IOHANNIS A REFUZAT PROPUNEREA PSD DE PREMIER Dragnea: "Până mâine seară vom lua o decizie; nu excludem suspendarea preşedintelui Iohannis"

Andrei Stan
Politică / 27 decembrie 2016



Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Actualizare 18:12 Raluca Turcan: "Dragnea a blocat totul pentru un plan personal: un interpus ca prim-ministru"

Liderul interimar al PNL, Raluca Turcan, îl acuză acuză pe Liviu Dragnea că a avut ca unic scop politic să promoveze un interpus ca prim-ministru, fapt care ce generează "riscuri majore" pentru ţara noastră.

Raluca Turcan a scris, pe pagina sa de Facebook: "Adevărul se vede limpede acum. PSD nu a avut niciun plan pentru oameni, pentru cei mulţi. Planul domnului Dragnea a fost în tot acest răstimp unul strict legat de satisfacerea interesului personal. Absolut tot ce a făcut domnul Dragnea în această perioadă a fost să blocheze totul pentru un plan personal: un interpus ca prim-ministru, cu riscuri majore pentru România. Partidele au primit mandatul de a gestiona puterea în interes public. Niciun partid nu a primit de la cetăţeni mandatul de a pune ca prim-ministru un interpus sau de a exercita puterea recurgând la amenintari cu suspendarea, precum a făcut astăzi domnul Dragnea. Planul de a guverna prin interpuşi trebuie să reprezinte un semnal de alarmă pentru toţi oamenii de bună credinţă. El nu este altceva decât o revenire la practicile şi comportamentele nedemocratice şi netransparente care au ţinut România pe loc în anii '90".

Raluca Turcan le-a cerut social-democraţilor să selecteze o altă persoană pentru funcţia de prim-ministru.

"PSD ne-a anunţat că are zeci de mii de specialişti. Dacă acest lucru este adevărat, se vor găsi şi alte nume de prim-ministru, de preferat persoane cu o activitate cunoscută, fără vulnerabilităţi şi fără condamnări", a mai scris liderul PNL.

----------

Actualizare 16:50 Tăriceanu: "Gestul nemotivat de refuzare a propunerii de premier nu poate fi tradus decât ca un exces de putere al lui Iohannis

Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului, a afirmat astăzi că respingerea propunerii de premier reprezintă un exces de putere din partea şefului statului.

Tăriceanu a spus: "Gestul nemotivat de refuz nu poate fi tradus decât ca un exces de putere care vrea să ni-l arate nouă, cetăţenilor.(...) Lipsa oricărei motivaţii întăreşte bănuiala că preşedintele Iohannis se angajează într-o luptă de putere".

Preşedintele Senatului a dezvăluit faptul că, la întrevederea pe care a avut-o la Cotroceni după anunţarea rezultatelor alegerilor, şeful statului i-a spus că va face tot ce îi stă în putere pentru a nu desemna un premier din partea PSD.

Tăriceanu a subliniat: "Suntem puşi în faţa unei realităţi pe care nu ne-o dorim. Se doreşte declanşarea unei crize politice majore, de aceea va trebui să stăm foarte bine să vedem ce decizie vom lua, pentru că nu dorim să introducem România într-o criză politică".

În opinia lui Tăriceanu, preşedintele Iohannis forţează declanşarea unei crize politice.

----------

Actualizare 16:28 Liviu Dragnea: "Până mâine seară vom lua o decizie; vom cere suspendarea preşedintelui din funcţie dacă este bine pentru ţară"

PSD şi ALDE vor lua o decizie până mâine seară după ce şeful statului a respins astăzi nominalizarea lui Sevil Shhaideh pentru funcţia de premier, a anunţat Liviu Dragnea, liderul PSD, care a precizat că cele două formaţiuni vor cere inclusiv "suspendarea din funcţie a preşedintelui dacă este bine pentru ţară".

Liviu Dragnea a declarat: "M-am consultat cu colegii, mâine - cel mai târziu poimâine, o să trebuiască să luăm o decizie şi, parafrazându-l pe cel care a vorbit la ora 12.00, vreau să cumpănesc foarte bine, dar nu între un interes personal sau de grup, ci între ceea ce este bine sau rău pentru România. Nu are rost să ne ascundem după degete. Am primit o avalanşă de mesaje de la oameni care cer cu fermitate suspendarea preşedintelui. Nu este o decizie uşoară. Dacă, în urma acestei analize, vom ajunge la concluzia că pentru ţară e bine să îl suspendăm pe preşedinte, nu o să am nicio ezitare".

Liderul PSD a precizat: "Am urmărit declaraţia de astăzi a preşedintelui Iohannis cu stupefacţie; nu am reuşit să găsim niciun motiv pentru respingerea doamnei Shhaideh.(...) Ne gândim serios la posibilitatea constituirii unei comisii care să stabilească dacă gestul preşedintelui Iohannis de a refuza propunerea lui Sevil Shhaideh este constituţional".

"Preşedintele Iohannis vrea să declanşeze o criză politică.(...) Am înţeles că domnul Iohannis nu vrea să respecte votul românilor de pe 11 decembrie", a mai spus Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD nu a exclus ca şeful statului să îşi fi propus să fie suspendat.

"În opinia mea preşedintele vrea suspendat pentru că se gândeşte, greşit, în opinia mea, că se va reinventa ca preşedinte", a subliniat Dragnea.

Liderul social-democrat a precizat că preşedintele Klaus Iohannis nu l-a sunat pentru a-l anunţa cu privire la decizia sa în cazul nominalizării Sevil Shhaideh, şi nici aceasta nu a fost anunţată.

Dragnea a explicat: "A sunat-o pe doamna Sevil Shhaideh, invitând-o pentru această saptămână să discute despre programul de Guvernare, echipa guvernamentală, i-a dat câteva teme, spunandu-i că o să o numească. Nu a sunat-o".

Întrebat dacă el a fost anunţat cu privire la decizia preşedintelui, Liviu Dragnea a negat, spunând că nu a mai discutat în ultima perioadă la telefon cu preşedintele Iohannis.

Preşedintele PSD a menţionat că nici Sevil Shhaideh nu a fost anunţată de şeful statului, ci a aflat "de la televizor".

Dragnea a adăugat că a încercat să îl sune pe Iohannis sâmbătă, pentru a-i ura "Crăciun fericit!", însă nu a reuşit să dea de şeful statului.

"Ori mi-a scos telefonul din memorie, ori l-a blocat, ori era închis, ori şi-a schimbat telefonul", a spus acesta.

----------

Actualizare 14:55 Ion Iliescu, despre respingerea lui Shhaideh: "Se prelungeşte un proces care necesita mai multă urgenţă"

Respingerea de către Klaus Iohannis a propunerii PSD-ALDE ca Sevil Shhaideh să ocupe funcţia de prim-ministru prelungeşte un proces care necesita o mai mare urgenţă, fiind necesar dialogul pentru clarificarea situaţiei, a declarat astăzi fostul preşedinte Ion Iliescu, la Digi24.

Iliescu a afirmat: "Se prelungeşte, din păcate, un proces care necesita mai multă urgenţă, ca să se intre în noul an cu o echipă formată. De regulă se stă de vorbă. (...) E un Parlament nou, cu o structură nouă, preşedintele are şi el o vechime destul de mică, dar dialogul este necesar pentru clarificarea lucrurilor".

Fostul şef de stat a precizat că speră ca, până la urmă, să se găsească "acea cale" a dialogului între puterile statului.

---------

Actualizare 14:18 Cătălin Predoiu: "Decizia preşedintelui de a o respinge pe Shhaideh este în interesul României"

Decizia lui Klaus Iohannis de a respinge nominalizea lui Sevil Shhaideh pentru funcţia de premier este făcută în interesul României şi nu există niciun risc de suspendare a preşedintelui, deoarece acesta a respectat Constituţia, a afirmat astăzi Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedintele PNL.

Acesta a declarat: "Decizia preşedintelui de a respinge propunerea domnului Dragnea, în persoana doamnei Sevil Shhaideh, este făcută în interesul României, este atributul suveran al preşedintelui, potrivit Constituţiei, să respingă sau să accepte o propunere făcută de un partid politic, de o alianţă de partide politice. Din păcate, domnul Dragnea nu a citit cu atenţie toate legile care au impact pe funcţia de prim-ministru, a făcut o propunere pripită şi a adus lucrurile în această situaţie neplăcută.(...) Spun doar atât: suntem alături de preşedintele României pentru că a făcut o decizie corectă pentru statul român şi pentru cetăţenii români. Prin această decizie, a respectat interesele statului român".

Cătălin Predoiu a subliniat faptul că nu există niciun risc de suspendare a preşedintelui Iohannis.

"Preşedintele a respectat Constituţia şi a aplicat Constituţia şi legile ţării nu numai în litera lor, ci şi în spiritul lor", a adăugat liderul PNL.

---------

Actualizare 13:32 Liderul PSD, Liviu Dragnea, va susţine, la ora 16.00, o declaraţie de presă la Palatul Parlamentului

---------

Actualizare 13:27 Raluca Turcan: "Guvernul nu trebuie transformat într-un guvern de interpuşi, aflat la dispoziţia lui Liviu Dragnea"

Viitorul Executiv trebuie ferit de orice fel de vulnerabilităţi şi nu trebuie transformat într-un guvern "personal, de interpuşi, aflat la dispoziţia domnului Liviu Dragnea", a afirmat liderul interimar al Partidului Naţional Liberal (PNL), Raluca Turcan.

Aceasta a scris, pe pagina sa de Facebook: "Salutăm decizia, în interes naţional, a preşedintelui României. Este dreptul constituţional al domniei sale să respingă propunerea şi cu certitudine sunt foarte multe argumente. Noi considerăm că viitorul Guvern al României trebuie ferit de orice fel de vulnerabilităţi, mai ales într-un context internaţional extrem de complicat".

Potrivit liderului PNL, statul român nu trebuie să dea semnale "confuze sau contradictorii".

Raluca Turcan a precizat: "De asemenea, Guvernul României nu trebuie transformat într-un guvern personal, de interpuşi, aflat la dispoziţia domnului Liviu Dragnea. PSD ne-a anunţat că are zeci de mii de specialişti".

Pentru funcţia de premier pot fi găsite şi alte nume, de preferat persoane cu o activitate cunoscută, "fără vulnerabilităţi şi fără condamnări", a mai susţinut preşedintele interimar al PNL.

----------

Actualizare 12:35 Băsescu: "Dragnea şi Iohannis au obligaţia să găsească imediat o soluţie"

Liderul Partidului Mişcarea Populară (PMP), Traian Băsescu, consideră că Liviu Dragnea şi preşedintele Iohannis au obligaţia să găsească imediat o soluţie pentru desemnarea premierului şi susţine că, în noul guvern, nu au ce căuta oameni controlaţi de serviciile secrete.

Fostul şef de stat a scris, în urmă cu puţin timp, pe pagina sa de Facebook: "Respingerea de către Preşedintele României a propunerii pentru funcţia de Prim Ministru nu trebuie să declanşeze o bătălie a orgoliilor. Dragnea şi Preşedintele Iohannis au obligaţia să găsească imediat o soluţie. Fac precizarea că, în noua nominalizare, ca de altfel şi în noul guvern, nu au ce căuta oameni controlaţi de Serviciile Secrete. Nu este momentul unui război politic inutil între Dragnea şi Iohannis".

Liderul PMP a adăugat că trebuie scos din calcul orice element care vizează suspendarea preşedintelui.

Traian Băsescu a postat şi un post scriptum destinat jurnalistului Ion Cristoiu.

"Maestre Cristoiu, vă asigur că sunteţi în greşeală atunci când presupuneţi că m-au influenţat serviciile. Nu am avut nicio discuţie cu niciun reprezentant al serviciilor în ultimele luni", a mai scris fostul şef de stat.

----------

Actualizare 12:03

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, astăzi, că nu acceptă nominalizarea lui Sevil Shhaideh pentru funcţia de premier şi a solicitat coaliţiei PSD-ALDE să vină cu altă propunere.

Şeful statului a declarat, la Palatul Cotroceni: "Săptămâna trecută, când am avut consultări cu partidele politice, PSD şi ALDE, care au ţinut să vină împreună la consultări, mi-au propus-o pe doamna Sevil Shhaideh pentru poziţia de prim-ministru. Am cântărit cu grijă argumentele pro şi contra şi am decis să nu accept această propunere. În consecinţă, solicit coaliţiei PSD-ALDE să facă altă propunere".

Preşedintele Iohannis nu şi-a motivat decizia şi nu a mai făcut alte declaraţii.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, săptămâna trecută, că nu va veni cu o altă propunere de prim-ministru dacă şeful statului va refuza nominalizarea lui Sevil Shhaideh.

"Eu nu voi mai veni cu o altă propunere. Dacă va fi refuzată, ne vedem în altă parte", a afirmat Liviu Dragnea, după consultările de la Palatul Cotroceni cu preşedintele Iohannis.

-----------

Preşedintele Klaus Iohannis va susţine astăzi, la ora 12.00, o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Este de aşteptat ca şeful statului să anunţe dacă acceptă nominalizarea lui Sevil Shhaideh pentru funcţia de premier.

Preşedintele Iohannis a anunţat pe 22 decembrie, după consultările cu partidele politice care au intrat în Parlament, că va desemna prim-ministrul după Crăciun.

Opinia Cititorului ( 38 )

  1. foarte bine, decizie normala

    1. gresit, este mizerabila alegerea

    De asta a fugit de la biserica pe usa din dos !

    Lasul ! 

    Felicitari Domnule Presedinte, o decizie CORECTA!!

    Foarte bine , Dragnea vrea razboi, cu orice pret. Trebuia sa anunte inainte de alegeri aceasta propunere. E lipsit de responsabilitatte. Presedintele demonstreaza responsabilitate pentru viitor.

    Felicitari Domnule Presedinte!

    Dragnea propune-l pe Ghita asa nu o sa mai fie fugar :))))))))) sau pe tine.

    Dragnea tu ai ciuma de nu candidezi ?

    Vrei sa te pastrezi pentru presedintie ?!? 

    Digi spune de sotul doamnei, Basar All Assad 20 de ani ...

    Europa nu te vrea ! Aceasta doamna poti sa o recomanzi domnului Erdogan.

    Iliescu face comentarii. Nu e la Beciul Domnesc? 

    1. Spontanul Dragnea trebuie sa exerseze in oglinda.

    Dragnea e tot un fel de Ponta!

    o sugestie pentru analistii care citesc si nu pricep.

    Motivul refuzului pe care statul roman l-a facut cetateanului Shhaideh este cel al securitatii nationale. 

     

    ROMANIA ESTE IMPLICATA IN CONFLICTUL DIN SIRIA. 

    Cel mai probabil Romania furnizeaza armament rebelilor islamisti, arme care ajung la ISIS. Nimeni care ajunge in CSAT nu trebuie sa aiba afinitati musulmane. Nu ar putea reactiona decat cu furie daca ar afla ca Romania alimenteaza un conflict in care musulmanii se ucid unii pe altii. 

    1. The Guardian:

      "Eastern European countries have approved the discreet sale of more than €1bn of weapons in the past four years to Middle Eastern countries that are known to ship arms to Syria, an investigation has found.  

      Thousands of assault rifles such as AK-47s, mortar shells, rocket launchers, anti-tank weapons and heavy machine guns are being routed through a new arms pipeline from the Balkans to the Arabian peninsula and countries bordering Syria. 

      The suspicion is that much of the weaponry is being sent into Syria, fuelling the five-year civil war, according to a team of reporters from the Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) and the Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). 

      Arms export data, UN reports, plane tracking, and weapons contracts examined during a year-long investigation reveal how the munitions were sent east from Bosnia, Bulgaria, Croatia, Czech Republic, Montenegro, Slovakia, Serbia and Romania." 

      "Arms trade experts have told BIRN and OCCRP that sales of weapons to Saudi Arabia and other countries supplying Syrian rebels are likely to be in breach of national and EU law, as well as the international Arms Trade Treaty. But no clear sanctions mechanism exists to punish countries that do not meet these legally binding agreements.

       

      Valero told BIRN and OCCRP that countries exporting weapons to Saudi Arabia from eastern Europe should feel ashamed. 

      She said EU member states – such as Czech Republic, Slovakia, Bulgaria, Romania and Croatia – are bound by the union’s common position on arms exports, while candidate countries also must align with the rules. This requires governments to carry out risk assessments on the likelihood of weapons being diverted to conflict zones and non-state actors." 

      Sa sumarizam situatia:

      - PSD a propus un cetatean roman cu afinitatea musulmana (tatar-turc la origine, casatorit cu un sirian). 

      - Romania este implicata, prin serviciile secrete, in jocuri geopolitice murdare, livrand armament in aranjamente ale Statelor Unite, care violeaza legile si regulile UE. 

      - Armamentul ajunge, prin intermediul statelor musulmane vecine Siriei, la oricine: cativa rebeli, dar cele mai multe arme ajung la al-Nusra (filiala al-Queda) si la ISIS. Totul cu scopul de a-l infrange pe Assad. Armele, mii de tone, pleaca din portul Constanta catre Turcia. 

       

      - Toti aplaudacii de mai sus care il lauda pe Iohannis pentru xenofobia lor de redusi mintali, nu inteleg ca occidentalii, CIA si Romania sunt responsabili pentru alimentarea macelului umanitar din Siria. 

       

      Acesta este motivul pentru care un musulman nu va fi lasat niciodata in CSAT. Aveti toate detaliile in presa internationala: The Guardian, Jane, etc. 

      Bursa, aveti curaj sa traduceti aceste materiale si pentru poporul prostit de propaganda? 

      Nu va ajunge niciodata in CSAT. Dar rpostul statului poate fi suspendat. Serviciile s-ar putea sa nu mai fie gaura din covrig.

      Adevarat. Minunata analiza. Ai talent.

      Toata lumea vede asta.

      Proasta miscare ar fii.

      Iliescu e condamnat, Dragnea la fel nu au autoritatea de asa ceva. Poporul il voteaza inapoi pe prostul satului. 

      Piratule trebuie sa te felicit pentu speculatii ? Tu ai fost primul care ai spus ceva.

      Udmr rusine ! 

      Cristi C. are talent, ce gluma buna. Unele comantarii sunt mai frumoase ca articolul.

      iar imprastii minciuni? in presa britanica am vazut deja destule inventii cu scopul discreditarii Romaniei; doar anul asta a mai fost una in care reporteri cu premii internationale plateau oameni sa minta ca in Romania comertul cu arme este ceva uzual!! tehnica ta de a folosi unele adevaruri sau citate cu aparenta legitimitate si a le reinterpreta dupa cum iti dicteaza interesul este expirata

      Mai analfabetule... te numesc asa pentru ca este un adevar. Stirea fabricata la care te referi provine de la Sky News ... o organizatie penibila si necredibila.

       

      Sursele pe care le folosesc sunt articole scrise la momente diferite de timp de The Guardian, Janes Defence si BBC news. 

       

      Iata de la BBC 

       

      Turkey conduit 

      The arms trade is a murky world but Mr Bevan's team has found evidence on the source of IS ammunition. 

      In the early phase of the conflict, most of it was captured on the battlefield from Iraqi and Syrian forces. But from the end of 2015, the team started to see another significant source. 

      Ammunition boxes were turning up that could be traced back to factories in Eastern Europe.

      The team approached manufacturing states to request information to find out to whom the material was sold. 

    Ii recomand o Doxa sau Rolex depinde de ce are bani legal sau ilegal.

    Tara te asteapta sfertul academic.

    Acum e si opt minute 

    1. Legea bunului simt spune ca trehuie sa pleci eupa 15 min intarziere.

      Cuvantul de onoare ...

    Presa microfoanele varza.

    Constantin tu ai mers de ciuha? 

    Dragnea deja ai un dezeetor Udmr. La nea Tariceanu ii tremura barbita. 

    Can-Can-ul la filmat pe Dragnea dupa ora 12-13 ? 

    Majoritatea care sunt cu bube in fap s-ar putea sa se razgandeasca in timpul votului. 

    Dragnea suspenda presedintele mie imi place sa votez. 

    Ce nervos a fost Dragnea. 

    Domnule dictator Dragnea in prima saptamana cand aveti guvernul schimbati legea sa dea bine sa poti lua fotoliul suh cur de prim ministru? 

    Tariceanu l-a luat ca a inceput sa se incalzeasca Dragnea ? 

    Vedeti sunteti rasist nu ati dorit sa il puneti pe Kelemen Hunor prim ministru care are 6%, te-ai dus dupa aceia cu covor la genunchi cand se roaga, ai muscat-o. 

    Iliescu a dus-o bine cu Marko A. ca a impartit, tu nu stii sa imparti, tragi toata patura pe tine. 

    30 de min si televiziunile l-au considerat pe Constantin de ciuha, pe buna dreptate.

    1. Mai ungurule, te crezi special in Romania? De ce sa te toleram pe tine si pe turcoaica nu?

      Udmr a fost la putere dupa '89. Asa ca putin respect te rog.

      Aferim, suntem toti cetatenii acestei tari. Tu, ungurule, nu meriti respect pentru ca esti ungur, ci pentru ca esti cetatean la fel ca turcoaica. Daca tu nu respecti alti cetateni ce au atitudine impecabila fata de lege, atunci dispari din aceasta tara. Presto.[Fragment eliminat, conform regulamentului].

    Felicitari Domnule Presedinte.

    Sa va fie rusine Domnule Dragnea. 

    1. sa iti fie rusine [Fragment eliminat, conform regulamentului]

      ortodoxia si crestinismul te mana in credinta politica?

      atunci sa stii ca asa se comporta un taliban islamist. esti la fel ca ei. 

      Daca Iohannis VREA RAZBOI TOTAL ,ABIA ASTEPT SA VOTEZ PENTRU PLECAREA NEAMTULUI.

      VOI VOTA SI EU PENTRU SCOATEREA IN AFARA LEGII A PSD-ului ! Pentru PUNEREA IN PERICOL A SECURITATII NATIONALE !

      explica talibanule, cum a pus in pericol securitatea nationala

      idiotii de liberali s-au transformat in dobitoci paranoici 

    Nu uitati...ca nu suntem singuri nde capul nostru...Am vrut sa aderam la CE ???

    Ce scrie in .."tratatul de aderare" ??? ce se scrie prin parteneriatele strategice ???? .Acestea sunt regurile pe tabla de sah.

    Restul de legi..Constitutie...sun doar pentru a juca intre noi..remi... 

    1. L-ar putea banui cineva de infantilism pe seful statului? deciziile la acest nivel nu se iau de unul singur, chiar numit Presedinte! langa el sunt consilierii/sfatuitorii si, important, serviciile, careau obligatia sa-i puna pe masa toate datele necesare pentru luarea unei asemenea decizii.

      Si atunci, intrebarea: de ce nu si-a motivat Presedintele refuzul? de ce alimenteaza "criza" ? de ce lasa impresia ca il continua pe Basescu, cand il cataloga subiect trecut? 

      oare la este frica romanilor sa mai fie nationalisti (extremisti) ,daca tot vorbim de interesul national..... suntem zero adica tradus = anonim

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb