Intrarea prin spate

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 15 februarie 2011

Cătălin Avramescu

Sau prin lateral. Sau pe oriunde, numai nu acolo pe unde ar fi trebuit să fie ori unde au dorit arhitecţii să o aşeze. Aţi observat, desigur, acest lucru la instituţiile noastre. Intrarea principală, centrală, este de regulă blocată sau folosită doar pentru scopuri de protocol. Intrarea publicului sau a angajaţilor se face prin tot felul de uşi laterale, tuneluri improbabile sau colţuri obscure.

M-a mirat, încă din anii de liceu, felul strâmb în care este organizată intrarea. Elevii se strecurau printr-o mică incintă, treceau pe o scară minusculă şi se revărsau pe coridoare strâmte, în vreme ce intrarea principală era rezervată directorului. A pleca de la cursuri era, de fiecare dată, o aventură care amintea de evacuarea unui pachebot.

Unele clădiri au devenit adevărate exemple de anti-funcţionalism. Facultatea de Drept a fost construită înainte de război şi are numeroase intrări. În anii socialismului, aproape toate au fost blocate. Au rămas două: una, în faţă, şi alta, în spate, ascunsă între tufişuri. Observi această limitare şi la clădiri comerciale. Un mare magazin din Capitală, ridicat în anii "70, a reuşit performanţa de a nu avea nici o intrare centrală şi evidentă. Se pătrunde prin deschizături camuflate între vitrine. Se iese pe unde se nimereşte. Cu puţin timp înainte de inaugurare, constructorul şi-a dat seama că uitase să monteze scările rulante. Unul dintre pereţi a fost spart pentru a introduce dispozitivele, iar urmele au fost vizibile ani la rând.

Această dezorganizare a căilor de acces are nevoie de o explicaţie. Mai ales că nu ar trebui să fie o fatalitate. În Occident nu trebuie să contempli o faţadă pentru a realiza unde e intrarea. Acolo există o adevărată cultură a intrărilor. Originile acesteia sunt, probabil, romane, dacă nu încă şi mai timpurii, în porţile monumentale ale perioadei miceniene. În Evul Mediu, intrarea suveranului într-un oraş presupunea un ritual aparte, cu semnificaţii politice profunde. În Europa modernă, arhitectura e aşezată pe baze raţionale. Coridoare, scări de acces, indicatoare, holuri. Circulaţia cetăţenilor este obiectul unei ştiinţe riguroase. A intra şi a aştepta devine, la limită, chiar o plăcere burgheză, precum în forforta din foaierul teatrului.

Intrările blocate şi ieşirile ad-hoc prin spatele clădirii au un scop contrar. Ele servesc în primul rând drept camuflaj. Etologia (ştiinţa comportamentului animal) ne prezintă exemplul patrupedelor ce îşi construiesc vizuini. Multe dintre acestea au intrări camuflate şi ieşiri laterale, improvizate, pentru cazuri de urgenţă. Instinctele atavice explică, aşadar, originea unor apucături. Şefii şi personalul dintr-o instituţie îşi delimitează un spaţiu privat, unul în care incursiunea publicului este resimţită şi descurajată. Îşi sapă un fel de bârlog birocratic, prin care exemplarele altor specii civice care au pătruns acolo rămân blocate în faţa unor lifturi care nu funcţionează, ori se rătăcesc pe coridoare întortocheate, dezorientate în faţa unor uşi fără inscripţii.

În era socialistă, schema a fost perfecţionată prin inventarea "găurii în gard". Nu exista instituţie care să nu aibă găuri în gardurile sale. Unităţi militare, fabrici, licee, toate aveau câte o deschidere miraculoasă către lumea de afară. Pe acolo treceau angajaţi, vizitatori şi bunuri. Se pare că la o fabrică de piese auto salariaţii au recurs chiar la detectorul suprem de pasaje riscante: pisica. Foloseau pisici pe care le introduceau în fabrică, unde le ataşau de gât piese. Animalul apoi găsea singur o breşă prin gardurile întreprinderii şi se întorcea acasă la stăpânul său. Cine spune că socialismul a şters orice instinct al proprietăţii private?

Chiar şi schimburile comerciale începuseră să fie organizate tot într-o relativă confuzie şi clandestinitate. Odată cu apariţia crizei, responsabilii socialişti au decis mutarea comerţului cu produse rare, precum laptele sau pâinea, "în spatele blocului", pe uşa din dos a magazinelor. Soluţia avea avantajul că ascundea cozile de privirea secretarului-general al Partidului.

Odată intrat în sălaşul instituţional al mai-marilor săi, cetăţeanului îi era limpede că se află într-o nişă ecologică diferită, în care prezenţa sa nu era dorită şi din care ar fi prudent să plece cât mai degrabă. Nu era vorba de o instituţie publică propriu-zisă. Urmele consumului privat erau pes-te tot. În curte, maşina directorului. În birouri, doamne ursuze mâncau zacuscă adusă cu borcanul de acasă. Chiar şi vizitatorul aducea câte ceva din avutul personal: un pachet de cafea, nişte cartuşe de ţigări, ceva şorici sau o damigeană.

Nici schimbarea de regim nu s-a făcut altfel, pe cale formal-birocratică, pentru a folosi vocabularul sociologiei. Într-o devălmăşie completă, la Comitetul Central s-a intrat pe geam şi s-a ieşit prin spate. Unii, cu ce au apucat. Alţii au rămas prin instituţiile statului şi au blocat intrările principale. Cetăţenii tot încearcă să intre de atunci, dar nu e clar pe unde.

Notă: Domnul Cătălin Avramescu este consilier prezidenţial.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Doua lucruri ( clare ?): desi dupa titlu autorul pare a fi pervers, dupa continutul articolului nu-i poate fi contestata cunoasterea enciclopedica. 

    In limbaj ceva mai arhaic,a se cotroci inseamna a se ascunde. Cam din secolul al XVII-lea, pentru cei mai tineri. De unde si numele palatului , cu intrare principala,si cu unele laterale. Presupun. Pentru ca autorul opiniei de fata, n-a avut curiozitatea sa viziteze acest edificiu in zilele usilor deschise,post decembriste. Desi, ca bucurestean a trecut de nenumarate ori pe langa el. In editorialul de fata, dl consilier prezidential face o apologie din modul de acces intr-o cladire oarecare. De la o institutie de invatamant la una comerciala sau cu profil industrial. Din epoca antedecembrista sau cea post decembrista. Pentru dl consilier ,faptul ca laptele se vindea in spatele magazinului ,pe vremuri, este o anomalie.Era o masura practica. In acest timp magazinul era inchis. Locuitorii se sculau de dimineata. Faceau o aprovizionare strict necesara si plecau la serviciu. Exemplul cu pisica ce transporta piease auto ,iesind printr-o gaura din gard este ireal si grotesc.A lucrat dl consiler prezidential intr-o fabrica de piese autoin realitate? Ma indoiesc. Probabil povestea a fost spusa la o bauta cu seful sau si dl Lazaroiu, cand se consuma serios din licoarea lui Johny plimbaretul. Si ca veni vorba de dl Lazaroiun n-am vazut, pana acum o miserie media mai mare ca cea produsa de dl Lazaroiu recent. Dl Lazaroiu afirma in mizeria media respectiva,in mod indirect, ca revolutia egipeana recenta,s-a datorat frustrarii sexuale a celor din piata! N-am dat o importanta mai mare produsului media respectiv. Asa si cu editorialul de fata. Reflecta in mod indirect, harababura din gandirea prezidentala. Motivata de frica viitoarei infatisari , ca martor, la procesul traficantului mortii ,Victor Bout, la procesul ce va avea loc in septembrie a.c. la New-York. Frica potentata ca a pierdut partidul din mana si ca si-a format adversari seriosi din greii pedelisti,respectiv tripleta BBV. Focurile de artificii media ,cu arestari televizate in direct demonstreaza ca seful dlui consilier prezidential a luat ..pe miriste.. Numai din dorinta maladiva de a-si promova favoritele-sunt doua!- in functii cheie in partid. In opinia de fata, dl Lazaroiu este colegul dlui Avramescu.Revenind la editorialul de fata, imi mentin opinia ca dl Avramescu Catalin se ...cotroceste. De cititorii editorialelor sale din Bursa on-line Cauzele reale ale cotrocirii sunt frustrarile proprii,daca le are, ca a ajuns consilier prezidential la un asemenea sef de stat ! Dvs ce credeti dle Natafletz? Aveti cuvantul !

    1. Cunoastere enciclopedica la dl Catalin Avramescu ? Glumiti !

      BaGaretule ce faci ? recunosti singur ca, desi bucurestean ai trecut de nenumarate ori "pe langa".  

      Pe langa esti si acum; adica ...prin miriste.

      Apropos : transpare ciuda fata de enciclopedic. 

      BaGaretule ce faci ? recunosti singur ca, desi bucurestean ai trecut de nenumarate ori "pe langa".  

      Pe langa esti si acum; adica ...prin miriste.

      Apropos : transpare ciuda fata de enciclopedic. 

    Cataline pana si cand scrii "apolitice" tot MINTZI...asta e tot o racila a comunismului, OMITEREA ADEVARULUI... Ca nu cumva sa pui intr'o lumina mai buna o categorie pe care a umilit'o stapana'tu, ai proclamat ca pe usa principala la scoala intra numai "directorul" ... pe care dumneata il asimilezi reprezentantului puterii acelei vremi. Gresit din doua puncte de vedere> 1. Directorul era un profesoras bun de munca si frecat la cap, nu era nicidecum OMUL PARTIDULUI cum sunt acum directorii vostri. Omul partidului era SECRETARUL DE PARTID care ma indoiesc ca intra pe usa voastra a scolerilor eminintzi .... 2. Usa principala era pentru profesori ca sa se faca o deosebire intre profesori si elevi, iar acest fapt venea dintr'o traditie nascuta cu mult inaintea comunismului. Ca azi potzi sa fumezi de fatza cu proful sau potzi chiar sa'i ceri o tzigara, sau sa'l intrerupi fink ai de vorbit ceva la telefon, te asigur ca nu e racila comunista...o fi meteahna romaneasca dar e ancestrala, nu comunista... Comunismul s'a pastrat doar in universitati unde profii au separeuri in cantina si nu ar trebui sa mai aiba...in occident s'a renuntat si mi se pare firesc pt ca una e sa separi in scoala primara si chiar liceu unde copiii si tinerii sunt in formare si poate au nevoie de conturarea unui respect si a unei discipline si alta e sa te separi de oameni maturi, fie ei si studenti prost crescutzi...

    Pai Cataline, cum ramane cu reforma statului. Iarasi te lamentezi mereu cu ce nasol e la noi dar de vreo 6 anisori esti la Cotroceni unde sunt si butoanele. Poate mai terminam cu ipocrizia asta de a ne da opozanti de pe bancile puterii ca sa prindem la popor. In loc sa scrii editoriale, n'ar fi mai bine sa te duci prin ministere pe la sefi, unde sunt convins ca ai fi primit pe usa principala sa le zici de chestiile astea, asa ca de la omul presedintelui la decidentul din administratie...eu pun pariu ca s'ar executa baietii. Ia zi, CATE PORTZI PRINCIPALE AI DESCHIS PT CETATEAN, DUMNEATA CARE ESTI PLATIT DIN BANII CETATEANULUI?

    1. Vezi ziua portilor deschise !. 

      BaGareti si Natafleti,

      Usa mamii descuieti .... 

      Afirmatiile din opiniile proprii se bazeaza pe consecintele faptelor cotroceniste. .Care se vad de la o posta. Si le simt toti romanii ! In ceea ce priveste eenciclopedistul cotrocenist Catalin Avramescu, nu am pentru ce sa-mi fie ciuda.. El cu enciclopedismul sau reformator CATRE NIMIC, eu cu creatia morala proprie. Catre refacerea tarii. Pana atunci enciclopedicul sau sef de la Cotroceni va trebui sa execute ordinul marelui licurici in afacerea Victor Bout. Altfel acest mare licurici va putea juca rolul lui Gorbaciov in anii 89 ai secolului trecut. Si se va trezi distinsul sef din Cotroceni al lui Catalin Avramescu,langa Victor Bout! Parol! Si scuipa-ti in san dle consilier, cum zice proverbul. Pentru ce a facut in afacerea Victor Bout, seful dumitale nu prea are sanse sa scape.. Nu se poate cotroci!

      Pe usa din spate ?. 

      Va salut cu respect domnu' Nata, polemizam cu dvs si domnul consilier acu' vreun an si ceva, cand credeam ca dansul e chiar interesat in reforma administrativa a Romaniei (ce naiv timpit eram). Se pare ca ati avut in final dreptate, chiar moderat ati gasit lipsurile din logica domnului consilier, doctor in canibalism (stiu, lovitura sub centura, dar heck, era cazu').

      Domnul B.G. e pre virulent dupa parerea mea, desi pe fond are idei corecte. 

      Fascinant e ca dati o paine la niste amaritzi de postaci, era sa pic jos cand am vazut ca sunteti atacati in Bursa de postaci PD, ca pe evZ. :-))

      postacii, e bine ca sunteti multilaterali, poate invatatzi ce-i aia PER sau Book Value, apoi MACD si RSI, deja la stochastic v-o luati in cap... 

    Bravo Bursa, bine ca-i permiteti astuia sa bata campii si sa se faca de ras, altfel ne-am fi putut imagina, in naivitatea noastra, ca astia de la cotroceni chiar gandesc. Acum intelegem mai usor de ce am ajuns in situatia asta. Cu asa consilieri o sa tot fie invitat base de vreo maimutza africana la un cico in palmierul oval.

    1. Articolul e bun, au aparut postacii de noapte.

      Ce limba moale ai, Gheorghita. Probabil experienta te diferentiaza. Sper ca ai nasul infundat.

      Postace te-ai sculat la aceeasi ora la minut. Va plateste dublu pe tura de noapte?

      Depinde pentru cine suna ceasul, pupin penibil. Sa stii ca nu e obligatoriu ca cei care posteaza sa fie platiti. Imi imaginez ca ti-e greu sa crezi, data fiind experienta ta de viata, dar asa e. Daca pe tine te plateste cineva, nu e exclus ca ceilalti sa o faca din convingere... sau nu ti-a trecut prin cap? Ramai in continuare de doi bani lingau! Ca nu cred ca-ti dau astia mai mult. Fie vorba intre noi... nici nu prea au de ce.

      Ma duc sa ma culc pupin penibii ca am avut o tura de cacao. Na-m mai lucrat de zi si ma-m dezobisnuit cu lumina. Raman in continuare de doi bani lingau.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb