Interesul pentru IPO-ul Dole, sub aşteptări

A.V.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 august 2021

Interesul pentru IPO-ul Dole, sub aşteptări

Acţiunile companiei au fost vândute la limita inferioară a intervalului de preţ avut în vedere Producţia mondială de banane va avea o creştere anuală compusă de 4,1%, în perioada 2021-2026

Dole Plc, cel mai mare distribuitor mondial de fructe şi legume proaspete, a revenit pe piaţa bursieră săptămâna trecută, vânzând acţiuni în cadrul unei oferte publice iniţiale (IPO) derulate la New York.

Compania a atras astfel 400 de milioane de dolari (336,7 milioane de euro), în vreme ce, la momentul lansării prospectului ofertei, aştepta până la 598 de milioane de dolari. Iniţial, compania stabilise un interval de preţ de 20-23 de dolari/acţiune, însă săptămâna trecută a redus gama de preţ la 16-17 dolari/acţiune, în condiţiile în care interesul investitorilor nu a fost mare.

Vineri dimineaţa, Dole a informat că a vândut numai 25 de milioane de acţiuni, faţă de 26 de milioane de titluri, cât avea în plan iniţial, respectiv 30,3 milioane de titluri, la cât a ridicat cota săptămâna trecută. În această ofertă, Dole a fost evaluată la 1,4 miliarde de dolari.

De IPO-ul Dole s-au ocupat Goldman Sachs & Co. LLC, Deutsche Bank Securities, Davy Group, BofA Securities, BMO Capital Markets, Rabo Securities şi Stephens Inc.

Dole Plc a luat fiinţă prin fuziunea dintre Dole Food Company din SUA şi Total Produce Plc din Irlanda, proces care a început în 2018, când Total Produce a cumpărat 45% din Dole. Total Produce se va delista de la Euronext Dublin şi London Stock Exchange în urma IPO-ului, noua entitate fiind tranzacţionată doar la New York Stock Exchange (NYSE), începând de vineri, sub simbolul "DOLE". Finalizarea IPO, respectiv listarea încheie fuziunea Total Produce - Dole Foods, anunţată în februarie.

Veniturile din IPO vor fi utilizate pentru rambursarea datoriilor companiei, pentru acoperirea unei părţi din costurile fuziunii cu Total Produce, dar şi pentru scopuri corporative generale. Dole avea datorii pe termen lung de peste un miliard de dolari la 31 martie 2021.

Grupul combinat oferă peste 300 de produse cultivate şi obţinute în peste 30 ţări din lume, care sunt comercializate în peste 80 de ţări. Compania este unul dintre cei mai mari producători de banane şi ananas din lume, un lider pe piaţa salatelor cu valoare adăugată şi a legumelor proaspete ambalate din SUA, având totodată o prezenţă tot mai mare pe segmente precum fructele de pădure, avocado şi produsele organice.

Conform prospectului de listare, grupul combinat a avut un profit net de 58 de milioane de dolari, la venituri de 2,3 miliarde de dolari în primul trimestru din anul curent.

Conform GlobalData, pieţele pe care activează grupul combinat - de fructe şi legume - valorează 335 de miliarde de dolari şi sunt aşteptate să aibă o creştere de 2,7% din 2020 până în 2025.

Dole, companie publică pentru a treia oară în istoria sa

Dole a devenit o companie listată pentru a treia oară în istoria sa.

Miliardarul american David H. Murdock a delistat Dole pentru prima oară în 2003, după ce a salvat compania de la faliment. Acesta a listat-o din nou în 2009, după care a făcut-o companie privată în 2013, când era preşedintele, directorul executiv şi cel mai mare acţionar al său. Dole şi-a depus documentele de listare din nou în 2017, dar le-a retras în anul următor.

Concurenţii Dole includ mărcile Chiquita şi Fresh Del Monte Produce Inc. Noul Dole Plc va fi de peste două ori mai mare decât cel mai apropiat competitor (după vânzări), Del Monte. Aproape 50% din veniturile grupului combinat vin din vânzările de banane, iar restul din alte fructe şi legume proaspete. Dole este lider pe piaţa nord-americană a bananelor, respectiv numărul doi în domeniu în Europa.

Mordor Intelligence: "Pandemia a lovit sever producţia de banane"

Cele mai recente date oficiale arată că producţia globală de banane a fost de 116 milioane de tone în 2019 şi este aşteptată să înregistreze o creştere anuală compusă (CAGR) de 4,1% în perioada 2021-2026, potrivit unei analize Mordor Intelligence.

Sursa arată că pandemia de Covid-19 a lovit sever acest agrosistem, explicând: "Din cauza restricţiilor din întreaga lume, au fost o criză de forţă de muncă şi de materiale de plantare, care au afectat producţia. În acest context, pe unele pieţe au scăzut preţurile, iar pe altele au crescut. Din cauza pandemiei, obiectivele viitoare ale acestui sector sunt dezvoltarea unor linii de prelucrare şi distribuţie durabile în întreaga lume".

Conform sursei, Asia-Pacific este lider la consumul mondial de banane, cu o cotă de 61%, iar India este cel mai mare producător mondial de profil, cu aproape 25,7% din producţia totală în 2019.

Bananele sunt unul dintre fructele cu exporturi majore la nivel global, fiind o sursă importantă hrană. Bananele sunt a patra cea mai importantă cultură alimentară după grâu, orez şi porumb în ceea ce priveşte producţia şi sunt fructele preferate în lume în ceea ce priveşte cantitatea consumată.

Conform ITC Trademap, exporturile globale de banane au fost estimate la 24,9 milioane de tone în 2019. Ecuador a fost cel mai mare exportator de profil, cu o cotă de 24,8% din exporturile globale. Filipine, Costa Rica şi Columbia sunt alţi exportatori de top. SUA - cel mai mare importator de banane, are o cotă de 16,8% din importurile totale de profil.

Market Reports World: "Consumul global de banane, în creştere anuală compusă de 1,21% în perioada 2019-2024"

Un raport Market Reports World estimează că, în perioada 2019-2024, consumul global de banane va avea o creştere anuală compusă de 1,21%. Acesta notează: "Conştientizarea tot mai mare privind sănătatea au dus la o schimbare a concentrării consumatorilor către produse alimentare sănătoase. Bananele sunt o sursă bogată de vitamina B6, vitamina C, mangan, potasiu, fibre dietetice şi proteine. Pe lângă consumul fructului crud, bananele sunt, de asemenea, utilizate într-o mare varietate de produse alimentare precum cerealele pentru micul dejun, îngheţata şi alte deserturi,. Cererea de banane va creşte datorită beneficiilor pentru sănătate".

FAO: "Producţia de avocado îşi va tripla creşterea până în 2030, faţă de 2010"

Producţia de avocado este pe cale să-şi tripleze creşterea până în 2030, comparativ cu nivelurile din 2010, urmând să ajungă la 12 tone, potrivit unui raport al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO).

Raportul notează că, deşi avocado are cel mai scăzut nivel de producţie dintre fructele tropicale majore, acesta a cunoscut cea mai rapidă creştere a producţiei în ultimii ani.

"Este de aşteptat ca acest fruct să rămână marfa cu cea mai rapidă creştere în rândul fructelor tropicale majore, în perioada 2010-2030", arată raportul, menţionând: "Cererea globală mare şi preţurile unitare profitabile la export continuă să fie principalele motoare ale acestei creşteri, stimulând investiţii substanţiale în extinderea culturilor atât în zonele de producţie majore, cât şi în cele emergente".

Producţia de avocado a fost concentrată până acum într-un număr mic de regiuni şi ţări, primele zece zone producătoare reprezentând în prezent aproape 80% din producţia mondială. În pofida acestor aspecte, aproximativ 74% din producţia de avocado este aşteptată să rămână în America Latină şi Caraibe, având în vedere condiţiile favorabile de creştere din regiune.

Ca răspuns la creşterea rapidă a cererii globale, avocado este aşteptat să devină cel mai comercializat fruct tropical până în 2030, cu exporturi de 3,9 milioane de tone. Raportul arată că, în privinţa cantităţii comercializate, avocado va depăşi atât ananasul, cât şi mango până în 2030.

Valoarea totală a exporturilor mondiale de avocado va atinge aproximativ 8,3 miliarde de dolari până în 2030, făcând din avocado unul dintre cele mai valoroase fructe, susţine FAO.

Producţia din Mexic, cel mai mare cultivator şi exportator de profil din lume, este aşteptată să aibă o creştere anuală compusă de 5,2% în următorii zece ani, datorită sporirii continue a cererii în SUA, conform FAO, care subliniază: "În aceste condiţii şi în ciuda concurenţei în creştere a exportatorilor emergenţi, se aşteaptă ca Mexicul să îşi crească în continuare cota de piaţă, până la 63% în 2030".

Raportul mai arată că SUA şi UE sunt aşteptate să rămână importatorii de top pe piaţa de avocado, cu 40%, respectiv 31% din importurile mondiale în 2030.

Şi importurile cresc, de asemenea, rapid în multe alte zone, cum sunt China şi unele ţări din Orientul Mijlociu, conchide FAO.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Au băgat toți banii in super IPO-urile de pe BVB, nu au mai avut bani si de Dole ....

    E rusinos sa bagi banii in banane, stie oricine ce sunt bananele.

    Daca bagi banii in UiPath pari mai inteligent. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb