Întorşi din mini-vacanţă, investitorii au făcut prăpăd pe Bursă

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 mai 2010

Întorşi din mini-vacanţă, investitorii au făcut prăpăd pe Bursă

BET-FI s-a întors la nivelul de acum un an

Răzvan Paşol, "Intercapital Invest": "Investitorii şi-au dat seama că ieşirea din criză va dura mai mult decât au preconizat"

Bursa de Valori Bucureşti a avut, ieri, una dintre cele mai proaste zile din acest an, după o mini-vacanţă de trei zile în care investitorii nu au putut să tranzacţioneze, deşi pieţele externe au mers ca de obicei. Indicii bursieri au închis şedinţa cu scăderi abrupte, pe fondul stării de panică ce a dat ieri tonul tranzacţiilor bursiere.

Cel mai mult, cu aproape 14%, la 18.008,26 de puncte, a scăzut indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare, întorcându-se la nivelul atins în iulie 2009. Indicele BET, al celor mai tranzacţionate zece acţiuni de la BVB, a pierdut, ieri, 10,96%, închizând la 4.365,99 puncte, în timp ce indicele compozit al pieţei, BET-C, a ajuns la 2.658,23 puncte, pierzând aproape 10% din valoare faţă de şedinţa anterioară. Tranzacţiile cu acţiuni SIF5 "Oltenia" au dat aproape o treime din întreaga lichiditate a şedinţei de ieri.

"Se vede clar că, de această dată, nu avem de-a face cu o simplă corecţie", este de părere Răzvan Paşol, directorul casei de brokeraj "Intercapital Invest", care pune scăderile de ieri pe seama evoluţiei economice internaţionale.

"Piaţa de capital a tot crescut în ultimul an datorită îmbunătăţirii perspectivelor ieşirii din criză. Asta înseamnă că investitorii aveau o percepţie pozitivă asupra mersului economiei la nivel global. Ce s-a întâmplat, însă, în ultimele săptămâni (problemele Greciei, naţionalizarea unei bănci din Spania, semnele de întrebare privind viitorul zonei euro) a arătat că ieşirea din criză va dura mult mai mult decât se preconiza şi că va fi mai dureroasă. În plus, acum au început să apară probleme la nivelul unor state, iar investitorii se întreabă ce ţară va urma după Grecia... am fost prea optimişti şi acum vedem o ajustare a preţului acţiunilor. Depinde mai puţin ce se întâmplă la BVB, important este ce vedem pe pieţele străine", a subliniat Paşol.

Dintre acţiunile de pe piaţa reglementată, doar două au închis şedinţa pe plus, în timp ce restul au consemnat scăderi severe. Cotaţia "Cemacon" Zalău a pierdut 14,91%, ajungând la 0,0971 lei/acţiune. Cu peste 14% au scăzut şi titlurile "Siretul" Paşcani (simbol SRT), COMCM Constanţa (simbol CMCM), "Oil Terminal" (simbol OIL) sau "Electroputere" Craiova (EPT).

"Bineînţeles că putem vorbi de panică pe Bursă atunci când vedem scăderi mai mari de 7% care nu au legătură cu starea companiei respective", este de părere Mihai Chişu, broker la "IFB Finwest". Acesta consideră că sentimentul investitorilor face legea pe Bursă: "Sentimentul pieţei se schimbă cu 180 de grade de la o săptămână la alta. Cei care se întrebau în urmă cu o lună şi jumătate care vor fi noile maxime pe care le vor atinge SIF-urile, se întreabă acum ce minime va testa BET-FI-ul...Piaţa se comportă haotic atunci când vedem scăderi de 15% pe care nu ţi le poate explica nimeni. Evoluţia descendentă a pieţei devine din ce în ce mai clară acum, mulţi investitori s-au speriat şi au început să vândă".

Schimburile perfectate, ieri, au fost de aproape 70 de milioane de lei (16,65 milioane de euro), cele mai tranzacţionate acţiuni fiind SIF5 "Oltenia", SIF2 "Moldova" şi SIF3 "Transilvania".

"Au fost momente când SIF-urile şi Petrom (simbol SNP) au rămas fără cumpărători", a spus, ieri, Andrei Petrescu, manager de portofoliu la "Prime Transaction", adăugând: "Cauza scăderilor de ieri a fost suprapunerea mai multor evenimente negative - tensiunile dintre Coreea de Nord şi cea de Sud, corelarea cu pieţele externe şi modificarea perspectivelor de creştere pentru economia internă. Dacă la începutul anului, încă aveam speranţa unei creşteri economice de 1% în 2010, acum înţelegem că este foarte probabil să avem scădere economică".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb