ÎNTRUCÂT NU AU STABILIT PREŢURI CORECTE PE ACŢIUNI AIPC solicită ANEVAR să reevalueze societăţi care se delistează de pe Rasdaq

Alexandru Costea
Piaţa de Capital / 15 aprilie 2015

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) solicită ca un colectiv de evaluatori ANEVAR desemnat de preşedintele ANEVAR să reverifice rapoarte de evaluare şi să corecteze eventualele deficienţe constatate cu ajustarea corespunzătoare a sumelor care se cuvin investitorilor, potrivit unui comunicat AIPC remis azi redacţiei.

În adresa către preşedintele ANEVAR, Adrian Vascu, AIPC notează: "Înainte de a furniza o listă cu rapoartele de evaluare cu probleme până la această dată, exemplificăm cu evaluarea societăţii Aromet SA Buzău, evaluator ANEVAR fiind Elena Mărunţiş: deşi valoarea contabilă din situaţiile financiare şi din planul de reorganizare se situa la peste 90 ron/acţiune, deşi valoarea de lichidare este de 34 ron/acţiune, deşi valoarea activelor libere de sarcini este de 6,21 ron/acţiune, sfidând total şi investitorii dar şi băncile care au investit în această societate, evaluatorul ANEVAR a evaluat întreaga societate la 124.000 euro, adică la 0,58 ron/acţiune, preţ de 157 de ori mai mic decât valoarea contabilă a acţiunii. Dacă evaluatorul are, cităm din Domnul Vascu, «libertatea troleibusului», în acest caz şi în cazurile din lista de mai jos, noi considerăm că, metaforic vorbind, «troleibusul a fost făcut avion», aruncând în aer orice normă de evaluare, orice bun simţ economic, într-o bătaie de joc la adresa investitorilor fără precedent în istoria pieţei de capital din România, în care nu ar trebui exonerate de răspundere nici celelalte instituţii ale pieţei de capital din România, în primul rând ASF".

AIPC transmite lista societăţilor în ordine alfabetică cu rapoarte de evaluare pe care investitorii AIPC le consideră "cu deficienţe inacceptabile" până în acest moment: Aromet SA Buzău (simbol de piaţă ARMS)- evaluator Elena Mărunţiş; BAT SA Bascov (BATV) - evaluator Pernes Ioan; Brikston Construction Solutions SA Iaşi (CERE) - evaluator Crăciunescu Sorin; Cozia Forest SA Râmnicu Vâlcea (CFOR) - evaluator Berbece Marian; Coremar SA Constanţa (REMO) - evaluator Aragea Isabela; Ecopack SA Ghimbav (AMCP) - evaluator Ion Olaru; SIFI BH Est SA Bucureşti (LEOR) - evaluator Alfachim Consulting SRL Timişoara; SIFI Cluj Retail SA Bucureşti (ARCU) evaluator Alfachim Consulting SRL Timişoara; SIFI Cluj Storage SA Bucureşti (NTEX) - evaluator Alfachim Consulting SRL Timişoara.

Asociaţia Investitorilor îşi exprimă speranţa că această listă nu va creşte în zilele următoare când vor apărea majoritatea rapoartelor de evaluare cerute de legea 151/2014.

"AIPC protestează faţă de modul în care evaluatorii ANEVAR înţeleg să-şi respecte propriile norme de evaluare în evaluarea societăţilor care se delistează de pe piaţa Rasdaq conform legii 151/2014. Încă în adresa noastră din 29.01.2015 atrăgeam atenţia asupra importanţei asigurării unui climat de corectitudine în evaluarea acestor societăţi, mai ales că este vorba de investitori, deci de evaluarea unor pachete de acţiuni în care s-au concentrat economiile unui număr mare de români. În pofida asigurărilor publice formulate de preşedintele ANEVAR, în ciuda situaţiei prezente în care evaluatori importanţi sunt implicaţi în acţiuni condamnate de justiţie, din păcate, şi de această dată, evaluatorii ANEVAR s-au lansat într-o cursă iresponsabilă şi frauduloasă de a obţine cel mai mic preţ posibil în evaluare în dauna acţionarilor minoritari şi în avantajul societăţilor evaluate. Cu această ocazie, evaluatorii ANEVAR au depăşit cu mult incorectitudinea evaluatorilor ANEVAR de pe lista ASF, incorectitudine sancţionată de multe ori în trecut. Considerându-se scutiţi de orice posibilă sancţiune ASF, desconsiderînd capacitatea investitorilor de a se apăra, cei mai mulţi evaluatori ANEVAR au recurs la noi stratageme de a coborî preţurile de evaluare.

Niciodată evaluatorii ANEVAR de pe lista ASF nu şi-au permis să considere drept preţ de evaluare preţul format conjunctural pe piaţa Rasdaq. Fără a fi vorba de nici o «comparaţie de piaţă», aşa cum cer normele europene de evaluare, evaluatorii au considerat în mod fraudulos, preţul unor tranzacţii nesemnificative de pe această piaţă drept preţ relevant făcând apoi media cu preţul rezultat din alte metode de evaluare. O mai veche problemă a evaluatorilor ANEVAR este aplicarea incorectă a metodei fluxurilor de venit prin neglijarea venitului potenţial al unor active. Nici în acest caz evaluatorii nu au fost deranjaţi de diferenţa mare formată între cele două preţuri, făcând din nou media preţurilor. Iar când societăţile nu erau deloc tranzacţionate, iar metoda fluxurilor de venit presupunea preţuri considerate prea mari, evaluatorii nu s-au ferit să inventeze preţuri absurde, prin metoda costului", mai arată sursa citată.

AIPC crede că ANEVAR (împreună cu ONRC) ar trebui să manifeste mai multă atenţie în asigurarea independenţei evaluatorilor şi în respectarea termenelor impuse de legea 151/2014. "În lipsa unor asemenea măsuri, investitorii s-ar putea adresa Grupului European al Asociaţiilor de Evaluatori (TEGOVA) sau instituţiilor justiţiei la nivel naţional şi european, inclusiv prin plângere penală pentru înşelăciune la adresa evaluatorilor şi societăţilor implicate. Ne exprimăm speranţa că ANEVAR, asociaţie profesională de utilitate publică, va trece de la declaraţii la fapte, în spiritul legilor 99/2013, 151/2014, 297/2004", mai arată reprezentanţii AIPC.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. O cheama Elisabeta Maruntis,nu Elena.Se fac presiuni mari pentru o intelegere si la evaluarea Avicola Buzau.Noi stim de ele ca suntem sau am fost angajati acolo si se aude cum vrea sa cada la pace cu alde stan ca.Vrea sa ia in calcul tot metoda de piata,ca sa iasa pretul mai mic,desi pretul de piata era afectat de faptul ca aaylex fura masiv din societate(peste 30 mil lei imprumuturi care nu se mai returneaza de ani de zile).Sa ne spuna Vascu daca o societate devalizata poate fi o mare atractie pentru investitorii pe bursa.

    1. tipa asta maruntis este contabil la gerom buzau-GROB.Poate-i vine anaf sa-i evalueze si ei societatea dupa aceleasi metode.Sa vezi scandal ce iese la AVZU cu pret sub 0,2 dupa reperul de evaluare corecta E&Y de la BUTU.Sunt o groaza care au zis ca-i fac plangere penala daca se adevereste ce se aude.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb