Investiţiile străine directe efectuate în România în 2005 vor atinge nivelul prognozat la începutul anului

Ziarul BURSA #Companii / 12 decembrie 2005

Investiţiile străine directe efectuate în România în acest an vor atinge nivelul prognozat la începutul anului, între 3,2-3,8 miliarde euro, a declarat, la sfîrşitul săptămînii trecute, preşedintele Agenţiei Române pentru Investiţii Străine (ARIS), Ana Maria Cristina.

"Sîntem optimişti că vom realiza previziunile şi vom avea investiţii de cel puţin 3,2 miliarde de euro pînă la finele lui 2005, ţinînd cont de faptul că în primele 9 luni ale acestui an în soldul contului BNR erau circa 2,7 miliarde euro", a precizat preşedintele ARIS, subliniind că anul viitor vor veni sume importante din privatizarea BCR şi "Tractorul Braşov".

Pe primul loc în topul celor mai atractive domenii pentru investiţii au fost domeniile auto, IT şi telecomunicaţii, industria constructoare de maşini şi prelucrarea lemnului.

În 2004, nivel investiţiilor străine directe a atins 4,1 miliarde de euro dar, potrivit unui studiu statistic al BNR, influxul de investiţii a fost mai ridicat anul trecut deoarece la această sumă nu au fost adăugate investiţiile realizate din profitul reinvestit, cele din împrumuturi bancare ale unor firme mamă prezente în România sau alte tipuri de intrări de capital. Potrivit acestui studiu, nivelul investiţiilor directe, astfel calculate, a fost în jurul a 5 miliarde de euro în 2004.

Parteneriat ARIS - Prefectura Călăraşi în vederea susţinerii investiţiilor

Agenţia Română pentru Inves-tiţii Străine (ARIS) a încheiat, la sfîrşitul săptămînii trecute, un parteneriat cu Prefectura Călăraşi în vederea promovării şi susţinerii potenţialelor inves-tiţii din această zonă. "Intenţionăm ca, pînă la finele lui 2005 şi în primele luni ale anului 2006, să încheiem astfel de parteneriate cu cît mai multe prefecturi din România, astfel încît investitorii străini să poate alege, în deplină cunoştinţă de cauză, cea mai bună locaţie pentru afacerile lor", a declarat preşedintele Agenţiei Române pentru Investiţii Străine (ARIS), Ana Maria Cristina. Domnia sa a precizat că lipsa unor astfel de parteneriate cu autorităţile din teritoriu a condus la pierderea unor investiţii în 2005, terenurile şi facilităţile oferite investitorilor fiind departe de aşteptările lor şi inferioare ofertelor din ţările vecine.

Judeţul Călăraşi se află pe locul al doilea după Bucureşti -Il-fov în topul investiţiilor străine realizate în zonă, cu circa 280 milioane euro atrase.

Cele mai importante investiţii străine în Călăraşi sînt cele ale firmei franceze Saint Gobain Glass, în valoare de 100 milioane de euro, în domeniul producţiei de geamuri. Această investiţie, care se va finaliza în 2006, a creat 200 de locuri de muncă directe şi 1.500 indirecte. De asemenea, o altă inves-tiţie importantă realizată în Călăraşi este cea a firmei portugheze Biomart-Martifer, în valoare de 55 milioane de euro în sectorul de energie neconvenţională.

"Intenţionăm ca parteneriatele pe care le vom încheia cu prefecturile în 2006 să se concretizeze şi în judeţele care au atras mai puţine investiţii străine şi au o rată ridicată a şomajului, cu toate că investitorii se orientează cu precădere căre judeţele din vestul ţării, apropiate de graniţa cu UE", a spus preşedintele ARIS. Deşi cele mai importante proiecte s-au concretizat în domeniul auto, investitorii au început să fie interesaţi în sectoarele de prelucrare a lemnului, în energie neconveţională, în industria textilă.

Portofoliul de proiecte derulate de ARIS la nivel naţional este de 36 de proiecte de investiţii implementate, în valoare de 1,41 miliarde euro. Locurile de muncă create au depăşit 20.000. În prezent, se află în faza de intenţie 56 de proiecte, în valoare de 2,4 miliarde euro, în urma cărora ar putea fi create 18.978 locuri de muncă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb