Zerohedge: Rusia şi China - planul B pentru Tsipras

Ziarul BURSA #Internaţional / 6 iulie 2015

Zerohedge: Rusia şi China - planul B pentru Tsipras

Nimeni nu poate spune ce s-ar întâmpla dacă rezultatul referendumului din Grecia ar fi "nu", însă o analiză de pe site-ul zerohedge.com prezintă scenariile pe care Guvernul grec le-ar putea lua în considerare, dacă ţara ar fi exclusă din euro.

Potrivit Zerohedge, Grecia trebuie să fie pregătită să aibă o monedă proprie, care nu depinde de aprovizionarea cu euro a Europei.

Analistul se întreabă cine ar susţine o astfel de monedă.

"Deşi Obama se pare că a făcut lobby pe lângă UE să fie mai indulgentă faţă de Grecia, nu sunt sigur că s-ar arunca să ajute Grecia în privinţa datoriei", opinează autorul articolului citat, continuând: "Ar putea să o facă, desigur. Ar fi o şansă să reîntărească puterea SUA în acea parte a lumii. Dar deja are putere acolo, aşa că mă îndoiesc că ar fi dispus să «plătească» mult".

Rusia şi China, totuşi, ar câştiga mult mai mult având Grecia drept cap de pod în UE şi, mai important, în NATO, conform Zerohedge.

Analistul arată că Rusia a semnat deja cu Grecia o înţelegere pentru o conductă de gaze, ceea ce va face din Grecia terminalul european pentru aşa numita TurkStream, echivalentul sudic al NordStream, care are terminalul european în Germania.

Conducta ar aduce gaz rusesc în Europa, eliminând Ucraina.

Rusia a semnat şi un acord cu Ciprul pentru a oferi navelor ruseşti acces la porturile cipriote.

Potrivit site-ului, avea sens ca Rusia să găsească avantaje în a ajuta Grecia, în eventualitatea unui vot negativ: "Dar nu cred că Rusia este în poziţia să ofere ajutor financiar. Ajutorul lor poate fi în comerţul cu gaze, iar răsplata poate fi de ordin militar".

Rusia ar putea cere să staţioneze echipament miliatar în Grecia, opinează analistul, precizând că o asemenea cerere nu este una la care Atena să răspundă cu uşurinţă.

Analistul se întreabă dacă, în cazul unui vot negativ, nu ar fi avantajos pentru Syriza să lase să se creadă că se gândeşte să lase Rusia să aducă în porturile greceşti echipament miliatar sau să permită staţionarea unor sisteme de avertizare pe teritoriul său.

Autorul articolului precizează că face pure speculaţii, însă adaugă că "este bine să ne gândim la inimaginabil, din când în când, pentru că liderii noştri fac ce este de neimaginat, de multe ori".

Conform Zerohedge, China este prea departe pentru a avea pretenţii în Mediterană.

Cu toate acestea, recent, directorul Quantitative Finance Department de la Institute of Quantitative and Technical Economics din China, Fan Mingtao, a spus că ţara sa poate ajute Grecia, fie prin prin cadrul de ajutor internaţional pentru ţările Uniunii Europene, fie direct, prin Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), care este rivalul condus de China al Băncii Mondiale.

America a fost împotriva înfiinţării AIIB, în special după ce multe state europene au sfidat-o şi au aderat la AIIB, în frunte cu Marea Britanie, care este membru fondator.

Conform analizei, China va avea nevoie ca yuanul să fie o monedă mult mai folosită pentru decontări, dacă nu chiar monedă de rezerve, din cauza problemei locale a datoriilor.

În schimbul ajutorului de la China, Grecia se poate oferi să facă comerţ în yuani şi nu în euro sau dolari, arată analistul citat, care apreciază că şi Rusia ar fi fericită cu acest scenariu, deoarece are un acord de decontare cu China: "Orice conductă de gaze ar fi finanţată cu yuani, cu împrumuturi garantate de Guvernul chinez. AIIB poate ajuta Grecia cu un împrumut, care nu ar putea fi blocat de Europa sau America.

Grecia ar putea falimenta şi avea în continuare bani. China poate chiar susţine că este ajutor umanitar: poporul chinez ajută grecii disperaţi şi înadatoraţi, dar curajoşi, atunci când capitaliştii europeni nu o fac".

În acest scenariu, Grecia ar supravieţui, ar avea noi prieteni puternici şi ar avea elemente de negociere pe care nici Europa, nici America nu le pot ingnora, potrivit analizei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb