"Investeşte întâi în educaţie înainte să investeşti pe piaţă"

Media-Advertising / 29 august 2023

"Investeşte întâi în educaţie înainte să investeşti pe piaţă"

Iulian Manolache predă cursuri de educaţie financiară la Vestor România şi are experienţă de broker account manager şi suport clienţi, aceasta fiind poziţia sa anterioară la o firmă de brokeraj, acolo unde a deprins toate tainele meseriei.

Iulian a absolvit Academia de Studii Economice (ASE) la specializarea Finanţe-Bănci şi a făcut practică în companii financiare şi în instituţii bancare. De asemenea, el are experienţă în mentorat, adică în formarea în domeniul finanţelor. Şi experienţa sa în vânzări l-a ajutat să ştie cum să abordeze comunicarea cu actualii cursanţi.

"În contactul cu clienţii, întâi descopăr de categorie de investiţii îşi doreşte şi ce tipuri de tranzacţionare îl atrag. Predarea este adaptată apoi la preferinţele clientului, insistăm şi aprofundăm tipurile de tranzacţionare pe care şi le-a ales după ce i-am oferit o prezentare generală a posibilităţilor şi instrumentelor de tranzacţionare. Cursurile sunt personalizate pentru nevoile clienţilor", a precizat Iulian Manolache.

El a arătat că cei mai mulţi dintre cursanţi preferă să investească în acţiuni, şi că acum există un trend al acţiunilor în domeniul Inteligenţei Artificiale, căutându-se acţiuni la companii care investesc în AI. De asemenea, a mai spus trainerul Vestor, se caută ETF-urile şi aşa numitele commodities (adică mărfuri, aur, energie, petrol).

Iulian Manolache a relatat că a avut şi situaţii aparte, când cursantul a avut experienţe negative înainte de a se adresa Vestor, pentru că a pierdut bani prin investiţii greşite, aşa că s-a adresat acestor cursuri ca să înţeleagă unde a greşit, iar Iulian Manolache îi învaţă pe cursanţi că nu te îmbogăţeşti peste noapte.

"Ulterior, cei care au greşit prin această atitudine pripită, au învăţat cum să se controleze şi să facă investiţii mici şi prudente, cum să abordeze piaţa şi să nu se aştepte la randamente mai mari de 20 la sută pe an. Cine îi învaţă altceva îi păcăleşte dacă le spune că îşi recuperează investiţia într-o săptămână şi apoi încasează profit", a continuat Iulian Manolache să împărtăşească din experienţa sa de trainer.

Trainerul Vestor povesteşte că acest gen de cursanţi află din relatările de pe internet despre Vestor şi uneori sunt sceptici la început tocmai din cauza experienţelor negative anterioare. Dar, după ce parcurg cursul de bază şi văd că informaţia oferită e corectă şi funcţionează, ei devin pregătiţi să gestioneze investiţii pe termen lung şi trec şi la cursul de avansaţi.

"Uneori, chiar în cazul celor care spun că au experienţe anterioare în domeniu, se dovedeşte că nu au experienţe pozitive, că au făcut greşeli, nu au răbdare, iar informaţiile luate la liber de pe internet fiind amestecate şi haotice, ele nu pot fi un ghid coerent pentru că nu ştii ce să alegi de acolo. Informaţia e ca un puzzle, trebuie să o aşezi în forma corectă, şi acest lucru facem noi la Vestor", a mai spus Iulian Manolache.

El povesteşte că, în cadrul cursurilor, le explică oamenilor cum se lucrează corect oferindu-le propria sa experienţă, apoi aceştia testează şi văd că funcţionează, după care devin convinşi şi încep să înveţe să aplice strategia respectivă.

Iulian Manolache insistă mult la cursuri pe analiza fundamentală, pentru că, în scopul adoptării deciziilor corecte, cursanţii trebuie să interpreteze ştirile, iar mulţi nu au această capacitate pentru că nu au experienţă în domeniu. "Practica e mama învăţăturii, facem multă practică pe contul demo şi aşa se dobândeşte experienţa", arată trainerul Vestor.

De asemenea, Iulian îşi învaţă cursanţii că investiţiile se fac doar cu banii pe care şi-i permit şi pe care îi pot investi.

Despre categoriile predominante de cursanţi şi tipologia acestora, Iulian Manolescu arată că cei tineri doresc să se îmbogăţească repede, şi de aceea aleg de multe ori tranzacţiile cu criptomonede. Cei care au mai multă experienţă de viaţă înţeleg riscurile mai bine şi se mulţumesc cu ceea ce oferă piaţa şi cu randamente normale, diferit de mulţi dintre cei tineri care vor să-şi dubleze imediat banii investiţi.

"Eu îi temperez pe cursanţi ca să nu se expună riscului, pentru că atunci când vrei să te îmbogăţeşti peste noapte ori câştigi, ori pierzi totul. Eu insist aici pe managementul riscului: ce se poate întâmpla dacă se schimbă totul, nimeni nu poate fi sută la sută sigur de ceea ce se întâmplă pe piaţă, e adevărat că speculăm cu ajutorul informaţiilor, dar trebuie să învăţăm cu ajutorul informaţiilor să gestionăm riscul, iar dacă am luat decizii greşite să avem o pierdere cât mai mică", mai spune trainerul Vestor.

Iar sfatul său pentru cei care vor să se implice este unul clar şi concis: "Investeşte cât îţi permiţi să pierzi, dar investeşte inteligent, întâi în educaţia ta, înainte să investeşti pe piaţă".

(C)

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb