Pînă în primăvara anului 2005, în Cluj-Napoca vor fi construite patru instalaţii ultramoderne de cogenerare, producătoare de energie termică şi electrică, pentru cartierele Pata şi Mărăşti, transmite Rompres. SC Colonia Cluj-Napoca Energie SRL (CCNE) va investi în acest proiect, prin asociaţii săi, EON Ruhrgas International AG Essen, GEW RheinEnergie AG Koln şi Regia Autonomă de Termoficare (Rat), 4,5 milioane de euro. Potrivit reprezentanţilor CCNE, este vorba de instalaţii ecologice care vor reduce cu 20.000 de tone pe an emisiile de dioxid de carbon în atmosferă, dar care vor avea şi un randament mai mare la costuri mai scăzute decît cele actuale.
Prima instalaţie, la care se va începe lucrul în toamna acestui an, va avea o putere totală de 22 Megawatt termic, iar celelalte trei instalaţii de cogenerare vor avea puteri de 4,5 Megawatt termic şi 4,5 Megawatt electric.
Directorul Rat Cluj-Napoca, Emil Miron, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că noile instalaţii vor produce Megawattul termic cu 2 euro mai ieftin decît acum, şi cu 5 euro cel electric. "Această reducere de costuri la energia termică şi electrică se va reflecta în două moduri, credem noi. Unul ar putea însemna reducerea tarifelor actuale de furnizare a acestor servicii către populaţie, iar o altă variantă ar fi acea a păstrării aceloraşi tarife şi a economisirii profitului în vederea realizării unor noi investiţii de modernizare a instalaţilor", a spus Emil Miron.