Scăderea numărului de autorizaţii de construire era previzibilă în contextul dat (inflaţie ridicată, dobânzi bancare ridicate), ne-au transmis reprezentanţii iO Partners - JLL Preferred Partner in Romania, precizând că majoritatea autorizaţiilor de construire sunt generate de sectorul rezidenţial, "un lucru normal şi general valabil".
Afirmaţia vine pe fondul faptului că Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat, recent, o reducere importantă a numărului autorizaţiilor de construire în primul semestru al acestui an.
"Având în vedere că, din cauza majorării dobânzilor la credite, dar şi a creşterii costului vietii, mai puţini oameni îşi permit sau îşi asumă să achiziţioneze sau să construiască acum o locuinţă cu credit (iar creditul era principala modalitate de achiziţie), atunci este firesc să scadă cererea (solvabilă)", subliniază sursele citate, adăugând: "Cu cât creditarea revine mai repede la condiţii mai apropiate de normalitate, să spunem la nivelul de dinaintea declanşării razboiului din Ucraina, cu atât impactul negativ asupra sectorului şi viceversa va fi mai mic".
Principala consecinţă a numărului redus de autorizaţii de construire constă în faptul că, în următorii ani, vom avea mai puţine opţiuni în alegerea unei locuinţe, dar şi a unui spaţiu de birouri sau de altă natură, punctează specialiştii.
Numărul autorizaţiilor de construcţie pentru clădiri rezidenţiale eliberate în România, în primele şase luni din 2023, a scăzut cu 24,5% faţă de perioada similară din anul anterior, arată datele publicate, recent, de INS.
În prima jumătate a acestui an au fost eliberate 17.140 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale. Scăderi au fost înregistrate în toate regiunile de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (-1.259 autorizaţii), Nord-Vest (-927), Sud-Muntenia (-813), Vest (-693), Nord-Est (-540), Sud-Est (-522), Sud-Vest Oltenia (-487) şi Centru (-331).
Comunicatul citat arată: "În luna iunie 2023 s-au eliberat 3.018 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale (-12,5% faţă de luna mai 2023), cu o suprafaţă utilă totală de 800.353 mp (+6,2%). Din totalul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale, 68,8% sunt pentru zona rurală. În luna iunie 2023 se evidenţiază o scădere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale comparativ cu luna precedentă (-431 autorizaţii). În profil teritorial, această scădere este reflectată în toate regiunile de dezvoltare: Nord-Est (-124 autorizaţii), Sud-Vest Oltenia (-98), Nord-Vest (-57), Sud-Est (-43), Vest (-39), Sud-Muntenia (-35), Bucureşti-Ilfov (-25) şi Centru (-10).
În luna iunie 2023 s-au eliberat 574 autorizaţii de construire pentru clădiri nerezidenţiale (-11,1% faţă de luna mai 2023), în suprafaţă utilă totală de 32.7067 mp (-4,8 %). Comparativ cu luna precedentă, în luna iunie 2023 s-a înregistrat o scădere a suprafeţei utile la autorizaţiile de construire eliberate pentru clădirile nerezidenţiale (-16.531 mp). În profil teritorial, această scădere este reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Vest (-65.564 mp), Sud-Muntenia (-49.205), Bucureşti-Ilfov (-16.886), Centru (-11.431), Sud-Est (-4.164) şi Nord-Vest (-1.321). Creşteri s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare Nord-Est (+118.977 mp) şi Sud-Vest Oltenia (+13.063)".
Comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, în iunie anul curent se evidenţiază o scădere atât a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (-24,9%) cât şi a suprafeţei utile totale (-16,3%). În profil teritorial, această scădere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (-999 autorizaţii) este reflectată în toate regiunile de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (-252 autorizaţii), Vest (-146), Nord-Vest (-135), Sud-Muntenia (-113), Sud-Est (-105), Nord-Est (-99), Sud-Vest Oltenia (-92) şi Centru (-57).
La capitolul clădiri nerezidenţiale, a avut loc o scădere a numărului de autorizaţii de construire (-0,5%) şi o creştere a suprafeţei utile totale (+31,5%). În profil teritorial, această creştere a suprafeţei utile la autorizaţiile de construire eliberate pentru clădirile nerezidenţiale (+78.321 mp) este reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (+124.030 mp), Sud-Vest Oltenia (+12.289) şi Centru (+8.173). Scăderi s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (-25.708 mp), Vest (-18.692), Nord-Vest (-13.975), Sud-Est (-7.143) şi Sud-Muntenia (-653)".
Legat de această situaţie, reprezentanţii iO Partners - JLL Preferred Partner in Romania sunt de părere că este discutabil dacă ne aflăm sau nu într-o criză, dar că în mod cert traversăm o perioadă cu multe provocări: "Cumva, trebuie să ne obişnuim cu ideea că vom avea aproape întotdeauna parte de provocări de o natură sau alta, fie generate de o pandemie, un război în regiune, de schimbările climatice, de indisponibilitate pe piaţa creditării etc. Trebuie să acceptăm că trăim într-un mediu instabil şi să ne adaptăm tuturor acestor provocări, dacă vrem să prosperăm. Iar la instabilitate poţi răspunde în mod constructiv numai prin flexibilitate şi creativitate (construirea de scenarii alternative).
Acum depinde şi cât de mult se prelungesc aceste provocari în timp. Dacă inflaţia şi dobânzile ridicate vor persista mult timp de acum înainte, atunci cred că putem să ne aşteptăm la o criză. Deocamdată, sistemul, societatea încă par să facă faţă.
Până la urmă, criză sau nu, oamenii au nevoie de clădiri, este o necesitate fundamentală, nu opţională. Iar clădirile se uzează/consumă în timp, deci trebuie să le înlocuim sau să le consolidăm/renovăm/modernizăm. Putem amâna aceste intervenţii doar un timp limitat, până să începem să suportăm consecinţele (la cutremure, incendii, dar şi la creşterea costului utilităţilor în condiţiile unei eficienţe energetice reduse etc.)".
1. Criza imobiliara în România se va ac
(mesaj trimis de Petre în data de 28.08.2023, 18:38)
Criza imobiliara în tara noastră este simțită din toamna anului trecut și se accentua vizibil în perioada imediat următoare când numărul tranzacțiilor imobiliare se va diminua simțitor iar preturile locuințelor aflate deja în scădere va scădea în continuare.
Vom asista astfel la o reglementare a pieței locuințelor, un lucru normal intr-o tara unde puterea de cumpărare a majorității romanilor a scăzut simțitor.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2023, 19:57)
Cum sa scadă prețul dacă nu se mai construiește???Prețul va continua să crească, la fel și chiriile,vei locui exact ca și în Anglia,Italia,etc,chirie 600 plus ,sau vei sta pe străzi, opțiunea îți aparține.