Tronsonul 1400-2000 al Gondolei Sinaia urmează să fie inaugurat mâine, potrivit unui comunicat de presă, care subliniază că aceasta este "cea mai recentă şi importantă investiţie publică în sectorul turistic realizată la Sinaia în ultimul an".
Comunicatul citat menţionează că tronsonul 1400-2000 al Gondolei Sinaia reprezintă "cea mai modernă instalaţie de transport pe cablu din România, unind cele două zone schiabile ale staţiunii Sinaia - cea de joasă altitudine (Cota 1400) şi cea aflată la înaltă altitudine (Cota 2000)".
Noua Gondolă stabileşte o serie de recorduri naţionale, instalaţia ajungând la cea mai mare altitudine, comparativ cu celelalte instalaţii funcţionale în România, respectiv 2.050 metri, iar în zona Valea cu Brazi atingând cea mai mare înălţime faţă de sol înregistrată de o astfel de instalaţie - 120 metri. Gondola este construită pe cel mai abrupt segment de transport pe cablu - 45 de grade la primii trei piloni. Instalaţia are 42 de gondole a câte opt locuri, o capacitate de transport de 1.500 de persoane pe oră şi un traseu cu o lungime de 2000 de metri.
Investiţia s-a cifrat la 9 milioane de euro, lucrările efective aferente proiectului întinzându-se pe o perioadă de şapte luni. Echipele de specialişti au fost din România, Italia şi Austria.
Având la bază sisteme ultramoderne de funcţionare şi cele mai înalte tehnologii în domeniu, noua telegondolă are două motoare diesel şi cel mai nou sistem de economisire a energiei, numit de către specialişti direct drive, care asigură o reducere a consumului de electricitate cu 20% faţă de sistemele tradiţionale.
Vlad Oprea, primarul oraşului Sinaia, a declarat: "Este ultima piesă de legătură pentru un domeniu schiabil integrat, ultimul pas către un skipass unic, care va oferi acces către toate pârtiile de schi ale oraşului nostru. În anul 2007 a fost construită prima instalaţie publică a oraşului: Telegondola Sinaia. În anul 2011, am extins domeniul schiabil prin deschiderea celui mai modern telescaun din Bucegi, în Valea Soarelui. Iar joi inaugurăm tronsonul 1400-2000 al Gondolei Sinaia, cea mai modernă instalaţie pe cablu din ţară şi singura situată la o altitudine de 2000 de metri. Toate aceste investiţii sunt publice, iar instalaţiile menţionate mai sus sunt administrate şi deţinute de oraş. Sper ca ele să rămână ale sinăienilor pentru totdeauna. Din acest moment, oraşul nostru deţine unul dintre cele mai competitive domenii schiabile din ţară".
Bogdan Fălcescu, Director General Transport Urban Sinaia, subliniază că noua investiţie are un impact major pentru Valea Prahovei, ca destinaţie turistică de schi pentru pasionaţii sporturilor de iarnă: "Turiştii români şi străini se vor bucura să afle de lansarea skipass-ului unic, care, la preţul de 140 de lei, le oferă acces la 25 de km de pârtii şi la cele mai performante trei instalaţii din România: tronsoanele 1000-1400 şi 1400-2000 ale Gondolei Sinaia şi Telescaunul Soarelui. Inaugurarea acestui nou tronson de telegondolă reprezintă unul dintre cele mai vizbile demersuri ale strategiei noastre de a transforma Sinaia în destinaţia de schi numărul 1 în România".
Lansarea instalaţiei de transport pe cablu nu va modifica tarifele anunţate la începutul sezonului de schi 2015/2016, mai anunţă comunicatul. Denumirea Gondolei Carp a fost inspirată de pârtia de schi cu acelaşi nume. "Carpul" este una dintre cele mai dificile pârtii de schi din România, cu un grad de înclinare, pe Faţa Mare, de 43 de grade. Cea mai populară pârtie neagră din Sinaia are o lungime de 1.382 de metri şi o diferenţă de nivel de aproape 500 de metri.
1. fără titlu
(mesaj trimis de ghita din chitila în data de 10.02.2016, 07:55)
Si nenea ala de la Busteni a vazut? Ca stam la telecabina aia 2 ore la urcat si 3 la coborare sa ajungem la Babele. Mai repede ajungi pe jos. Daca n-o facea nea Nicu si acum urcam pe jos sa vedem Sfinxul.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Anti TZEPARUL ! în data de 10.02.2016, 14:07)
Laaasa-l in pace , nea Ghita, pa ala de la Busteni, ia uite-te cat TE JUPOAIE LA SINAIA : 140 "zloti" de persoana ? Multzam fain ,dar EU NU PUN BOTU' la hotii cu fonduri europene, ca JNAPANII SA MA TZEPUIASCA !!!
Imi iau dragutza si MA DUC LA BANSKO IN BULGARIA unde TURISTII NU SUNT BATJOCORITI CA LA NOI !