ÎNTR-O EUROPĂ SLĂBITĂ DE MIGRAŢIA NEÎNTRERUPTĂ Liderii ungurilor flutură tema naţionalistă

Gheorghe Iorgoveanu
Politică / 29 iulie 2018

Viktor Orban(sursa foto: Twitter)

Viktor Orban(sursa foto: Twitter)

Centenarul Marii Uniri nu reprezintă "un moment festiv" pentru maghiari, a declarat premierul Ungariei Viktor Orban, sâmbătă, la Universitatea de Vară "Tusvanyos" de la Băile Tuşnad.

Şeful guvernului de la Budapesta a spus, conform Agerpres: "Acum o sută de ani, România a intrat în epoca modernă. (...) Înţelegem că, din punctul lor de vedere, este un moment festiv, dar să înţeleagă şi ei că pentru noi nu e un moment festiv. (...) De o sută de ani, România modernă nu ştie ce să facă cu cei peste un milion de maghiari care trăiesc aici".

Viktor Orban a precizat că Ungaria are o ofertă pentru ţările vecine, care se concentrează pe interconectibilitatea acestora cu Budapesta prin intermediul reţelelor de autostrăzi, căi ferate şi reţele energetice. Conform premierului ungar, guvernul de la Budapesta doreşte o dezvoltare a forţelor armate în sud-estul Europei şi investiţii mai mari în bazinul carpatic, pe baza respectului reciproc între toate statele din zonă.

Vicepremierul Ungariei Semjen Zsolt, prezent la evenimentul de la Băile Tuşnad, a reiterat şi el ideea că Centenarul României Mari nu reprezintă un moment de sărbătoare pentru Ungaria. Numărul doi din guvernul ungar a spus: "Eu un singur lucru cer de la prietenii noştri români la 1 decembrie 2018 şi nu vreau să mă complic şi să amestec, dar nu vreau ca domnul ambasador Zakonyi să fie iar chemat la Ministerul Afacerilor Externe".

Semjen Zsolt a mai spus că îi roagă pe români ca atunci când sărbătoresc Centenarul să recitească Declaraţia de la Alba Iulia, el adăugând că acest document garantează dreptul la autonomie al maghiarilor din Transilvania, promisiune care nu a fost respectată.

De altfel, diplomaţii maghiari au primit interdicţie să participe la recepţiile organizate de ambasadele României cu ocazia Zilei Naţionale, începând cu anul 2016. Decizia în acest sens a fost dată de ministrul de externe, Peter Szijjarto.

UDMR şi Laszlo Tokes, nemulţumiţi de autorităţile române

Şi liderii UDMR prezenţi în weekend la Băile Tuşnad au criticat atitudinea autorităţilor române faţă de minoritatea maghiară. Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a anunţat că va sesiza statul român la Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării. UDMR a început oficial o campanie de strângere de fonduri în semn de solidaritate cu primarii sancţionaţi în justiţie pentru arborarea steagului secuiesc. Liderul UDMR şi un ONG maghiar au sărit în apărarea celor doi extremişti maghiari condamnaţi definitiv pentru acte de terorism.

Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania , europarlamentarul Laszlo Tokes, a declarat că este "regretabil" faptul că Uniunea Europeană se concentrează pe "drepturile umane ale musulmanilor" care intră în Europa şi nu se ocupă aproape deloc de minorităţile autohtone.

Tokes susţine că situaţia maghiarilor din România nu este rezolvată nici acum, după "100 de ani de la alipirea Transilvaniei la România".

" După discursul antimaghiar al societăţii româneşti, nu ne mai îndoim că se doreşte asimilarea, distrugerea, anihilarea noastră conform tradiţiei post-Trianon.(...) După intrarea în Uniunea Europeană, (...) ne aşteptam la o îmbunătăţire radicală a destinului nostru, dar Uniunea Europeană se concentrează pe drepturile umane ale musulmanilor care pătrund în număr mare în Europa. (...) România este pe o linie antimaghiară, (...) Trebuie să ne asumăm imposibilul, ca printr-o luptă intensă şi cu înţelepciune politică să obţinem o schimbare a politicii minorităţilor naţionale atât în Bazinul Carpatic, cât şi în Transilvania şi în Europa".

În opinia acestuia, Centenarul Marii Uniri reprezintă un bun prilej pentru rezolvarea problemei maghiarilor din România şi pentru reconcilierea româno-maghiară.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Dupa Trianon erau aproximativ acelasi numar de romani in Ungaria si acelasi numar de unguri in romania.Intre timp majoritatea romanilor au fost asimilati.De acea striga de asimilare.Este un proverb,orice hot striga hoti.

    Cu musulmanii.

    Orban are un tupeu incredibil. Ce dracu fac politicienii romani ??? Asta se crede pe mosia lu ma-sa. Treziti-va mamaligilor!!! Sunteti in stare sa vindeti tara pe nimic nenoricitor. Daca trece codul admjnistrativ e vai de romanii din Harghita si Covasna. Nu vor mai auzi boaba de romana. Baaaaa PSD vindeti tara nenorocitilor !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb