UNIUNEA EUROPEANĂ Un vis frumos impus cu forţa

MAKE
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 iulie 2015

Un vis frumos impus cu forţa

Uimitorul argument contra organizării Referendumului din Grecia invocă nepriceperea mulţimii în tehnica subtilă a finanţelor şi a sistemului bancar, un argument care, desigur, parvine de la autorităţile europene şi pe care, desigur, l-am zărit în presa internaţională, pentru ca, desigur, ulterior, să fie preluat şi de ziariştii români.

Argumentul afirmă că, în problema ridicată de Referendum - acceptarea sau respingerea condiţiilor pentru continuarea creditării Greciei - decizia competentă este atributul specialiştilor şi al Guvernului, iar nu al mulţimii necalificate.

Ceea ce este uimitor la argument este că, sub forma plauzibilă, detronează de pe piedestalul criteriilor deciziei interesul poporului pentru propriul destin, predându-l în braţele competenţei bancare, financiare şi ale autorităţilor politice.

Finanţele şi băncile presupun nu doar şcoală, studiu şi încordarea minţii, ci şi exerciţiu intens, cercetare şi fler - sunt domeniile cele mai sofisticate dintre activităţile practice, pentru că valorile bănesti vehiculate acolo, pe Planeta Pamânt, întrec de cel puţin şapte ori pe acelea globale din producţie şi din celelalte servicii, astfel că pot şi merită să-şi finanţeze dezvoltarea.

Distanţa în competenţa (asupra mişcării banilor) dintre un finanţist/bancher mediocru şi un cetăţean oarecare este comparabilă cu distanţa culturală dintre oricare inchizitor al Evului Mediu şi oricare iobag.

Este acelaşi raport generator de dispreţ, justificat de faptul că cetăţeanul s-a orientat către o afacere cu găini, sau produce nasturi din plastic, ori asigură pază, sau este, pur şi simplu, un angajat într-o frizerie sau la un magazin de haine, ori la o instituţie de stat, ca să nu mai vorbim şi de naufragiaţii în şomaj, ori în vreun boschet din parc: ei toţi s-au orientat greşit, trebuiau să facă finanţe-bănci.

Alfa şi Omega lumii, Cel dintâi şi Cel de pe urmă, Începutul şi Sfârşitul - finanţe-bănci.

Din perspectiva asta, este drept ca finanţiştii şi bancherii să conducă omenirea şi chiar asta fac, subordonându-şi guvernele (desigur, toate guvernele sunt împrumutate de bănci).

Din aceeaşi perspectivă, Guvernul Greciei, care şovăie să se supună condiţiilor creditorilor străini, este imoral, cu atât mai mult cu cât guvernele precedente au agreat condiţiile creditorilor ca să le tragă banii, şi iată, eschivările pe după Referendum au apărut abia la scadenţă.

Toată această fenomenologie ne conduce, din aproape în aproape, la acest uimitor argument contra Referendumului, aşa cum antica Şcoală de la Megara arată că, adunând grâu bob cu bob, nu prindem de veste când ajungem să avem de a face cu o gramadă de grâu.

Împotrivirea autorităţilor Uniunii Europene la Referendum este o imensă grămadă de grâu, apărută pe neaşteptate, în faţa noastră.

Uniunea Europeană s-a născut dintr-un vis comun de pace, democraţie, libertate şi prosperitate.

Acum, când visul s-a instituţionalizat, democraţia Referendumului a devenit indezirabilă şi imorală.

Uniunea Europeană vrea să substituie voinţa populară cu aceea a inchizitorilor bancari şi finanţişti, pentru ca, eventual, datornicii să fie arşi.

Uniunea Europeană vrea să impună tehnocraţia, în locul democraţiei, să se impună pe sine, cu forţa, dezvăluind fără echivoc cui serveşte, astăzi.

Încă un vis confiscat.

Opinia Cititorului ( 32 )

  1. Alegerile în Grecia au prezența obligatorie (este adevărat că nu mai ești pedepsit dacă nu respecți legea). Prezența la alegerile din 2015, 63%. Mică, la fel ca cea din 2012. Cu politicieni corupți sau trompete ale eurocraților (precum Samaras, pe care l-am numit trădător - și al cărui cap a căzut ieri) - ce să alegi?

     

    Votul la referendum NU A FOST obligatoriu (având un prag de validare de 40%). Și totuși, prezența a fost aproape de 70% (deși există aruncată și cifra de 80% de telesurtv). Iar OXI a bătut cota de piață a Syrizei. Nu a fost un vot politic ci a fost un vot de economy 101. Economia este despre oameni și cu oameni, nu pentru finanțiștii bilanțieri. Iar austeritatea are un cost a cărui suportabilitate se măsoară diferit în funcție de poziția relativă a venitului față de pragul sărăciei. Asta scrie în manualul Economy 101 for dummies. Pe care probabil finanțiștii nu l-au citit, preocupați cu analiza econometrică a simulărilor modelelor neliniare ale progresiei PIB-ului.

    Da, banul (Mamona) este alfa si omega pentru "elitele" financiare care ne conduc destinele, pentru gambleri si, vrand-nevrand, acum la inceputul sfarsitului si pentru grosul celor "neinitiati" ai omenirii.

    Despre gramada de grau adunata ne spune si una din legendele sahului. 

    Cica inventatorul acestui joc unic a cerut drept rasplata doar un bob de grau pentru prima pătrățică a tablei de șah, două boabe pentru a doua, 4 boabe pentru a treia, 8 pentru a patra pătrățică…și tot așa, până ce toate cele 64 de pătrate ale tablei vor fi acoperite de grâu. 

    Regele, mirat și încântat că i se cere atât de puțin, a bătut din palme și a poruncit să i se aducă un sac de grâu, pentru a îndeplini cererea vicleanului matematician. Dar, spre mirarea regelui, sacul s-a terminat repede, iar tabla nu era nici pe sfert acoperită. La fel s-a întâmplat și cu și sacii care au tot fost aduși pe urmă, au fost goliți tot mai repede. 

    Și într-adevăr, abia atunci și-a dat seama regele i-a cerut un număr neînchipuit de mare de boabe de grâu, rezultatul progresiei geometrice

    1 + 2 + 22 + 23 + 24 + 25 +…263 = 264 - 1 = 18 446 744 073 709 551 615 boabe de grâu, cu mult mai mult decât producția agricolă a întregii Indii, de fapt de 1000 de ori mai mare decât întreaga producție de grâu a lumii. 

    1. Nu se cunoaste. Regele era pus intr-o situatie imposibila. Nu putea sa plateasca inventatorului recompensa pentru minunatia de joc.

      O posibila iesire din impas pentru rege?  

      1. austeritate la infinit pentru poporul sau; 

      2. rostogolirea datoriilor la nesfarsit, eventual un haircut:)  

      3. taierea capului inventatorului insolent:)) ca sa scape de griji. 

      Ce ti-e si cu legenda asta a sahului! 

    Se teoretizeaza prea mult in legatura cu Grecia, sunt cateva linii directoare care ar trebui punctate:

    - complicitatea implicita a eurocratiei europene timp de 15-20 ani cu o tara 

    avand o clasa politica cleptocratica si o populatie cu un nationalism excesiv care de multe ori are chiar nuante extremiste. Dnii Baroso, Delors care acum isi 

    rontaie linistiti pensiile regesti, Comisia Euopeana, FMI guvernele 

    marilor puteri vestice au o mare rasoundere. O tara mica precum 

    Grecia mentine o armata uriasa pentru un eventual razboi cu aliatul NATO -Turcia, a investit in proiecte faraonice precum Olimpida si a ravnit la un rol de putere economica balcanica pe seama esuatilor din fostul lagar estic. 

    -Grecia nu-si va plati oricum datoriile dar esenta problemei este ca doreste fonduri suplimentare pentru a continua pozitia de capusa in numele excetionalismului ei. 

    - Europa este supusa si unei presiuni din partea SUA sa plateasca datorita pozitiei strategice a Greciei. 

    - Romanii ar trebui sa se gandeasca la necazurile lor si sa nu mai faca analogii cu Grecia. 

    1. Corecta obs.

      Nici macar creditorii nu mai asteapta banii de la greci 

      Hilar e ca desi si-au proclamat independenta zgomotos, vor alti...bani, dela opresori

      In venezuela este ceva petrol, la greci va fi doar foame... 

    UE nu s-a nascut "dintr-un vis comun". UE are la baza un proiect german de pe vremea lui Hitler, menit sa asigure suprematia si controlul nemtilor pe termen lung dupa terminarea razboiului. Acest vis nazist a fost cosmetizat cu oarece farduri democratice si este pus in practica cu alt fel de "arme"...

    1. Europa Unita intr-un singur stat este un vis din Evul Mediu , cu radacini religioase chiar mai adinci.

      oare e de bine sau de rau? ca de vazut nu apuc s-0 vad!

    Citez: "Uimitorul argument contra organizării Referendumului din Grecia invocă nepriceperea mulţimii în tehnica subtilă a finanţelor şi a sistemului bancar". Fals: Argumentul contra organizarii Referendumului a fost dezinformarea grosolana si chiar minciuna folosite de organizatori si nu nepriceperea multimii.

    1. a Mass-media (și mass-media grecească este în mâna a 7 mari trusturi private - de partea creditorilor) și a lui Samaras (care a fost și mazilit).

      OXI era răspunsul firesc la referendum după 5 ani de politici cu efecte dezastruoase. 

      Sa vedem insa cine rade la urma...

      Am urmarit, in cursul diminetii, cateva sursain afara circotecii imbecililor stangisti... 

      1)Culmea, partidul comunist chinez ia in calcul retragerea investitiei Chinei in portul Pireu... 

      2) La reuniunea informala BRICS de la Ufa, undeva in sudul Rusiei, China ,Africa de Sud si India au spus NIET contributiilor la utopica banca a tarilor BRICS, ramanand in siajul rusnacilor doar mascaricii argentinieni si fostele state din Asia Centrala, dintre care doar Kazahstanul mai conteaza, doar din punctul de vedere al lansarilor spatiale, deoarece mongoloizii de la Alma Ata s-au trezit si le cer bolsevicilor rusi un pret corect pentru utilizarea cosmodromului Baikonur... 

      Imbecilitatea serviciilor secrete rusnace a ajuns la un asemenea grad incat au invitat la aceeasi reuniune si reprezentanti ai Indiei si reprezetanti ai Pakistanului, problema Kashmirului se pare ca e o necunoscuta la kaghebei :)))))

      Asadar, de partea rusnacilor au ramas o mana de mascarici, ici -colea... 

      Fals e ca ar fi fals.

      Nu am exclus ca vor fi fost invocate si alte argumente, dar pe acesta l-am intilnit frecvent in luarile de pozitie, in presa straina si la televiziunile romanesti.

      Prea te repezi!... 

      Nu fac deloc casă bună. Mai ai puțin și ajungi terorist.

       

      Sursele tale au și nume? Ca să știm și noi cine sunt idioții care numesc întâlnirea de la Ufa una "informală" și nu "summit". 

       

      Și să vedem și noi cum acele țări AU spus deja ceva, când întâlnirea începe miercuri (este pe 8-9 iulie). Și când președintele Xi este anunțat ca participant. 

      Este greu de imaginat ceva mai rău dar comentariul tău se clasifică printre cele mai idioate de azi. Continuă, poate reușești unele și mai rele. 

    Make , ce te faci cand nu producatorii de nasturi, crescatorii de gaini sau brutarii sunt majoritari , ci pensionarii si bugetarii?

    NU e f.de fineturi financiare ci de aritmetica elementara: poti jefui pe Paul sa-l platesti peJohn , dar dak nr john-ilor e mai mare decat nr.celor care pot fi jefuiti...organizezi referendumuri. 

    Ce intelegi prin populism? 

    Cel mai bine pt greci e sa li se uite de tot datoriile si sa fie lasati sa se descurce independenti... 

    Cetatenii vor tezauriza valuta imperialista, consumul se va prabuci, statul nu va mai incasa din taxe suficienti euro sa plateasca pensii si salarii in euro,  

    Va face un nou referendum pt drahma????

    Putem fi sofisticati cand e vb.de situatii absurde economic si de bufoni in fruntea unei tari.? 

    1. Democratia nu este un regim sofisticat si poate functiona neconexat la ierarhia de avutie, deoarece chiar asta e ideea - un om, un vot.

      Democratia nu poate functiona decat intr-un regim de realism economic

      Un om -un vot pe banii cui? Ai altora? 

      Dak vrei sa fii democrat dar sa traiesti la alt nivel economic decat cel real poti sa oo faci - o vreme-inseland, mintind despre nivelul datoriei cum a facut grecia in trecut si profitand de oportunitati gen bani ieftin din eurozona

      Cand s-au terminat astea doua...nu ar trebui renuntat si la nivelul de trai iluzoriu atins astfel?...referendumul nu il va readucce inapoi 

      Chiar nu poți să pricepi? Bugetul Greciei a ajuns la un ușor excedent. Problema este alta. Banii ăia, furați într-adevăr de o clasă politică mafiotă în anii 2000, s-au risipit. Guvernul grec are în intenție confiscarea averilor nedeclarate, dar propune tu o soluție prin care creditorii (mână în mână cu politicienii mincinoși din trecut) să mai obțină banii în totalitate.

      Asumarea si rostogolirea datoriei la costuri minime, grecia platind dobanzi la datorie ca procent din cheltuielile bugetare mai putin ca olanda sau germania.

      Punerea bugetelor de pensii pe o traiectorie sustenabila 

      Restructurarea administratiei 

      Paralel cu fonduri europene pt dezvoltarea infrastructurii. 

      Astea au fost propunerile ue. 

      Ei , grecii , se cred mai smecheri 

      Refuza asumarea datoriei si rostogolirea ei la costuri minime-3 -4 mld euro la venituri bugetare de80 mld, italia da pe dobanzi vreo 70 mld euro la 700 mld venituri 

      Ei se bazeaza pe asa zis-ul excedent primar...care, pe langa ca nu e cert,nu-i poti crede pe greci cand vine vb de statistici,nu e sustenabil pe termen lung si NU poate reduce somajul.. 

      Ei teoretic nu mai au deficit , dar de luni bune oamenii scot bani din banci pt ca bce a furnizat liiditate pe baza unor iluzorii bilanturi 

      Procedeul NU poate continua la infinit 

      Grecii insisi vor tezauriza euro cash, vor reduce consumul la minim si vor obliga guvernul sa taie pensii sau sa le plateasca in drahme... 

      Nu e nici o conspiratie , e constipatie

      Restructurarea administrației s-a făcut deja. Nu știai? Oare EU știe?

       

      În 2008, Grecia avea 20% din forța de muncă (adică cam 1 milion din 5) în sectorul public. O proporție mai mare aveau Norvegia, Danemarca, Franța, Finlanda, Estonia, Polonia, Olanda (date de la International Labour Organization). Ce s-a întâmplat după 2010? Au scăzut cu 30%. 

       

      "According to the figures, in 2009 the number of people working in the state sector either as permanent employees or on fixed term contracts came to 952,625 people. In December of 2013 that number had fallen to 675,530 - a drop of 277,095 or about 70,000 per year." 

       

      Dacă proporția a scăzut cu 30%, atunci Grecia se află acum între Germania și Turcia cu vreo 14% a sectorului public din forța de muncă totală. 

       

      Aceleași date și despre pensii. Au scăzut cu 20-30%. Pensia medie este acum cu vreo 20% mai mare ca limita relativă de sărăcie din Grecia (care este vreo 650€). Se mai poate scădea? Da. Dar asta nu va aduce locuri de muncă. Dimpotrivă. Consumul se va reduce și mai mult. 

       

      Grecia nu are neapărată nevoie acum de austeritate oarbă (aplicată tuturor și în mod egal) ci de creștere economică. Iar fondurile europene ar trebui să ajute. Au absorbție de 90% în exercițiul bugetar anterior. 

       

      Studiul FMI, publicat de aceștia în săptămâna dinaintea referendumului, în ciuda opoziției statelor EU care nu îl doreau publicat pentru că nu potrivea agendei lor de "NAI" (conform Reuters), spune că chiar dacă Grecia obține finanțare până în 2018, "debt would remain very high for decades and highly vulnerable to shocks". FMI calculează că ar fi necesar un haircut de 30% "haircut that yields a reduction in debt of over 30 percent of GDP would be required to meet the November 2012 debt targets". 

      Fapt este că nimic din planul de pe 25 nu aducea schimbări semnificative care să poată reduce datoria Greciei sau să o facă să crească economic. Conține numai firimituri iar unele chiar dăunătoare pentru turism. 

    Referendum-ul a fost o iesire lasa a lui tsipras, o fuga de raspundere si o plonjare in abis...

    O sa fie surprins si el si poporul lui cand va vedea sa pamantul se invarte mai departe si DOAR ei vor plonja in abis.... 

    Felicitari, anarhistule... Ca m-ai convins sa nu-mi mai pierd timpul citind "Ziarul oamenilor de afaceri"

    1. Make, poti sa detaliezi, cum s-a impotrivitt UE referendum-ului?

      Dak unii lideri europeni l-au vazut ca inutil si ducand intr-o fundatura,nu aveau dreptul sa considere asta? 

      L-au blocat ei.?cum ?

      Despre ce e articolul tau, dak nu te superi? 

      Dincolo de argumentul invocat, care este prezentat explicit in articol, nu am de ce sa dau detalii asupra "impotrivirii", de vreme ce este un argument contra organizarii Referendumului.

      Inteleg ca, pentru tine, democratia inseamna anarhie.

      Articolul este despre faptul ca s-au inversat "polii magnetici" ai ratiunii pentru care UE s-a creat. Liderii europeni au incercat sa se opuna referendumului prin "negocieri de culise" cu Tsipras si delegatia lui, pe principiul ca mai usor fraieresti niste leaderi cu calcule intortocheate decat un popor; poporul nu intelege calcule financiare si , strict in acest caz, nici nu are nevoie. Poporul grec a vrut sa-si recapete demnitatea . Asta nu inseamna ca le va fi usor, pentru ca ei nu au avut de ales intre usor si greu, ci intre a le fi greu de - (minus) 1 milion sau greu de - (minus) infinit. Grecul de rand trebuie lasat sa-si bea cafelaki si pe urma sa-si serveasca clientii cu sea food, caci asta face el foarte bine. N-o sa faca nimeni din grec un neamt, cum n-o sa faca nimeni din roman un neamt. Se numeste VOCATIE a unui popor. Proiectul UE o fost o utopie a unor visatori dupa cel de-al 2-lea razboi care trebuia sa includa Germania in acest tratat, ca sa creeze o uniune si nu o excluziune. Intre timp, centrul de greutate al ratiunii acestui tratat s-a deplasat in diverse directii, fie ca raspuns la Razboiul rece, fie ca raspuns la dolarul american care risca sa devina pt totdeauna moneda suprema. Pentru mine, morala acestei intamplari cu Grecia arata cat de departe sunt leaderii europeni , TOTI leaderii europeni, de proprii lor cetateni. Leaderii se intalnesc intre ei si pun la cale lucruri, ca intr-un teatru absurd, dupa care proprii lor cetateni nu inteleg ce si de ce. Invatam prin 96 ca raspunsul la globalizare este regionalizarea si etnocentrismul. Nu trebuie sa stii fizica ca sa anticipezi ca la orice actiune exista o reactiune . Frumusetea este ca orice om s-ar bucura sa manance o mancare greceasca, sa conduca o masina germana, se poarte pantofi italieni, sa miroasa un parfum frantuzesc, etc. In ziua in care vrem oricare din aceste lucruri sa le procuram de oriunde din Europa, aceea este precis ziua in care uitam ca lucrurile bune au la baza VOCATIA unui popor si nu niste tratate europene in care totul trebuie uniformizat, invocand accesul "rapid" la bunuri si servicii. Politicienii de oriunde, oricat de bogati ar fi, sunt niste oameni aserviti unui lucru mai rau dacat banii: vanitatii ! Asa se explica ca un bogat care are 1 miliard de euro mai vrea inca unul. Nu sunt nici pro nici contra grecilor, insa propria lor necinste -neplatind taxe si impozite catre propriul lor stat- combinata cu rapacitatea creditorilor au adus poporul grec in situatia de astazi. Sunt oameni care care s-au indus singuri in eroare dupa care au fost indusi in eroare de altii. Insa, in final sunt OAMENI.

      Multumesc Mihai!

    Vai, ce mare pacaleala! Uniunea Europeana distruge inca un vis, incercand sa se impuna cu forta pe sine. Ea, Uniunea, da o palma vointei populare in favoarea bancilor si tehnocratilor! Bleah! Imi vine sa vars...

    Domnule Make te-am apreciat indelung pentru spiritul matale ager si coerent, dar acum ai dat chix. Iata de ce: 

    1. Grecia a intrat in UE tot in urma unui referndum "poporal". Isi mai aduce cineva aminte? Odata intrata in casa avea obligatiia, daca nu sa respecte reguli de bun simt, macar sa nu fure argintaria. De asta isi mai aduce aminte cineva? De anul 1981, de vara acea, de dl. Papandreu si de cei 30 de ani de miciuni ale Institutului Grec de Statistica, va amintiti? 

    2. Pai hai sa vedem daca se respecta pe undeva in UE vointa populara. Ma gandesc ca ar trebui organizat un plebiscit in celelalte 18 tari din Eurogrup, cu urmatoarea intrebare: "Sunteti de acord sa mai finantati gaura neagra numita Grecia?"

    Pun pariu ca stim raspunsul. Ati mai sustine atunci ca nu se respecta vointa populara? 

    1. N-am sa-ti zic ce pofta de mincare imi face argumentul ca daca nu este respectata vointa populara, atunci asa si trebuie sa fie si nici nu pricep de ce crezi ca doresc finantarea Greciei din banii mei.

      Ce?! 

      Cu tot respectul, nu este chiar asa. 1) Cand o femeie si un barbat spun DA la casatorie, nu o fac ca sa divorteze mai tarziu (valabil la oamenii normali). Statisticile arata ca in Romania de exemplu, rata divorturilor este cam de 40%, adica rata celor care au spus NU dupa ce, ani in urma au spus DA. Sunt ei nebuni cumva ?Nefericiti poate, dar nebuni nu. 2) Cand oamenii din orice stat democratic voteaza un partid sau 1 individ si mai tarziu ajung sa-l huleasca si sa nu-l mai vrea, sunt ei nebuni ? Dezamagiti poate, dar nebuni nu. 3) Cand iti cumperi un produs care este vandut ca face A,B, C iar acasa constati ca face doar A si B, daca-l duci inapoi esti nebun ? Indignat poate, dar nebun nu. 4) Cand britanicii au votat sa intre in UE iar acum Cameron vrea sa intrebe demos-ul daca mai vrea sa ramana, este nebun ? Stii ce au toate aceste exemple diferite in comun ? Notiunea de CONTRACTUALITATE. Adica atunci cand intri intr-un contract cu cineva, exista niste reguli pe care le accepti. Cand insa se schimba regulile in timpul jocului, ai tot dreptul sa te ceri afara. Asta este de fapt arta malefica a politicienilor: schimba regulile incremental, azi una maine alta, iar dupa o vreme daca te uiti de unde ai plecat si unde ai ajuns cu acel contract zici: hold on a second; I did not sign up for this ! Vreau sa fiu explicit: grecii au hotii lor, care au masluit intr-adevar statisticile de-a lungul anilor, au hotii lor cu averi uriase iar grecul de rand care are un business nu prea plateste taxe; toate acestea sunt imputabile lor si numai lor. Dar da-mi voie sa nu am pic de respect pentru ''marii creditori'' care capitalizeaza pe acest balcanism, asa cum se intampla si la noi, ca sa scoata profituri uriase. Daca Grecia ajungea in colaps si tara avea 0 datorii, as fi fost printre primii care ar fi opinat ca ei si-au pus singuri rahatul pe ventilator. Dar cand acest lucru este speculat acum 5 ani de zile de marile finante care au zis : ''stim ca aveti datorii imense, dar hai sa va mai dam bani , statul grec sa salveze bancile noastre de la faliment prin finantare publica, ca sa aiba timp bancile noastre sa-si retraga capitalurile pana cand voi veti ajunge sa muriti sau sa ne vindeti insulele'', asta da-mi voie s-o consider un jigodism. Cand Lehman Brothers s-au jucat cu ''investitiile'' mai mult decat era cazul, o lume intreaga a suferit. Vin si te intreb: eu nu am avut cota parte din profitul lui Lehman Brothers INAINTE de 2008; tu ai avut ? Presupun ca nu. Atunci cum se face ca, desi nu am avut parte di PROFITUL facut de ei, avem insa parte ((indirect) de PIERDERILE cauzate de ei ? Este asta corect/logic/omeneste ? Sper ca nu o sa argumenetezi economic la intrebarea aceasta, caci am avut prilejul sa absolv un masterat pe la o universitate de prestigiu din UK si sunt familiar cu toate teoriile macroeconomice pe care le poti invoca ; intrebarea mea este una dincolo de economie, de ratiuni conjuncturale financiare: este una simplu UMANA. NU POTI SA-TI SERVESTI MUSAFIRII CU RAHAT SI PE URMA SA-I CERTI CA L-AU MANCAT ! Trebuie sa NU ii servesti cu rahat ! Asta este ce AR TREBUI sa se intample. Eu sper ca Tsipras a fost pus acolo de istorie cu un motiv: sa aprinda un foc in toata Europa si oamenii din alte tari sa se revolte intr-un fel sau altul, pe actualul sistem economico-politic. Viata este asimetrica si asta creaza rulaj. Sper ca lipsa de ''politicianism'' a lui Tsiparis sa nasca un fel de Woodstock: o masa de naivi care ''dau foc'' unui prezent urat si vorbesc despre schimbare, in speranta ca se va propaga. Schimbarile majore intr-o societate nu vin de la oameni conformi, ci dimpotriva de la aia care sunt ''sariti din banda''. Nu stiu daca Tsipras va fi un astfel de vector; timpul o va spune. Dar sper asta !

      Pierdeti din vedere ca "mariajul" Grecia-UE s-a bazat pe o minciuna. Adica Grecia a fost in situatia unei persoane din sa zicem Pakistan care se casatoreste de convenienta cu cineva din Romania, prostindu-l, doar pentru a avea dreptul de libera circulatie prin Europa. Si in acest timp frecventeaza tot felul de ciudati de prin Rusia sau China. Cere bani sotului "legitim" pe care ii cheltuie prin carciumi pe bauturi si tigari ca doar e "europeana", nu? Asta nu se cheama dragoste ci prostitutie si minciuna

      Este adevarat, doar ca Dl. UE s-a prins repede de schema ca D-na Grecia l-a prostit si a mers mai departe, lasandu-se "prostit" si de cele 3000 de insule in care are cea mai mare baza NATO de submarine si avioane de interceptare pentru Pacific Rim; sper ca nu ne amagim ca Grecia a fost primita in UE pentru ca avea ochi frumosi sau era meritoasa economic. Pe acelasi filon a fost primita si Romania, iar lucrurile au fost spuse transant: "decizia este politica, caci economic NU indepliniti criteriile de aderare ". Asa ca sa nu victimizam UE ne-necesar, pentru ca tot ce face este calculat si ras-calculat.

      Cum? i-ai recuperat" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb