Investiţii de 4,5 milioane de euro în cercetare, prin GeoEcoMar

O.D.
Ziarul BURSA #Companii / 24 aprilie 2023

Foto: Adrian Stănică, director general GeoEcoMar

Foto: Adrian Stănică, director general GeoEcoMar

Lumea este pusă în mişcare de inventatori şi cercetători. Chiar dacă este foarte silenţioasă, comunitatea autohtonă a oamenilor de ştiinţă se mişcă în sens pozitiv. Vă oferim un exemplu: în cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină - GeoEcoMar sunt în derulare 14 proiecte de cercetare cu finanţare europeană din programele cadru Horizon 2020 si Horizon Europe. Valoarea acestora este de 4,5 milioane de lei - de aproape trei ori mai mare decât suma atrasă în perioada 2016-2020 (1,8 milioane de lei), iar ea poate creşte în perioada următoare, pentru că alte opt propuneri sunt în faza de evaluare.

Suma a crescut exponenţial după înfiinţarea centrului CESP de către GeoEcoMar - dezvoltat în cadrul unui proiect dedicat instruirii şi pregătirii cercetătorilor pentru a identifica surse de finanţare prin două programe cadru de cercetare-inovare ale Comisiei Europene, respectiv Horizon 2020 şi Horizon Europe. Peste 250 de persoane, de la cercetători şi cadre universitare la personal de suport ce activează în domeniul cercetării, au beneficiat de îndrumarea oferită de experţii CESP în cadrul unor ateliere de lucru, cursuri de instruire şi întâlniri dedicate dezvoltării şi redactării de propuneri de proiecte. Adrian Stănică, director, general GeoEcoMar, a declarat: "Pentru cercetători, acest centru a însemnat sprijin, i-a ajutat să se conecteze cu parteneri internaţionali care activează în acelaşi domeniu şi i-a eliberat de povara administrativă pe care o presupune elaborarea unui proiect prin care se doreşte obţinerea de finanţare europeană. Mai mult, prin CESP au primit îndrumare cu privire la oportunităţi de finanţare. Pentru Institutul GeoEcoMar, derularea proiectului CESP a dus la creşterea portofoliului de proiecte, a dus la o creştere a eficienţei privind gestionarea propunerilor şi proiectelor, care a permis intrarea în mai multe consorţii ceea ce, în ultimă instanţă, s-a tradus şi prin creşterea fondurilor atrase din finanţare externă".

În perioada de implementare a proiectului, respectiv 1 mai 2020 - 27 aprilie 2023, centrul CESP a oferit cercetătorilor ce activează în GeoEcoMar suport pentru depunerea a 45 propuneri de proiecte la Programul Horizon 2020 şi Horizon Europe. 14 dintre acestea au fost declarate câştigătoare şi sunt finanţate. Rata de succes ce depăşeşte 31% în prezent poate creşte, având în vedere faptul că 8 propuneri se află în evaluare. De asemenea, la alte programe cu finanţare europeană, GeoEcoMar a depus peste 10 propuneri de proiecte. Echipa de experţi CESP i-a instruit pe cercetători să identifice surse de finanţare în cadrul programelor Horizon 2020 şi Horizon Europe, să găsească parteneri externi pentru propunerile lor, să redacteze propuneri concrete de proiecte internaţionale şi să parcurgă toţi paşii unui proiect, de la iniţiere, elaborare, depunere a propunerilor până la contractare, implementare şi evaluare. Daniela Vasile, coordonator CESP a afirmat: "Prin acest centru, cercetători din întreaga comunitate ştiinţifică din ţară au fost învăţaţi să facă paşii necesari realizării unor propuneri de succes, de la înscrierea în sistemul electronic pentru depunerea proiectelor până la punerea lor în aplicare. De asemenea, angajaţi din departamentele de suport pentru cercetare au fost instruiţi cu privire la bunele practici pentru a implementa proiectele din punct de vedere administrativ-financiar. În acest fel, cercetătorii au fost eliberaţi de corvoada birocratică". Proiectul "Dezvoltarea Centrului de Suport pentru iniţierea şi implementarea Proiectelor de Cercetare-Dezvoltare Europene şi Internaţionale în cadrul INCD GeoEcoMar" - CESP este finanţat prin Programul Operaţional Competitivitate, Axa Prioritară Cercetare, Dezvoltare Tehnologică şi Inovare (CDI) în sprijinul competitivităţii economice şi dezvoltării afacerilor, Operaţiunea: Crearea de sinergii cu acţiunile de CDI ale programului-cadru ORIZONT 2020 al Uniunii Europene şi alte programe CDI internaţionale. Contractul de finanţare nr. 243/28.04.2020 a fost încheiat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operational Competitivitate 2014-2020. Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină - GeoEcoMar a fost fondat în 1993, având drept obiective cercetarea geologică, geofizică şi geo-ecologică a sistemului Dunăre - Delta Dunării - zona costieră - Marea Neagră.

Pe un alt plan alt discuţiei, Adrian Stănică a făcut precizări şi asupra mult discutatelor plaje lărgite din staţiunile autohtone, lucrurile fiind clare, investiţia a fost făcută pentru protejarea împotriva eroziunii - altfel localităţile de pe coastă ar fi avut de suferit, inclusiv staţiunile turistice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb