Intesa Sanpaolo SpA, cea mai mare bancă de retail din Italia, este pregătită să ia parte la finanţarea proiectului Nord Stream-2 dar are nevoie de clarificări în privinţa sancţiunilor, a declarat şeful subsidiarei ruse, Antonio Fallico, într-un interviu acordat agenţie RIA Novosti, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
"Aşteptăm o decizie a Comisiei Europene (CE) pe acest subiect'', a afirmat Fallico, referindu-se la posibile restricţii privind finanţarea Nord Stream-2.
Acesta a explicat că în 2017 Intesa a studiat opţiunile privind finanţarea gazoductului şi nu a înţeles sancţiunile impuse Rusiei.
În 2014, SUA şi UE au impus sancţiuni economice şi financiare Rusiei, pentru rolul său în criza din Ucraina. Restricţiile au vizat persoanele fizice din Rusia, precum şi sectorul energiei şi cel bancar, limitând accesul acestora la finanţarea globală.
Grupul energetic austriac OMV, care participă la proiectul Nord Stream-2, a anunţat în 2017 că finanţarea marilor proiecte ruseşti a devenit aproape imposibilă după impunerea sancţiunilor.
Dacă CE decide să nu impună sancţiuni în cazul gazoductului, Intesa va fi pregătită să ia parte la finanţarea proiectului, altfel nu va reuşi să acorde finanţare, a explicat şeful subsidiarei ruse.
Acesta a adăugat: "Oricum, ar trebui să apară clarificări după alegerile din Rusia''. La alegerile din 18 martie, actualul preşedinte Vladimir Putin ar urma să obţină un nou mandat.
Fallico a avertizat că şi economia UE va fi afectată dacă sancţiunile vor bloca dezvoltarea Nord Stream-2.
Gazprom a anunţat recent că proiectul Nord Stream-2 va continua indiferent de sancţiunile occidentale. Grupul rus va furniza jumătate din finanţarea necesară pentru proiectul în valoare de 9,5 miliarde de euro vizând construirea gazoductului Nord Stream-2.
Rusia livrează gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. În 2015, Gazprom şi un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV şi Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream-2, ce presupune construcţia a încă două conducte pe lângă cele două deja existente, astfel încât capacitatea sa de transport ar urma să se dubleze, până la 110 miliarde de metri cubi pe an.
Intesa Sanpaolo are o prezenţă importantă şi pe piaţa din România.