IOAN LADOŞI, PREŞEDINTELE APCPR: "Producătorii de carne de porc pot asigura circa 40-45% din cerere"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii / 9 decembrie 2019

"Producătorii de carne de porc pot asigura circa 40-45% din cerere"

Sorin Minea, Romalimenta: "Părerea mea este că nu vom asista la creşteri spectaculoase de preţuri, în perioada aceasta"

Fermierii români au pierdut foarte multe animale din cauza pestei porcine, astfel că, în acest moment, producătorii interni pot să asigure aproximativ 45% din cererea existentă pe piaţă, ne-a spus Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), potrivit căruia de sărbători preţul cărnii de porc ar urma să urce.

Domnia sa ne-a declarat, vineri: "Pe plan global, am observat, în ultima perioadă, o majorare a preţului cărnii de porc, mai ales pe fondul cererii crescute venite din China. În acest moment, noi, producătorii interni de carne de porc, putem asigura aproximativ 40-45% din cererea existentă pe piaţă, dar în perioada sărbătorilor de iarnă, aceasta va creşte şi de aici cred că inerent vor exista importuri mai mari, la un preţ al pieţei. Nu pot, însă, să vă spun cât va fi acesta. Situaţia este cauzată, în primul rând, de pesta porcină. Noi am pierdut foarte multe animale din cauza asta şi, oricum, producătorii români nu au făcut niciodată faţă cererii interne, iar acum cu atât mai puţin vom putea. Întrevăd o oarecare majorare de preţ cu ocazia sărbătorilor, dar nu aş şti cât".

Pe de altă parte, Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, ne-a spus, vineri, că preţurile alimentelor nu ar urma să crească, în perioada sărbătorilor de iarnă.

Întrebat despre cum crede că va evolua preţul cărnii de porc în săptămâ-nile următoare, domnia sa a afirmat: "Nu cred că preţul cărnii de porc va creşte peste noapte. Părerea mea este că nu vom asista la niciun fel de creştere spectaculoasă a preţurilor la alimente în perioada aceasta şi orice tentativă este pură speculaţie".

În ultimele zile au apărut în presă informaţii potrivit cărora, anul acesta de sărbători, carnea de porc ar urma să fie cea mai scumpă din ultimii cinci-şase ani, preţul crescând cu 15-20% din cauza deprecierii leului şi a deficitului de carne cu care se confruntă piaţa ca urmare a pestei porcine africane.

Importurile de carne de porc au cres-cut atât cantitativ, cât şi valoric în primele opt luni din acest an, faţă de perioada similară a anului trecut, ocupând în continuare prima poziţie în topul produselor agroalimentare importate, conform datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), transmise la solicitarea Agerpres.

Astfel, în perioada 1 ianuarie - 31 august 2019 au fost importate 179.079 tone de carne de porc, pentru care s-au cheltuit 362,39 milioane de euro, în timp ce anul trecut s-au adus de pe piaţa UE şi din ţări terţe 169.795 tone, în valoare de 312,46 milioane de euro.

Ţara noastră a înregistrat în primele opt luni ale acestui an un deficit de 1,14 miliarde de euro în comerţul cu produse agroalimentare, în creştere cu 24% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când acesta s-a cifrat la 923,44 milioane de euro.

În perioada menţionată, exporturile s-au majorat cu aproape 6%, însumând 4,28 miliarde de euro, însă importurile au crescut cu 9,3%, până la 5,43 de miliarde de euro.

Cantitatea totală de produse agroalimentare exportate în perioada ianuarie-august 2019 în ţările intra şi extra comunitare a fost aproape dublă faţă de cea a importată, însă România continuă să exporte cu precădere materii şi aduce din import produse procesate cu valoare adăugată mare.

Astfel, în primele opt luni au fost exportate 11,23 de milioane de tone de produse agroalimentare, în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-a consemnat o cantitate de 10,801 milioane de tone. Importurile au totalizat 5,87 milioane de tone la opt luni, faţă de 5,65 milioane de tone în perioada similară din 2018.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb