Investitorii individuali cumpără în T3 acţiuni în industrii din "vechea economie"

V.G.
Macroeconomie / 5 octombrie 2022

Investitorii individuali cumpără în T3 acţiuni în industrii din "vechea economie"

Investitorii individuali au cumpărat în trimestrul al treilea acţiuni din "vechea economie", cum ar fi cele ale companiilor miniere şi petroliere, păstrându-şi în acelaşi timp încrederea în marii jucători din domeniul tehnologiei, precum Amazon şi Microsoft, potrivit celor mai recente date ale reţelei sociale de investiţii eToro, arată un comunicat de presă remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, eToro a analizat companiile care au înregistrat cea mai mare creştere şi scădere procentuală a deţinătorilor de acţiuni la sfârşitul trimestrului al treilea faţă de sfârşitul celui de-al doilea trimestru. De asemenea, platforma a examinat care sunt cele mai multe acţiuni deţinute de utilizatorii săi, o listă care este în continuare dominată de marile companii de tehnologie, în ciuda scăderilor de preţ din acest an.

Compania care a înregistrat cea mai mare creştere procentuală a numărului de deţinători a fost acţiunea de tip "meme" a reţelei de magazine Bed Bath & Beyond, cu o creştere de 182%, după ce preţul acţiunilor sale a crescut vertiginos în august înainte de a se prăbuşi din nou. Compania a fost, de asemenea, a doua cea mai "shortată" acţiune de pe platforma eToro în acest an, ceea ce indică un dezacord sănătos în rândul investitorilor cu privire la cea mai populară acţiune "meme" din ultima vreme.

Restul listei celor mai mari creşteri a inclus mai multe acţiuni din sectorul petrolier şi minier din vechea economie, companiile petroliere Occidental Petroleum Corp şi TotalEnergies SE înregistrând o creştere de 30% şi, respectiv, 23% a deţinătorilor, în timp ce gigantul petrolier american Chevron (+11%), compania de minierit Rio Tinto (+19%) şi Barrick Gold (+13%) au atras mai mulţi investitori.

Investitorii individuali au căutat, de asemenea, să "cumpere pe scădere" în trimestrul al treilea, FedEx (+25%), compania chineză de EV XPeng (+23%) şi Cineworld (+14%) fiind pe lista celor mai mari creşteri. Toate cele trei companii au înregistrat scăderi uriaşe ale preţului acţiunilor lor în acest an.

Cel mai mare declin în trimestrul al treilea a fost înregistrat de Twitter, cu o scădere de 14% în urma problemelor privind preluarea firmei de către Elon Musk. Companiile axate pe tehnologie disruptivă, precum Netflix (-10%), Draftkings (-6%) şi Roblox (-7%) au scăzut şi ele, la fel ca şi companiile de energie solară Canadian Solar (-10%), Enphase Energy (-6%) şi SunPower (-5%).

Comentând aceste date, Ben Laidler, strategul pentru pieţe globale al eToro, a declarat: "În timp ce căutau în mod clar oportunităţi de a cumpăra pe scădere în trimestrul al treilea, investitorii individuali au adoptat, de asemenea, o poziţie mai defensivă, diversificându-şi portofoliul în industrii din vechea economie, cum ar fi energia şi mineritul. Acest lucru s-a întâmplat în detrimentul acţiunilor "mai riscante" din domeniul tehnologiei disruptive, în special al companiilor producătoare de energie solară, patru dintre acestea figurând pe lista celor mai mari scăderi. Unii investitori individuali par să prioritizeze astăzi veniturile şi creşterea în detrimentul sustenabilităţii, în timp ce se confruntă cu criza costului vieţii şi cu creşterea ratelor dobânzilor".

În ultimul trimestru, mai multe acţiuni "meme" au intrat, de asemenea, în topul celor cu cele mai mari scăderi, Gamestop (-5%), Blackberry (-5%) şi Nokia (-5%) pierzându-şi o parte din popularitate în rândul utilizatorilor eToro.

Lista celor mai populare acţiuni în rândul investitorilor eToro (a se vedea tabelul 2 de mai jos) rămâne dominată de big tech şi este neschimbată faţă de trimestrul precedent, Tesla, Amazon şi Apple fiind cele mai deţinute companii de pe platformă.

Laidler adaugă: "Păstrând încrederea în titanii consacraţi din domeniul tehnologiei, precum Amazon şi Microsoft, investitorii DIY se concentrează din ce în ce mai mult pe profiturile şi fluxurile de numerar ale companiilor în prezent, mai degrabă decât pe promisiunile mai riscante de creştere tehnologică viitoare. Există în mod clar sentimentul că aceşti giganţi tehnologici, cu marjele lor ridicate de profit şi bilanţurile lor de fortăreaţă, pot face faţă oricărei recesiuni. Aceasta este o viziune rezonabilă, în condiţiile în care inflaţia este ridicată, creşterea economică se bâlbâie, iar pieţele sunt din ce în ce mai neiertătoare".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb