Investitorii străini deţineau la finalul lunii februarie acţiuni reprezentând 26,86% din titlurile Fondului Proprietatea (FP), cu mai mult de două puncte procentuale peste participaţiile de la sfârşitul lunii ianuarie, de 24,46%.
Fondurile de investiţii şi companiile din afara României controlau la 28 februarie 18,06% din acţiunile FP, iar persoanele fizice nerezidente aveau 8,8%, potrivit informaţiilor transmise ieri de Fond, anunţă Mediafax.
În acelaşi timp, fondurile de inves-tiţii şi companiile înregistrate în România deţineau 5,57% din titlurile FP, iar un pachet de 30,78% era controlat de mai multe persoane fizice.
Pentru luna ianuarie, Fondul Proprietatea a prezentat două structuri ale acţionariatului. Prima era în func-ţie de ţara de reşedinţă a investitorilor, fără să spună ce participaţii aveau persoanele fizice şi cele juridice. A doua structură prezenta ce participaţii au persoanele fizice şi juridice, însă nu spunea defalcat cât deţin investitorii străini şi cât au românii.
În funcţie de tipul de investitori, persoane fizice sau juridice, în luna februarie, fondurile de investiţii şi firmele locale şi străine şi-au majorat participaţiile la Fondul Proprietatea la 23,63%, nivel cu peste trei puncte procentuale mai mare decât cel de la finalul lunii ianuarie, când deţineau 20,58% din titlurile FP.
Pe de altă parte, pachetul de acţi-uni deţinut de persoanele fizice ro-mâni şi străini a scăzut la 39,58%, de la 42,63% în luna ianuarie.
Participaţia statului a rămas la 36,79%, în condiţiile în care procesul de despăgubire în acţiuni FP este suspendat până la începutul lunii mai. Procesul se va relua pe 2 mai, iar despăgubirile se vor face în func-ţie de preţul de la bursă al acţiunilor FP şi nu la valoarea nominală, cum a fost anterior listării.
La mijlocul lunii ianuarie, managerul de fond al Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, spunea că Franklin Templeton va schimba modalitatea de vot după ce participaţia statului va scădea sub 33%.
În prezent, statul poate vota cu toa-te acţiunile pe care le deţine, însă se aplică o politică diferită în cazul acţionarilor minoritari.
Astfel, acţionarii minoritari care deţin sub 1% din titlurile fondului au un drept la vot pentru fiecare acţiune din portofoliu. În cazul în care aceştia deţin între 1% şi 3% din acţiuni au un drept la vot pentru fiecare două acţiuni deţinute, iar dacă au între 3% şi 5% din titlurile fondului au dreptul la un vot pentru fiecare trei acţiuni deţinute.
Dacă un acţionar deţine mai mult de 5% din capitalul fondului, excesul de titluri peste pragul de 5% nu îi conferă niciun drept de vot.
FP este o societate de investiţii de tip închis, creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură.
Titlurile FP au scăzut în şedinţa bursieră de luni cu 0,25%, la 0,6005 lei. La această cotaţie, Fondul are o capitalizare de 8,273 miliarde lei.