Invazia Ucrainei în Kursk: Escaladarea conflictului şi riscul implicării directe a SUA

M.S.
Internaţional / 11 - 12 august

Sursa: The Institute for the Study of War

Sursa: The Institute for the Study of War

Actualizare - Vladimir Putin: "Principala sarcină a Ministerului Apărării este să alunge forţele ucrainene dincolo de graniţă"

Federaţia Rusă nu mai are ce să discute cu autorităţile de la Kiev care au dispus atacarea civililor şi a centralei nucleare de la Zaporojie, a spus preşedintele Vladimir Putin, potrivit publicaţiei Kommersant, în cadrul şedinţei operaţionale privind situaţia din regiunile Kursk, Belgorod şi Bryansk, situate la graniţa cu Ucraina. Putin a afirmat că principala sarcină a Ministerului Apărării în aceste zile este să alunge forţele ucrainene dincolo de frontieră.

Guvernatorul interimar al regiunii Kursk, Alexey Smirnov, i-a transmis preşedintelui rus că forţele ucrainene au sub control 28 de localităţi, şi că au ocupat o suprafaţă de 480 kilometri pătraţi. Potrivit acestuia aproximativ 121.000 de locuitori au fugit din zonele aflate la frontieră şi autorităţile din regiunea Kursk au dispus evacuarea a 180.000 de persoane. În ceea ce priveşte despăgubirile de 10.000 ruble (aproximativ 500 lei) acordate refugiaţilor, Smirnov a precizat că au primit suma respectivă 2100 persoane, menţionând că au fost depuse 46.700 de cereri în acest sens.

Din datele preliminare, incursiunea forţelor ucrainene a dus la moartea a 12 civili ruşi şi la rănirea a 121 de persoane, printre care se numără şi 10 copii. Smirnov susţine că nu există o linie clară a frontului în zonă, ceea ce face dificilă determinarea locaţiei inamicului, dar că autorităţile au realizat un şanţ antitanc pe o lungime de 40 kilometri.

Guvernatorul regiunii Belgorod, Vyacheslav Gladkov, a afirmat că mai mulţi locuitori şi-au părăsit casele aflate în zona de frontieră cu Ucraina după ce situaţia s-a deteriorate brusc, în urma creşterii atacurilor din partea forţelor armate ucrainene.

---

În a şasea zi a invaziei din Kursk, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat oficial operaţiunea militară transfrontalieră, declarând că Ucraina îşi propune să împingă războiul pe teritoriul agresorului, Rusia, potrivit informaţiilor publicate de Zerohedge.

În replică, Rusia a iniţiat represalii masive asupra capitalei Kiev, lansând atacuri cu rachete şi drone care au lovit suburbii ale oraşului. Preşedintele Zelenski a acuzat Rusia că a folosit o rachetă nord-coreeană în cadrul acestor atacuri.

Ministerul Apărării rus a declarat că, în cadrul represaliilor, a distrus un centru de comandă şi control ucrainean în regiunea Kursk. Între timp, zeci de mii de cetăţeni ruşi au fost evacuaţi din zonele de frontieră, în timp ce Moscova promite un răspuns dur la acţiunile Ucrainei.

Pe fondul escaladării conflictului, Zelenski a cerut mai mult sprijin militar din partea aliaţilor occidentali, subliniind necesitatea unui scut aerian complet şi a unor decizii ferme pentru a opri agresiunea rusă. Unii analişti sugerează că ofensiva ucraineană ar putea fi o încercare disperată de a forţa o escaladare a conflictului, atrăgând astfel o intervenţie mai directă din partea SUA şi NATO.

Într-un schimb de replici la Pentagon, purtătoarea de cuvânt Sabrina Singh a confirmat că utilizarea de către Ucraina a armelor americane în incursiunea din Kursk este conformă cu politica SUA, chiar dacă aceasta implică atacuri asupra teritoriului rus. Singh a evitat să excludă posibilitatea unui atac direct asupra Moscovei, dar a subliniat că SUA nu susţin atacuri pe distanţe lungi în Rusia.

Kievul a cerut, de asemenea, permisiunea SUA de a folosi rachete ATACMS pentru a lovi mai adânc în teritoriul rus, într-o încercare de a menţine controlul asupra teritoriilor capturate şi de a obţine un avantaj în negocierile cu Rusia. Preşedintele rus, Vladimir Putin, ar putea vedea această evoluţie ca o implicare directă a SUA în conflict, ceea ce ar putea duce la o escaladare suplimentară a tensiunilor internaţionale.

Opinia Cititorului ( 39 )

  1. invazie = e de parte invadatorului nu de partea “recuperatorului de teren in drept de proprietate”…

    asa cum un “hoinar / hot / boschetar” poate invada o propritate prin ostitate… iar recuperatorul propritar de drept isi exercita dreptul legal de recuperare.. nu de invadare a propriei proprietati de drept legal. 

    s c c r e t 

    1. Kursk este rusesc, iar Crimeea e ucraineana, deci, despre ce vorbesti?!

    Sa avem incredere ca acest plan demn de sun tzu va functiona, si ca vom vedea un acord de pace curand.

    Zelenski a tot spus ca se lucreaza la un plan de pace. Cred ca la operatiunea asta se referea.  

    1. Pace prin razboi. Zelenski a vrut pace dar SUA nu a fost de acord...la inceput.

      Putler vrea război făcând apel la pace, cel mai pacifist pitic freudian din lume.

      ASTA-i propaganda ruseasca repetata ca papagalul. normal ca Zelenski vrea pace.

      singurul care a invadat Ucraina e putin. SUA si Ucraina unilateral nu pot sa faca pacea. momentan putler inca vrea razboi. daca mai traieste ca tace ca mormolocu de 2 zile 

    Nu-i văd bine pe ucraineni, iar îí trimite Putler pe ceceni și pică semafoarele din Kursk. Va fi ha(I)os. :

    Se testeaza rabdarea lui Putin, se doreste chiar un raspuns nuclear? Stie lumea ca o singura racheta tactica poate preface un oras ca Bucuresti sau Berlin in desert pentru 50 de ani??

    1. pt ce bucurestiul?

      teroristul atomic sa incheie agresiunea terorista ce o desfasoara in Ucraina de 3 ani de zile si n-are nimeni nimic cu orcia. 

      altfel , ucrainienii au dreptul sa si apere tara cum pot. am vazut ca ataca aeroporturi, depozite de munitii, coloane cu soldati care ar fi mers in Ucraina, soldati retrasi din Ucraina, asa ceva.

      putin a gresit cand a invadat ucraina s-a bazat ca populatia "il iubeste" si il va primi cu flori, iar Zelenski va fugi. acum dupa 3 ani se afunda in mocirla tot mai tare, si ar fi cazul dc el nu ia masuri sa opreasca nebunia, pff ce sa spun , rusia nu e putler.mai sunt si alti rechini pe acolo. 

      "rabdarea lui Putin"....mai, tie nu ti-e rusine?!

      Ce e Putin, Dumnezeu?! 

      Adica Putin e milos cu planeta si ne rabda sa traim...

      Mai prostovane, iti dau o singura bomba in steaua Kremlinului si nici un rus n-o sa-si mai aminteasca de Moscova....  

      Amuzant e sa crezi ca armata rusa o sa-l asculte pe Putin. Rusia e o tara est-europeana post-sovietica, cu asta am spus tot :)

    Aceasta este o incursiune și nu o ofensivă,incursiune care a fost sortită eșecului de la început!De ce?Pentru că nu vor putea fi aprovizionați cu muniții,cu combustibil,cu trupe și tehnică de lupta în locul celei distruse!Păcat de viețile pierdute!

    1. Culmea e că au ocupat-o și au colectat sovieticii ca din oală, pierderi utile. Se pot aproviziona de peste graniță, din Ucraina. :

      Nu, nu se pot aproviziona pentru ca nu au nimic peste granita. Ca de aia se cheama granita.... ca nu ai nimic acolo pe o distanta de cel putin 50 de km, ca sa nu ti le distruga rusii.

       

      Chiar FT scrie ca obiectivele ucrainienilor sunt neclare (si asta inseamna ca dpdv militar sunt inexistente). Mai scrie ca analistii politici o vad ca pe o manevra de negociere, ucrainienii sacrificandu-si pentru asta cea mai buna brigada pe care o aveau. Asta in timp ce pierd zilnic km pe frontul din est. 

       

      The ultimate aim of Ukraine’s incursion — which is using some of its best and most elite brigades — remains unclear. But the operation has demonstrated that Russia’s border defences are still weak more than a year after Ukraine’s first mini-incursion and has given Kyiv a much-needed morale boost. 

      Analysts have said Ukraine may be seeking to use the Kursk offensive to improve its position in potential talks. It is losing territory and men in eastern Ukraine and is still struggling to resolve ammunition and manpower shortages.

      Cam suferi. :

      Tu suferi in tacere.

    Probabil vor pierde Odesa,

    in urma acestei actiuni de piar mediatic 

    1. Chiar daca ucrainenii ar ocupa Moscova, pentru tine nu ar fi decat o actiune de public relation.

      Ti se vad rublele, mai! 

      mai degraba rusii vor pierde piticul atomic(nici o paguba).

      suntem la un pitic distanta de pace. solutia e evidenta 

      Unii de aici mananca ciuperci ce i placeu doamnei de la trezoreria Sua,ii da motiv lui Putin sa le dea o adevarata ghiulea si poate ne inscriem si noi si polonezii la cate una!

      Trebuie să crezi până la capăt, sărăcia și lenea te fac să crezi în continuare.

      Daca ucrainenii vor pierde Odesa, rusii vor pierde Kursk. Si tot asa.

      Din pacate ai dreptate,cifrele seci nu mint,

      Ucraina a patruns cca.30 de km in Rusia, 

      iar rusii au ocupat numai anul acesta peste 700 km2,

      din Zelenskiland 

    Vad ca nu o zice nimeni deși Zelenski o afirmă: miza este trezirea popoarelor din federația rusa. Sa le treaca prin cap varianta "ii lasam pe ucrainieni in pace militar, ne dezvoltăm si îi cumpărăm mp cu mp" - modelul maghiar imaginar care intre timp s-a fîsîit.

    Ca fiecare mujic are in familie o victimă e de înțeles si acceptat - am vazut povestea fetei cu argint la olimpiadă si logodnicului sau, moartea unui membru de familie e traumatizantă dar nu inacceptabilă in spațiul ex-sovietic, probabil asa era si la noi până am vazut cum e in vest - dar sa ai razboi la tine acasa, sa ajungi pe drumuri pentru povesti istorice milenare e prea mult.  

    E o misiune "sinucigașă" dar dacă reușesc sa deranjeze suficient timp zic ca vor detona indignarea care mocnește in Federația Rusă. Si mocnește la baza, la vîrf arde de-a binelea.

    Soros, dupa ce-si ia cate o scatoalca de la Putin (prin proxy, evident), se duce catranit la culcare si spune: gata, mergem la negocieri. Si a doua zi o ia de la capat cu ofensivele. Va da foc intregii lumi, insa Rusia nu va pierde. Mark my words!

    1. Rusia n-a pierdut niciodată, nici când au mierlit-o 2 milioane de ruși pentru că a pierde înseamnă ce vrea sovieticul să însemne.

      Vezi ca pornache de la Kiev e in faliment! Si tu platesti pentru asta!

      Rusia a pierdut deja. Din in 3 zile la Kiev a ajuns la in 3 zile la Kursk.

      Ce a pierdut? Concret...

      reputatia

      Legătura cu Terra.

      Dar a câștigat un prieten, Coreea de Nord. : 

      Mai e de mers pana la Kursk (orasul). Regiunea e cam cat 5 judete medii de la noi

    Zeci de companii chineze de tehnologie și-au deschis birouri în Rusia, încet încet avem un război proxy total China - SUA. Rușii au facut progrese rapide în materie de bruiaj, precizie lovituri aeriene, localizare tinte prin satelit (chinezești), ETC. Războiul asta nu se va termina curând, este un imens laborator de testare cu prețul uriaș al inflației globale și saracirii a peste 2 miliarde de oameni...

    1. Rușii vor face progrese în materie de cure. :

      Ofițerii chinezi se confruntă cu probleme economice acasă. Propaganda și harnelile doar încurcă. 

      Total de acord cu tine!

      Și pe tine cum te sărăcește războiul? Ai avut bani vreodată?

    Amerlocii doar baga bătu prin gard și trimit proștii la lupta.Iar slugile se conformează.Macelul nu o sa vina la ei dar idioții și-o iau în plin.

    1. Te referi la Putler și la sovieticii lui.

      Pai si rusii trimit prostii la lupta

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb