Persoanele fizice nu pot să producă, în prezent, energie şi să o livreze în reţea, întrucât Ministerul Finanţelor nu a identificat modul în care să fie impozitată această activitate, a declarat, ieri, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) Zoltan Nagy-Bege, într-o dezbatere publică pe subiect.
El a amintit, citat de Agerpres, că Legea 220/2008 privind promovarea energiei regenerabile prevede că "persoanele fizice care deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată sub 100 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă şi livrată în reţeaua electrică aparţinând operatorilor de distribuţie concesionari, în vederea acoperirii consumului propriu tehnologic al reţelei electrice".
Oficialul ANRE a spus: "Nu ne este clar care va fi regimul fiscal pentru persoanele fizice care produc energie şi o livrează în reţea. Am iniţiat discuţii cu Ministerul Finanţelor, dar încă nu au fost luate măsuri pentru a elimina aceste bariere. Astfel că, până la identificarea acestora, cine vrea să facă acest lucru trebuie deocamdată să fie persoană fizică autorizată sau întreprindere individuală".
Prezent la dezbatere, Dan Sorin Mărgineanu, o persoană fizică ce a instalat panouri fotovoltaice pentru a-şi acoperi o parte din consum, spune că aşteaptă de câţiva ani o clarificare a situaţiei, astfel încât factura plătită furnizorului de energie să se compenseze cu cantitatea de electricitate pe care o livrat-o în reţea.
Un alt mic producător a atras atenţia reprezentanţilor ANRE că trebuie neapărat să deblocheze situaţia, întrucât Legea 220 se referă clar la persoanele fizice, nu la cele fizice autorizate.
În replică, Viorel Alicuş, director în cadrul ANRE, a arătat că instituţia pe care o reprezintă este cumva "prinsă între ciocan şi nicovală", în condiţiile în care legea obligă autoritatea să implementeze legislaţia secundară prin care o persoană fizică să poată livra energie în reţea, însă Codul fiscal nu permite acest lucru: "Avem o prevedere legală care trebuie implementată, însă cei de la Finanţe au răspuns că nu e posibil acest lucru. Am transmis scrisori la Finanţe şi încercăm să insistăm, astfel încât această problemă să devină mai flexibilă şi mai puţin birocratică, adică să eliminăm obligaţia de a fi PFA, ci pur şi simplu ca persoană fizică. Deja avem o legislaţie pentru micii producători agricoli şi aşa cum s-a putut acolo credem că se poate şi aici".
El a adăugat că aşteaptă de câteva luni un răspuns în acest sens de la Finanţe.
La dezbaterea organizată de ANRE nu a participat niciun reprezentant al Ministerului Finanţelor.
Când i s-a amintit că peste tot în Europa micii producători pot livra energie în reţea, reprezentantul ANRE a răspuns: "La noi, din păcate, nu. Trebuie să emiţi o factură cuiva".
O altă problemă, ridicată de această dată de reprezentanţii Greenpeace, a fost preţul la care va fi preluată energia în reţea.
Potrivit proiectului de ordin al ANRE, acest preţ este egal cu cel la care distribuitorii achiziţionează energia pentru consumul propriu tehnologic, însă Radu Voinescu de la Greenpeace a susţinut că acesta ar fi cel mai mic preţ din Europa.
Alicuş i-a răspuns că un preţ mai mare pentru această energie s-ar reflecta automat în tarifele plătite de toţi consumatorii din zonă, ceea ce nu ar fi o variantă rezonabilă pentru vecinii acelui mic producător.
În final, Zoltan Nagy-Bege a concluzionat că ANRE trebuie să se adreseze Parlamentului pentru a fi modificată legislaţia primară, astfel încât persoanele fizice să poată totuşi să producă energie şi să o livreze în reţea, aşa ca în alte ţări.
Potrivit proiectului de ordin iniţiat de ANRE la finele anului trecut, persoanele fizice care vor să producă energie regenerabilă în capacităţi de până la 100 kW vor putea vinde electricitatea în reţeaua de distribuţie, urmând ca factura lor să fie compensată cu valoarea energiei pe care o livrează.
În nota de fundamentare a proiectului se arată că, până când Ministerul Finanţelor va identifica metoda de a impozita persoanele fizice pentru această activitate, ordinul va fi aplicat doar pentru persoanele fizice autorizate (PFA) şi persoanele fizice titulare ale unei întreprinderi individuale.
1. Îi dor in trei litere de noi.
(mesaj trimis de Andrei Adrian Trifan în data de 10.02.2018, 02:10)
Ca la noi ...la nimeni. Birocratia si...mama lor de nemernici distruge Romania.