Investiţiile Chinei cresc accelerat în ţările din vecinătatea Uniunii Europene

Călin Rechea
Internaţional / 17 mai 2024

Călin Rechea

Ultimul raport "Regional Economic Prospects" al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) arată o creştere masivă a investiţiilor directe ale Chinei în Europa de Est, Africa de Nord şi Asia Centrală.

Pe baza raportului, Financial Times subliniază că "investiţiile Chinei le eclipsează pe cele americane în ţările vecine UE", iar această tendinţă se încadrează în "modalităţile de eludare a sancţiunilor americane".

Probabil că o justificare similară se poate aplica şi investiţiilor prin care China se poziţionează faţă de accentuarea tendinţelor protecţioniste din Uniunea Europeană, inclusiv ca urmare a presiunilor de la Washington, consecinţă directă a scăderii competitivităţii economice, pe fondul creşterii puternice a preţurilor energiei.

Conform raportului de la BERD, cele 36 de ţări în care operează instituţia financiară au primit din China circa 39% din totalul investiţiilor de tip greenfield, în creştere de la 5,1% în 2022 şi 0,6% în urmă cu două decenii.

Investiţiile Chinei cresc accelerat în ţările din vecinătatea Uniunii Europene

"China eclipsează investiţiile străine directe din Germania şi SUA", a declarat Beata Javorcik, economistul-şef al BERD, pentru Financial Times. Ponderea investiţiilor directe în ţările afiliate BERD a fost de circa 8%, atât pentru Statele Unite cât şi pentru Germania.

"China a încercat să diversifice locaţiile de producţie din punct de vedere al potenţialelor bariere comerciale", a explicat oficialul BERD tendinţa investiţiilor directe realizate de cea mai mare economie din Asia.

În raportul BERD se subliniază că "fragmentarea geopolitică a comerţului a coincis cu schimbări notabile la nivelul investiţiilor străine directe, care au înregistrat creşteri mai ales în aşa-numitele "economii punte', care menţin legături comerciale bune cu toate blocurile formate din economii rivale".

Datele prezentate de creditorul internaţional arată că s-au înregistrat creşteri masive ale investiţiilor directe ale Chinei anul trecut mai ales în Egipt, Maroc şi Serbia, în sectoare precum cel al cel al produselor electronice, al metalelor şi al energiei regenerabile.

"Interesul Chinei faţă de Maroc poate reflecta parţial acordul de liber schimb al Marocului cu Statele Unite, care oferă un tratament favorabil în temeiul Legii privind reducerea inflaţiei", se mai arată în raportul BERD.

Compania chineză CNGR Advanced Material, care produce componente pentru baterii, a semnat în 2023 un acord de construire a unei fabrici în Maroc, iar producţia este destinată pieţelor din SUA şi Europa, după cum scrie FT.

Economistul-şef al BERD a mai subliniat că, prin astfel de investiţii, "China speră să profite de acoperirea largă a subvenţiilor americane", mai ales în condiţiile noilor tarife pentru importurile din China anunţate de Washington.

În timp ce investiţiile directe ale Chinei la nivelul tuturor ţărilor afiliate BERD au crescut exploziv în 2023, ponderea investiţiilor la nivelul ţărilor afiliate care sunt membre UE a înregistrat o scădere semnificativă, până aproape de 10%, de la peste 15% în anul precedent.

Pe de altă parte, ponderea investiţiilor directe ale companiilor americane în ţările membre UE din centrul şi estul Europei care sunt şi afiliate BERD a înregistrat un salt major, de aproape 7 puncte procentuale, până la circa 20%, pe fondul continuării tendinţei negative a investiţiilor directe din Germania.

Investiţiile Chinei cresc accelerat în ţările din vecinătatea Uniunii Europene

După cum scrie Financial Times, evoluţia din statele central şi est-europene din UE arată că "Bruxelles-ul a adoptat o abordare mai fermă împotriva companiilor chineze care sunt subvenţionate de Beijing şi care concurează la preţuri mai mici pe piaţa internă".

Raportul de la BERD mai subliniază că investiţiile străine directe din Rusia în Asia Centrală au crescut puternic în 2023, în special la nivelul sectorului serviciilor de logistică, care sunt complementare creşterii comerţului intermediat.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb