentând cea mai mare rafinărie de bioetanol (n.r. combustibil alternativă la benzină, obţinut din cereale) din sud-estul Europei.
Bioetanolul produs de firmă este vândut în ţara noastră către companiile Rompetrol şi Lukoil. Directorul Biofuel Energy a declarat că încheierea unui contract cu Petrom a fost imbosibil, invocând politicile companiei austriece.
• Din ianuarie 2013, grupul va produce ulei din soia, rapiţă şi floarea soarelui
Tot pe platforma din judeţul Teleorman, InterAgro a început construcţia unei fabrici care urmează să producă, din ianuarie 2013, ulei din soia, rapiţă şi floarea soarelui, au declarat oficialii companiei. Reprezentanţii firmei nu au prezicat suma necesară investiţiei.
Biofuel Energy SRL a obţinut anul trecut o cifră de afaceri de circa 40 de milioane de euro. Pentru acest an, reprezentanţii rafinăriei estimează venituri cuprinse între 50 de milioane de euro şi 55 de milioane de euro.