Invitation Romania, unul dintre principalii touroperatori români specializaţi pe incoming, a înregistrat, pentru primele şase luni ale anului, o creştere de 28% a cifrei de afaceri, generată doar de aducerea de turişti străini, deci de exportul de servicii.
"Până la finele anului estimez o cifră de afaceri de 4 milioane de euro, generată doar de incoming. De departe, principala piaţă externă este Europa, de unde vin peste 90% dintre turişti. De asemenea, piaţa din Statele Unite ale Americii creşte mult, iar piaţa asiatică stagnează. În concluzie, avem nevoie de investiţii în birourile de promovare turistică, în participarea la târgurile internaţionale de turism şi de o prezenţă cât mai mare pe piaţa europeană", subliniază Gheorghe Fodoreanu, preşedintele Invitation Romania, prin intermediul unui comunicat de presă remis Redacţiei noastre.
În ceea ce priveşte legislaţia care va reglementa situaţia asigurărilor contra insolvenţei şi falimentului, respectiv despăgubirea turiştilor, Gheorghe Fodoreanu consideră că răspunsul Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) la propunerea Ministerului Turismului a fost foarte clar, dar nu a oferit soluţii. "Nu poţi să ceri niciunei instituţii de stat să creeze, să pună la dispoziţie un fond de garantare. Acest fond ar trebui constituit de către membrii ANAT sau, oricum, de către reprezentanţii mediului privat. Dar, pe de altă parte, nu avea niciun sens ca ministrul Turismului să intre în contradicţie cu ANAT, deoarece, astfel, a înăsprit relaţia cu asociaţia, dar şi cu reprezentanţii mediului privat din turism în general şi a contribuit la degradarea imaginii agenţiilor de turism pe piaţă. Breasla agenţiilor de turism nu merită, în niciun caz, o astfel de reacţie, datorită faptului că, de 30 de ani, agenţiile ţin industria turistică a României în spate, fără sprijin instituţional!", precizează liderul Invitation Romania. Acesta mai crede că ANAT are obligaţia de a identifica soluţii referitoare la asigurarea contra insolvenţei şi falimentului.